Muziektips voor het weekend (deel 36)

Home Protests

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Arctic Monkeys, Texas en weer Miley Cyrus.

Mystery Jets

Het is de Mystery Jets uit Londen nooit echt gelukt om door te breken in Nederland. Toch is hun muziek zeker de moeite waard. Deze week kwamen ze met een album vol verrassende covers, die als rode draad hebben dat ze een krachtige boodschap van protest bevatten. De meest opvallende nummers zijn versies van Shipbuilding van Robert Wyatt (maar natuurlijk ook bekend van Elvis Costello) en Jesus’ Blood Never Failed Me Yet van Gavin Bryars (ook bekend van de versie met Tom Waits).

Fleet Foxes

Shore van Fleet Foxes is een van de prachtigste albums van het jaar. Fans en muziekliefhebbers die nog dieper in het album willen duiken, kunnen daarvoor terecht op Bandcamp. Daar staan nu alle individuele tracks van het album op een rij. Dus: vocalen en instrumenten allemaal apart. In totaal is er voor 11 uur aan muziek aan te ontdekken. Remixen en samplen is toegestaan, maar voor commercieel gebruik moet eerst toestemming aan de band worden gevraagd.

Texas & Wu-Tang Clan

Say What You Want van Texas en Wu-Tang-Clan was een dikke hit in de jaren ’90. Aan het einde van 2020 werken ze opnieuw samen aan het nummer Hi. Tenminste, namens de Wu-Tang zijn rappers RZA en Ghostface Killah van de partij. De grappige video maakt het geheel af.

Yusuf / Cat Stevens

De liedjes van Yusuf / Cat Stevens zijn tijdloos mooi. Tijdens het online CatSong Festival 2020 komen ze allemaal aan bod. Heel veel artiesten komen langs om hun favoriet te zingen. Bijvoorbeeld: Jack Johnson, Brandon Boyd, HAIM, Passenger en Bonnie ‘Prince’ Billy. De moeite van het kijken waard dus.

Miley Cyrus

Als we het dan toch over grunge hebben, dan past deze er ook goed bij. Miley Cyrus was te gast bij Howard Stern en speelde daar Doll Parts van Hole. Vooral de vocale uithalen aan het eind zijn erg sterk.

Chilly Gonzales & Feist

Het begint al een beetje tijd voor kerstliedjes te worden. Een van de mooiste nieuwe dit jaar is deze van Chilly Gonzales en Feist. Afkomstig van het recent verschenen kerstalbum van Chilly Gonzales. Een aanrader voor deze decembermaand.

Nieuwe albums

Rico Nasty

Rico Nasty draait al een tijdje mee in de hiphop-scene maar komt nu pas met haar echte debuutalbum. Nightmare Vacation is klinkt lekker vet en rauw en een stuk minder commercieel dan bijvoorbeeld Megan Thee Stallion en Cardi B. Luister bijvoorbeeld naar IPHONE waarvoor ze samenwerkte met het hyperpopduo 100 gecs.

Sigur Rós

Wat krijg je als je de muziek van Sigur Rós combineert met een flinke dosis klassieke zang en IJslandse mythologie? Waarschijnlijk zoiets als het album Odin’s Raven Magic. De band werkte hiervoor samen met Hilmar Örn Hilmarsson, Steindór Andersen en Maria Huld Markan Sigfúsdóttir. Het stuk is ooit uitgevoerd in 2012, maar is nu als album verschenen.

Arctic Monkeys

We sluiten deze week af met een livealbum van de Arctic Monkeys. Perfect om lekker hard te zetten en ongegeneerd mee te zingen.