Prettig weerzien met Blur in de Ziggo Dome

Blur in de Ziggo Dome

Het is echt 20 jaar geleden dat Blur voor het laatst live te zien was in Nederland. Het concert in de Ziggo Dome was voor veel fans dus een prettig weerzien of zelfs een eerste kennismaking met Blur als liveband.

De aankleding van het podium was helemaal van deze tijd met lekkere grote videoschermen waardoor iedereen in de zaal goed kon zien wat er gebeurde. Voor dat podium hing strategisch heel groot de bandnaam. Soms wat hoger, soms wat lager en vrijwel altijd mooi verlicht. Perfect voor iedereen die met zijn telefoon een foto of filmpje wilde maken. De vrienden naar wie je het doorstuurt zien meteen waar je bent. Helemaal van nu dus. De muzikale prestaties van de band moesten voor de rest gaan zorgen.

Disappear

Al snel bekende Damon Albarn dat hij stoned was en dat kon je ook wel aan hem merken. Veel bands die zalen van het formaat Ziggo Dome aandoen spelen een gelikte en gedisciplineerde show. Bij Blur ging dat net even anders. Het geluid was op veel momenten behoorlijk gruizig en de band maakte af en toe een fout. Een typisch voorbeeld was het nummer All Your Life. De tweede zin van de tekst luidt: “Fall through the crowd, and disappear“. Voor Damon Albarn was dat een reden om plots weg te lopen naar de zijkant van het podium, uit het zicht van het publiek.

Waarschijnlijk een flauwe grap, maar wel typerend voor de avond. Later volgde bij Stereotypes ook zo’n valse start. Het lijkt alsof de band nog moet wennen aan het weer met z’n allen op een podium staan. Op andere momenten was vooral Damon Albarn juist erg blij om weer met Blur te spelen. Hij stuiterde over het podium, schreeuwde door een megafoon en zocht regelmatig de eerste rijen van het publiek op.

Finale

De setlist was een interessante mix van nieuw werk, enkele deep cuts en natuurlijk de hits. Zodra die aan de beurt waren, zag je hoe goed Blur echt kan zijn en wat die geweldige nummers kunnen doen in een grote zaal. Er zaten al wat klappers als Beetlebum en There’s No Other Way aan het begin van de set, maar vanzelfsprekend bewaarde Blur het mooiste voor de finale. Zo kregen we in het tweede deel heerlijk enthousiast gespeelde versies van Parklife en Song 2 te horen. Klassiekers die nog steeds staan als een huis.

In de toegift pakte Blur door met Girls & Boys, het luidkeels meegezongen Tender en de prachtige afsluiter The Universal. Daartussen kon de laatste single The Narcissist prima meekomen. Blur moest het in de Ziggo Dome vooral hebben van de hits, maar de nieuwe muziek dat over een paar weken uitkomt moeten we zeker niet afschrijven.

Setlist

St. Charles Square
There’s No Other Way
Popscene
Trouble in the Message Centre
Tracy Jacks
Chemical World
Beetlebum
Trimm Trabb
Villa Rosie
Colin Zeal
All Your Life
Coffee & TV
End of a Century
Stereotypes
Parklife
To the End
Sing
Advert
Song 2
This Is a Low

Toegift

Girls & Boys
Tender
The Narcissist
The Universal