Muziektips voor het weekend (deel 87)

lekker veel muziek

De laatste weken van het jaar doen we het net even anders in deze rubriek. De focus ligt meer op terugblikken op het afgelopen jaar in plaats van te kijken naar nieuwe albums. Wat is gebleven is dat we meer dan genoeg lekkere muziek met je delen om het weekend mee door te komen.

Perfect 101 van 2021

In plaats van een album van de week te kiezen, delen we een mooie afspeellijst die terugblikt op 2021. Bij het Nederlandse Perfects maken ze heerlijke playlists. In deze lijst blikken ze 101 keer terug op het afgelopen muziekjaar. Dat doen ze met een heerlijk divers en eclectisch overzicht waar ook veel ruimte is voor Nederlandse acts.

Wet Leg

Een van de namen om in de gaten te houden voor 2022 is het Britse Wet Leg. In 2021 brachten ze een paar uitstekende singles uit, waarvan dit de meest recente is. Op 8 april komt het debuutalbum van de band uit.

Kurstin x Grohl

Gelegenheidsduo Greg Kurstin en Dave Grohl vieren Hannukah (Chanoeka in het Nederlands) door elke dag een cover te delen op YouTube. Zo zagen we deze week mooie en soms hilarische uitvoeringen van liedjes van The Ramones, Van Halen en Barry Manilow. De mooiste is een cover van Take The Box van Amy Winehouse waar Dave’s dochter Violet de vocalen mocht doen.

Mocht je je afvragen wie Greg Kurstin is: hij is een producer, muzikant en liedjesschrijver. Zo schreef hij bijvoorbeeld de hits Easy on Me en Hello voor Adele.

Luke Sital-Singh

We zijn al jaren fan van singer-songwriter Luke Sital-Singh. Vooral de covers die hij de afgelopen jaren opnam zijn erg mooi, maar ook zijn eigen werk mag er zijn. Blind Missiles is zijn laatste single en bevat alle elementen die zijn muziek zo goed maken. Met een hoofdrol voor zijn prachtige stem.

Nieuwe albums

Arca

Deze week bracht Arca maar liefst 4 nieuwe albums uit: KICK ii, KicK iii, kick iiii, kiCK iiiii. Het bijzondere is dat ze stuk voor stuk erg goed zijn, een knappe prestatie. In totaal zijn dat 47 nieuwe nummers in 4,5 uur. Hoogtepunten zijn onder andere een samenwerking met de Japanse componist Ryuichi Sakamoto en een spoken word-voordracht van Shirley Manson van Garbage.

De serie Kicks laten horen hoe divers de muzikale wereld van Arca is. Ze laat van alles horen dat tussen commerciële pop en avant-garde elektronica zit.

Nils Frahm

Pianist Nils Frahm trakteert ons deze week op een verzameling van 23 niet eerder uitgebrachte composities uit de periode 2009-2021. Het laat heel mooi hoe hoe lastig het werk van Frahm zich in een hokje laat stoppen.

Gabriels

Voor ons was de band Gabriels dé grote muzikale verrassing van 2021. Vooral de single Blame hebben we heel veel gedraaid op de redactie. Sinds vandaag is er een EP van deze band met daarop 4 nummers. Dat zijn er natuurlijk veel te weinig, maar ze zijn wel stuk voor stuk geweldig goed. Gabriels maakt een uniek soort onderkoelde soul met veel sfeer en de geweldige zang van frontman Jacob Lusk.