Muziektips voor het weekend (deel 55)

Dinosaur jr

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Eefje de Visser, EELS en Topaz Jones.

Dinosaur Jr.

Dinosaur Jr. bestaat al sinds 1984, maar klinkt anno 2021 nog steeds fris en lekker. Vernieuwend is het niet, maar dat geeft niet. De combi van het fijne gitaarspel, de kenmerkende drums en de zang van J Mascis maken het geheel vertrouwd. Voor Sweep It Into Space zat Kurt Vile op de stoel van de producer en dat geeft het album dat heerlijke lome waar Vile zo goed in is. Geconcentreerde luisteraars horen hem ook op een flink aantal nummers meespelen.

Rina Sawayama

Deze week gaf de Brits-Japanse zangeres Rina Sawayama een optreden voor de serie Tiny Desk Concert van de Amerikaanse publieke omroep. Ze deed dit vanuit een leeg kantoorgebouw in de Londense City. Met een volledige band plus strijkers en achtergrondzangeressen klinkt Sawayama heerlijk energiek

Bartees Strange

Er zijn inmiddels talloze covers van Skinny Love van Bon Iver gemaakt. Bartees Strange waagde ook een poging en bleef dicht bij het origineel. Zijn fijne stem en de manier waarop hij gitaar speelt, maken het tot een meer dan geslaagde uitvoering, waarin alles lijkt te kloppen.

Little Simz

Little Simz is een vrouwelijke rapper uit de UK. Door samenwerkingen met onder andere alt-j en Gorillaz liet ze in het verleden al zien dat haar muziek meer is dan grime. Met de aankondiging van haar nieuwe album Sometimes I Might Be Introvert (3 september) zet ze weer een grote stap voorwaarts. De single Introvert klinkt overtuigend en scherp. Tekstueel is ze vele malen sterker dan het overgrote deel van haar mannelijke collega’s.

Eefje de Visser

Eefje de Visser schreef vanmorgen op Twitter: “Ik wilde met Storm iets hoopvols maken, een nummer over verlangen, een natuurkracht die ons met elkaar verbindt en in beweging brengt, en de behoefte om na lange tijd los te mogen laten.” Hoe prachtig past dat bij deze tijd?

Villagers

Villagers stelt vrijwel nooit teleur. De gelaagde indierock van de band en de prettige zang van Conor O’Brien zijn een sterke combinatie. De nieuwe single The First Day is lekker bombastisch gearrangeerd, maar blijkt in de basis een sterk liedje. We kijken daarom ook uit naar het nieuwe album dat in augustus verschijnt.

EELS

Het is altijd fijn om een plaat van EELS op te zetten, maar dit keer draait het niet alleen om de muziek. De video bij het nummer Earth To Dora is een mooie animatie gemaakt. De combinatie van poppenspel en achtergronden van beschilderd glas maken van de clip een modern sprookje.

Nieuwe albums

Remember Sports

Het Amerikaanse Remember Sports maakt een mooie mix van indie en punk. Voeg daarbij de sterke vocalen van Carmen Perry en je hebt een recept voor een album om dit weekend heel vaak en heel hard te draaien.

Topaz Jones

De single D.I.A.L van Topaz Jones is al een paar weken een favoriet op de redactie. Nu is er het volledige album van de Amerikaanse rapper Topaz Jones. Muzikaal klinkt het als een mooie combinatie van het beste van Outkast en Kendrick Lamar. Ja, zo goed is Topaz Jones echt!

Jeff Rosenstock

NO DREAM van Jeff Rosenstock was een van onze favoriete albums van 2020. Speciaal voor 4/20 heeft hij het album opnieuw opgenomen, maar dan in een ska-jasje. Het roept fijne herinneringen op aan zowel het reguliere album als de tijd dat we in de jaren’ 90 naar No Doubt en Sublime luisterden.