Muziektips voor het weekend (deel 206)

Ride
Ride. Foto: Cal McIntyre

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Ride

Shoegaze is bezig met een indrukwekkende comeback. Veel van de iconische bands uit dit genre laten weer van zich horen en weten daarbij opvallend vaak te overtuigen. Ook Ride valt in dit rijtje te noemen. De band durft op Interplay zowel hun roots te omarmen als vernieuwingsdrang te tonen. Dat zorgt dat dit album tot hun allerbeste werk gerekend kan worden.

Waxahatchee & MJ Lenderman

Een van onze favoriete liedjes van de afgelopen weken was deze week te horen in het televisieprogramma van Stephen Colbert.

Vampire Weekend

We tellen nog steeds hongerig af naar 5 april. Dan komt het nieuwe album van Vampire Weekend uit. De band deelt deze week een zogenaamde visualizer van het nummer Mary Boone. Opvallend hierin is de sample van Back to Life (However Do You Want Me) van Soul II Soul. De taxichauffeur in de video is trouwens rapper Despot, die in 2014 te horen was in een remix van het Vampire Weekend-nummer Step.

Mdou Moctar

Vaste lezers van deze rubriek weten dat we hier bij Mixed Grill liefhebber zijn van de Afrikaanse desert blues. Een nieuwe single en video van gitaarheld Mdou Moctar mag daarom deze week niet ontbreken.

John Cale

Muzikale legende John Cale denkt nog lang niet aan stoppen met muziek maken. Hij komt op 14 juni zelfs met een tweede album binnen een jaar. Voorbode is de single How We See The Light. Pepi Ginsberg maakte bij het nummer een mooie video met een hoofdrol voor poppen van papier-maché.

Full of Hell

Voor wie dit weekend een stevig potje metal nodig heeft om de feestdagen door te komen presenteren we de nieuwe single van Full of Hell. In welk metalhokje we deze band moeten plaatsen weten we niet, maar we weten wel dat de muziek lekker fel en agressief is. De diepe grunt die je hoort is van gastvocalist Ross Dolan van de band Immolation.

Nieuwe albums

Beyoncé

We kunnen deze week onmogelijk om Beyoncé heen. Haar ‘countryalbum’ Cowboy Carter bevat een aantal aangename muzikale verrassingen. Onder andere de covers van Blackbird (The Beatles) en Jolene (Dolly Parton) maken indruk. Toch is er ook het een en ander aan te merken. Bijvoorbeeld het feit dat er 27 tracks op Cowboy Carter staan, wat waarschijnlijk een commerciële keuze is.

Kelly Moran

Op het eerste gehoor klinkt Moves in the Field van de New Yorkse Kelly Moran als modern klassiek pianospel, maar wie zich concentreert hoort meer dan dat. Zo worden de composities bijvoorbeeld gespeeld op de Yamaha Disklavier, een geavanceerde elektrische piano. Voor Moran biedt de techniek de ruimte om te experimenteren en dan in het bijzonder op het gebied van zacht pianospel. Op deze manier is muziek ontstaan die past bij een ontspannend moment of de grens tussen wakker zijn en dromen.