Recensie: Mystery Jets in de Sugar Factory

serotonin

Het was een opmerkelijke opmerking van bassist Kai Fish, halverwege het concert van de Mystery Jets in de Amsterdamse Sugar Factory. Hij merkte op dat het optreden hun eerste in Amsterdam als headliner was. Dat is apart voor een band met al drie albums op zak. Nu was de band al vaak te zien in onze hoofdstad (en ook in andere Nederlandse steden), waaronder als voorprogramma van Kate Nash en The Kooks en op London Calling, maar gisterenavond was het eindelijk het echte Amsterdamse podiumdebuut.

Het is eigenlijk heel vreemd dat een band met zulke goede albums en evenzoveel singles dat debuut moet beleven in een klein zaaltje als de Sugar Factory, maar dat mysterie laten we in deze recensie maar even buiten beschouwing om ons op het concert te focussen. De avond begon slecht door een zeer beroerd afgestelde mix waarin de muziek tot een irritante brei versmolt. Gelukkig duurde dat niet lang en kon de band het publiek trakteren op hun briljante popliedjes met een twist.

Dansvloer in beweging

De focus van de set lag duidelijk bij het laatste album Serotonin met af en toe een nummer van voorganger Twentyone. Helaas kwamen de hitjes van het debuutalbum niet voorbij, maar dat mag de pret niet drukken want er viel muzikaal een hoop te genieten. Zeker tijdens de uptempo nummers waarbij de bas van Kai Fish de opzwepende intro’s verzorgde. Voor veel van deze nummers werkten de Mystery Jets samen met DJ Erol Alkan en dat was te merken want de dansvloer kwam meteen in beweging.

De twee nummers die in positieve zin met meest opvielen waren echter van een ander kaliber. Flakes was een verrassende meezinger waarbij het publiek fanatiek met de armen meezwaaide. De ander was Behind The Bunhouse, afsluiter van het album Twentyone, dat live niet onderdoet voor de betere nummers van Mumford & Sons. Dit alles toonde aan dat de Mystery Jets een behoorlijk diverse band is met nummers die veel mensen zouden kunnen aanspreken, maar of er ooit nog een echter doorbraak komt? Dat moet dan maar zolang de band maar niet stopt met het maken van mooie albums en het geven van goede concerten.