Muziektips voor het weekend (deel 151)

Shame
Shame. Foto: Pooneh Ghana

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: shame

Album nummer 3 is voor veel bands een belangrijke mijlpaal in de carrière. De derde plaat laat of meer van hetzelfde horen of de band blijft progressie tonen. Het nieuwe album van de Britse post-punkers van shame valt duidelijk in die laatste categorie. Met behulp van producer Flood (PJ Harvey, U2, Nick Cave) weet de band het geluid diverser en spannender te maken zonder in te boeten aan felheid en urgentie. Sterker nog: shame klinkt op Food for Worms zelfverzekerder dan ooit.

Black Country, New Road

Na het vertrek van frontman en zanger Isaac Wood is de band Black Country, New Road zelfverzekerd een nieuwe weg ingeslagen. In plaats van het presenteren van een album of EP met nieuwe muziek deelt de band een concertregistratie waarin ze louter nieuw werk spelen. En wat blijkt: dat nieuwe werk is gewoon net zo goed als de eerdere muziek van BCNR.

Shannon Lay

Zangeres Shannon Lay beweegt zich muzikaal heel mooi op de grens van punk en folk. Voor haar nieuwste project Covers Vol. 1 heeft ze een aantal van haar favoriete liedjes gecoverd. Het album komt uit op 14 april. De eerste single is een mooie versie van Angeles van Elliott Smith. Andere artiesten die op het nieuwe album gecoverd gaan worden, zijn onder andere The Velvet Underground, Nick Drake en Jackson C. Frank (het prachtige Blues Run the Game).

Ric Wilson

Ric Wilson maakt fijne soul en disco. Voor zijn nieuwste single werkt hij samen met mannen die daar ook wel kaas van hebben gegeten: A-Trak en Chromeo (A-Trak is overigens de broer van Chromeo’s Dave 1). Samen brengen ze een nummer waarbij stilzitten onmogelijk is.

Lido Pimienta

Mensen die bang zijn voor clowns kunnen beter niet naar de nieuwe video van Lido Pimienta kijken. Wie minder angstig is, ziet een vreemde clip bij een interessant nummer. Pimienta geeft een spannende draai aan de populaire muziek die momenteel uit Zuid-Amerika komt.

Ploegendienst

Heerlijk! Nieuwe muziek van het punkproject van rapper Ray Fuego.

Feist

Na zes jaar komt er eindelijk weer een nieuw album van Feist. De single In Lightning maakt ons zeer benieuwd naar wat de Canadese voor ons in petto heeft. Op 14 april weten we het, want dan komt het album Multitudes uit.

Nieuwe albums

Gorillaz

Het nieuwe album van Gorillaz kent weinig verrassingen, maar klinkt over het algeheel wel helemaal zoals deze klinken moet.

Gracie Abrams

Is dit iets nieuws van Lorde? Dat was de vraag op de redactie toen het nieuwe album van Gracie Abrams op stond. Ze tapt inderdaad uit min of meer hetzelfde vaatje, maar houdt het net even wat meer ingetogen. Een heerlijk somber album voor de nadagen van de grauwe winter. We kunnen wel stellen dat Gracie Abrams op haar 23ste een naam is om voor de toekomst in de gaten te houden.