Muziektips voor het weekend (deel 2)

vinyl
Foto: James Sutton/Unsplash

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we nieuwe muziek van onder andere Gorillaz en Laura Marling en staan we stil bij een bijzondere muzikant die deze week is overleden.

John Prine was één van de beste liedjesschrijvers ooit, maar brak nooit echt door bij het grote publiek. Zijn beste werk komt uit de jaren ’70, maar op het album The Tree of Forgiviness uit 2018 laat hij horen dat hij het nog steeds kan. Eén van de mooiste songs op die plaat is het nu helaas toepasselijke When I Get To Heaven.

Gorillaz zijn bezig aan een serie die ze Song Machine noemen. Met regelmaat brengen ze op deze manier een nieuw liedje uit. Zo was er een single met zangeres Fatoumata Diawara en eentje met rapper slowthai en punkband Slaves. Nu volgt Aries met daarin Peter Hook van New Order en Joy Division op bas en Georgia op drums. Let ook op de boodschap van 2D aan het einde.

Hania Rani is een pianist uit Polen. Ze woont en werkt afwisselend in Warschau en Berlijn. Voor een videoclip bij de compositie F Major reisde ze in februari samen met regisseur Neels Castillon af naar een ijzig koud IJsland. In de clip speelt naast de muziek van Hania Rani, een groep dansers, de wind en de rauwe IJslandse natuur een belangrijke rol.

Black Thought van The Roots is één van de beste rappers ooit. Voor de geweldige serie Tiny Desk Concert van de Amerikaanse publieke omroep NPR nam hij een thuisconcert op. Daarin hoor je Thought vs. Everybody en Nature of the Beast van zijn binnenkort te verschijnen EP Streams of Thought Vol. 3. Bij dat laatste nummer hoor je de band Portugal. The Man via een stream de begeleidende muziek spelen.

Daarnaast deed hij het nummer Yellow van zijn te verwachten Broadway-musical Black No More, die is gebaseerd op de gelijknamige roman van George S. Schuyle uit 1931.

Aphex Twin heeft deze week 6 nieuwe tracks gepost op zijn SoundCloud-pagina. Onder de anonieme naam user18081971 plaatst hij daar zo af en toe nieuwe muziek. Dit keer zijn het dus maar liefst 6 nieuwe tracks, die vooral de melodieuze kant van Aphex Twin laten horen. Het schijnt dat deze nieuwe composities verwijzen naar de diepe rouw die de eigenzinnige muzikant voelt vanwege het recent overlijden van zijn vader.

Deze vrijdag kwamen er ook weer een aantal mooie albums uit. De mooiste zijn deze van Laura Marling en Trace Mountain.

Tim Knol nam een toepasselijk liedje op over de vreemdste lente ooit.

Klassiek

Zondagavond is het om 23 uur tijd voor een bijzonder muzikaal experiment. Op Radio 4 zendt Vrije Geluiden de hele nacht het stuk Sleep van componist Max Richter uit. Het is toegestaan om tijdens de 8.5 uur die Sleep duurt te slapen. Onderbewust schijn je toch iets van de muziek mee te krijgen, maar wakker worden of blijven is ook geen probleem.

Eerder die avond kun je via YouTube kijken naar een concert van Andrea Bocelli in een lege Dom in Milaan. Speciaal hiervoor zijn arrangementen gemaakt voor solozang en kerkorgel van onder andere Ave Maria van Bach/Gounod en Sancta Maria van Mascagni. Troostende muziek in deze barre tijden.