Muziektips voor het weekend (deel 72)

Deafheaven. Foto: Robin Laananen
Deafheaven. Foto: Robin Laananen

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Deze week hebben we weer mooie muziek om met je te delen. Mocht het bevallen wat je hoort, ga dan langs de lokale platenzaak of koop de muziek digitaal via Bandcamp of de webshop van de artiest.

Album van de week: Deafheaven

Het levert altijd mooie discussies op als een band besluit om op een nieuw album een ander geluid te laten horen. Ook bij dit album van de Amerikaanse band Deafheaven is dat het geval. Met hun album Sunbather brak de band door met een uniek geluid binnen de metal. Deafheaven combineerde hier blackmetal met postmetal en shoegaze.

Op hun nieuwe album Infinite Granite zijn de metalinvloeden nagenoeg verdwenen en is het vooral shoegaze wat de klok slaat. Toch klinkt de band nog steeds onmiskenbaar als Deafheaven. We horen nog steeds een indrukwekkende muur van geluid, maar dan zonder grunts en blastbeats. Een gedurfd en geslaagd album.

Unmute-Us

Loop mee en doorbreek de stilte

Festivals en concerten zijn voor heel veel mensen een essentieel onderdeel van hun leven. Dat geldt voor zowel bezoekers als voor de mensen die festivals organiseren, er werken of er optreden. In een tijd dat voetbalstadions weer behoorlijk vol zitten en tienduizenden mensen naar Zandvoort gaan voor de Formule 1 moet het ook mogelijk zijn om op een veilige manier een festival of concert te organiseren.

Het lijkt er echter op dat de culture sector steeds aan het kortste eind trekt. Om een signaal af te geven is er zaterdag 21-8 Unmute-Us, een protestmars waarin iedereen die de festivals en alles wat daarbij komt kijken een warm hart toedraagt. Je kunt van 14 tot 17 uur terecht in de volgende steden: Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Meer info vind je op de website van Unmute-Us.

Parquet Courts

Op 22 oktober brengt Parquet Courts een nieuw album uit. Met de single Walking at a Downtown Pace laat de band alvast horen welke kant ze muzikaal op zijn gegaan. Zelf hebben ze het over invloeden van Primal Scream, Pink Floyd en de clubs in New York. Let vooral op de heerlijke baslijn in het nummer.

Courtney Barnett

https://youtu.be/NR6pZYk4FHk

We zijn al flink wat jaartjes fan van Courtney Barnett. Haar aankomende album Things Take Time, Take Time is iets waar we reikhalzend naar uitkijken. In de show van Jimmy Fallon liet ze horen hoe goed haar liedjes zijn. Vooral het gitaarspel en de sterke teksten zijn verbluffend.

Perfume Genius

Perfume Genius deelde deze week een cover van het beroemde I Will Survive van Gloria Gaynor. Hij nam deze versie ooit op met een commercial in gedachten, maar die is er blijkbaar nooit gekomen.

Olivia Vedder

Flag Day is de nieuwste film van regisseur Sean Penn. Voor de soundtrack riep hij de hulp in van Glen Hansard en Eddie Vedder. Die laatste schreef een aantal liedjes, waarvan er twee door zijn dochter Olivia worden gezongen. Verder staan op de soundtrack 3 nieuwe nummers van Cat Power en een cover van Drive van R.E.M. door Eddie Vedder.

Nieuwe albums

Villagers

Bandleider Conor O’Brien weet met zijn Villagers al jaren prachtige muziek te maken. Het vandaag uitgekomen Fever Dreams is misschien wel het mooiste album tot nu toe en wie de vorige platen kent, weet dat dat heel veel zegt.

Jett Rebel

Net voordat corona alles platlegde was Jett Rebel in de VS aan het werk als producer van het nieuwe album van Hall & Oates. Wij hebben het gevoel dat deze best wel prestigieuze klus heeft gezorgd voor een net even andere Jett Rebel. Op Pre-Apocalypse Party Playlist valt alles op zijn plaats en laat hij muziek horen die klinkt alsof deze al jaren geleden is gemaakt door geweldige bands uit vervlogen tijden. Op dit album combineert Jett Rebel op geniale wijze vakmanschap, traditie en gretigheid. Vooral de koortjes zijn om te smullen.

Martha Wainwright

Martha Wainwright zal waarschijnlijk altijd in de schaduw van broer Rufus blijven staan, maar dat neemt niet weg dat haar muziek niet de moeite waard is. Integendeel. Op Love Will Be Reborn is het venijn in de teksten verdwenen, maar laat Martha horen dat ze aan haar mooie stem genoeg heeft om een goed album te maken.

Sturgill Simpson

Na de twee geweldige albums Cuttin Grass Vol 1 en 2 is Sturgill Simpson op The Ballad of Dood & Juanita echt diep in de country gedoken. En dat pakt erg goed uit.

Nathan Salsburg

Met Landwerk en Landwerk No. 2 trok Nathan Salsburg in 2020 onze aandacht. Hij combineerde op die twee album oude 78-toeren platen met klezmer en hedendaagse drones. Op het nieuwe album Psalms duikt Salsburg dieper de de joodse cultuur in. De teksten (deels in het Hebreeuws) baseerde hij op de psalmen uit Oude Testament. Muzikaal gezien klinkt het als folk zoals bijvoorbeeld Bonnie ‘Prince’ Billy die maakt.

Maarja Nuut

De uit Estland afkomstige Maarja Nuut maakt spannende muziek waarin ze balanceert op de grens van experimentele elektronische muziek en klassieke folk uit haar land. Een bijzondere en interessante combinatie.

Wolves In The Throne Room

Voor iedereen die op het album van Deafheaven de brute metal mist is er deze week een nieuwe plaat van Wolves In The Throne Room. Duistere metal met veel sfeer en bomvol tekstuele verwijzingen naar de donkere krachten van de natuur.