Kim Gordon rockt als vanouds in Paradiso

Kim Gordon op het podium in Paradiso, Amsterdam

Kim Gordon is een icoon. Als ze met haar band op het podium van Paradiso stapt, lijkt het alsof de tijd geen vat op haar heeft. Ze heeft de respectabele leeftijd van 70 jaar bereikt, maar komt nog steeds weg met een zilveren hotpants. Ook muzikaal gezien staat Gordon nog met beide benen in de tegenwoordige tijd.

Centraal bij het concert stond het album No Home Record uit 2019 door het vrijwel integraal te spelen. Bij de openingstracks was daardoor al meteen duidelijk dat Gordon qua inspiratie verder kijkt dan gitaarmuziek. De drummer en bassist van de geheel vrouwelijke begeleidingsband wisten een ongenadig hard geluid neer te zetten, waarbij dikke beats de hoofdrol eisten. Daar overheen hoorden we de kenmerkende vocalen van de frontvrouw.

Chapel Hill

Verderop in de korte set was er meer plek voor de gitaar en kwam de muziek iets in de richting van haar oude band Sonic Youth. Nummers daarvan speelt ze niet, maar op het videoscherm achter de band leek toch een korte verwijzing te verschijnen. Het scherm toonde vooral beelden die gefilmd waren vanuit een rijdende auto. Typisch Amerikaanse landschappen en steden trokken voorbij. Halverwege bleef de auto met camera opvallend lang stilstaan bij een kruispunt. Daarbij zagen we langdurig de straatnaam Chapel Hill in beeld. Wellicht een kleine verwijzing naar het gelijknamige Sonic Youth-nummer?

Maar goed, dat was even een gedachtesprong. Al snel eiste de band weer alle aandacht op. Zeker op de momenten dat Kim Gordon zelf haar gitaar omhing. In de toegift was er zelfs volop ruimte voor een heerlijk potje feedback waarbij de twee gitaristen de versterkers opzochten voor flink wat noise. Intussen beukte de ritme-tandem lekker door. Het blijft altijd mooi om een muzikale legende als Kim Gordon aan het werk te zien.

Setlist

Sketch Artist
Air BnB
Paprika Pony
Murdered Out
Don’t Play It
Cookie Butter
Get Yr Life Back
Earthquake

Toegift

Hungry Baby
Blonde Red Head (DNA-cover)
Grass Jeans