Muziektips voor het weekend (deel 56)

Luwten

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Flying Lotus, Metronomy en Kings of Convenience.

Luwten

Op het tweede album van haar band/project Luwten zet Tessa Douwstra een mooie stap voorwaarts. Haar debuut was al prachtig, maar met Draft lijkt alles echt op zijn plaats te vallen. Het album staat vol dromerige popliedjes met spannende arrangementen. Vergeleken met het oudere werk is de muziek op Draft gedurfder en gelaagder. Ook valt op dat Douwstra haar stem meer durft te gebruiken.

Kings of Convenience

Het is alweer 12 jaar geleden dat Kings of Convenience hun laatste album uitbracht, maar op 18 juni komt er eindelijk een opvolger. Eirik Glambek Bøe en Erlend Øye hebben er maar liefst 5 jaar aan gewerkt. Daarom noemen ze het zelf geen comeback, maar het resultaat van een heel langzaam proces. De eerste single heet Rocky Trail en klinkt als een ontmoeting met oude vrienden.

Tom Morello & Pussy Riot

Een onverwachte, maar geslaagde samenwerking. Het gezamenlijke nummer van Tom Morello en Pussy Riot combineert stevig gitaarwerk met een minstens zo stevige politieke boodschap.

Faye Webster

Met haar sterke album Atlanta Millionaires Club uit 2019 wist Faye Webster internationale aandacht op zich te richten. In juni verschijnt de opvolger die I Know I’m Funny haha gaat heten. De single Cheers is daarvan een zeer interessante voorbode.

Nieuwe albums

girl in red

Onder de naam girl in red scoorde de Noorse Marie Ulven in 2019 een hit met i wanna be your girlfriend. Met haar debuutalbum laat ze horen dat ze meer goede nummers in haar repertoire heeft. if i could make it go quiet staat bomvol hedendaagse indiepop. Mede dankzij de hulp die ze kreeg van producer FINNEAS.

Leon Vynehall

Op papier is Leon Vynehall een producer die house/techno maakt, maar op zijn album Rare, Forever laat hij horen meer dan dat te zijn. De meeste nummers richten zich op de dansvloer, maar we horen ook uitstapjes richting de jazz. Het zorgt dat Rare, Forever echt klinkt als een album in plaats van een verzameling losse tracks, zoals dat vaak het geval is in de dance.

Matt Sweeney & Bonnie “Prince” Billy

In 2005 brachten Matt Sweeney en Bonnie “Prince” Billy het gezamenlijke album Superwolf uit. Nu is er de opvolger met de logische naam Superwolves. Het maken van dit album ging op afstand. Bonnie “Prince” Billy stuurde brieven of ansichtkaarten met teksten en Matt Sweeney zocht daar gepaste muziek bij. Prijsnummer op het album is Hall of Death waarop Mdou Moctar en Ahmoudou Madassane meespelen op gitaar.

Flying Lotus

Yasuke is een nieuwe anime-serie op Netflix over een het waargebeurde verhaal van een Afrikaanse samoerai. Flying Lotus maakte de soundtrack bij de serie. Je moet dit album dus ook echt zien als een soundtrack, maar dat neemt niet weg dat Yasuke muzikaal razend interessant is. Gastrollen zijn er voor Thundercat en Denzel Curry.

Metronomy

Het heerlijke album The English Riviera van Metronomy is alweer 10 jaar oud. Tijd voor een heruitgave, inclusief een aantal interessante outtakes. Opvallend is dat bij deze heruitgave de vele remixen, die van de nummers op het album zijn gemaakt, ontbreken. Maar ook zonder deze is The English Riviera een genot om naar te luisteren.