Triple Trouble van Patricia Steur

Patricia Steur

Onlangs waren we aanwezig bij de opening van Triple Trouble, de nieuwe expositie van fotografe Patricia Steur in de Amstel Gallery. Voor het eerst sinds tijden is haar werk weer te zien op deze plek.

Steur wordt door velen beschouwd als de vrouwelijke grondlegger van de Nederlandse fotografie. In de inmiddels dertigjarige carrière van de fotografe is een grote rol weggelegd voor rock ´n roll en tattoos. Zowel nationaal als internationaal heeft Patricia Steur bekendheid verworven met haar foto´s. Ze heeft vaak geëxposeerd in het buitenland.

Patricia Steur

Zoals de naam Triple Trouble al doet vermoeden, bestaat de expositie in de Amsterdamse galerie uit 3 totaal verschillende onderdelen. De tentoonstelling laat absoluut de veelzijdige kanten van Steur zien.

Twee muren hangen vol met vintage en niet eerder vertoonde zwart-witfoto’s van internationale beroemdheden met een rocktintje als Andy Warhol, Slash, Steve Ray Vaugh, Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, Keith Haring en Dennis Hopper. Sommige uit dit rijtje zijn gefotografeerd toen ze nog amper bekend waren. Het zijn mooie foto’s waarbij de personen van dichtbij zijn geportretteerd. Ze hebben iets alledaags en kwetsbaars.

Patricia Steur

Achterin de ruimte hangen foto’s van pin-ups. Dit is nieuw werk. Mooie dames zijn gefotografeerd in, hoe kan het ook anders, strakke zwarte pakjes en hoge hakken. De vrouwen zien er stoer uit, maar hebben tegelijkertijd iets frivools en zachts over zich. Door de witte achtergrond op de foto’s lijkt de rode kleur van de nagellak, lippenstift en tattoos extra op te vallen.

Patricia Steur

Als derde onderdeel worden foto’s getoond van modellen in couture van ontwerper Mart Visser. We zien beelden van prachtige blonde vrouwen in donkere jurken. Opvallend aan de vrouwen is echter dat hun huid is versierd met Moko’s: originele Maori tatoeages. Het gaat hier niet zomaar om kleine tatoeages op de bovenarm of rug. Nee, hele lichaamsdelen zijn voorzien van bijzondere patronen in zwarte inkt. Dat verwacht je niet in deze setting.

De gevarieerde expositie van Patricia Steur maakt een bezoekje aan de Amstel Gallery zeker de moeite waard. Je kunt de tentoongestelde werken er trouwens ook meteen aanschaffen. En voor wie niet zoveel te spenderen heeft in deze tijden van crisis: in tien termijnen betalen mag ook. Doe ons dan maar die geweldige foto van de Beastie Boys!

patricia steur