Muziektips voor het weekend (deel 71)

Jungle
Jungle. Foto: Anna Victoria Best

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Deze week hebben we weer mooie muziek om met je te delen. Mocht het bevallen wat je hoort, ga dan langs de lokale platenzaak of koop de muziek digitaal via Bandcamp of de webshop van de artiest.

Album van de week: Jungle

Stel je toch voor dat we een zomer hadden gehad vol met festivals. Dan was Jungle dé grote naam geweest. De nummers op Loving in Stereo zijn in staat om elke feestje op gang te brengen en vervolgens bijna 3 kwartier staande te houden. Een glorieus derde album vol dansvloervullers. Nu is het alleen nog wachten tot de dansvloeren weer gevuld mogen worden…

Katy B

In 2011 bracht de Britse Katy B een aantal ijzersterke singles uit. Deze verschenen uiteindelijk op het album On A Mission. Daarna volgden nog twee prima albums, maar sinds 2016 bleef het stil. Tot ze dit jaar plots opdook op een track van jazzdrummer Moses Boyd. En nu is er een gloednieuwe eigen single.

EARTHGANG

Met hun vorige single Aretha bracht het hiphop-soul-duo EARTHGANG een ode aan Aretha Franklin. Op hun nieuwste track Erykah gaat alle eer naar Erykah Badu. Het nummer is opgebouwd rondom een sample van Window Seat van Erykah Badu. We hopen inmiddels op een album vol met dit soort tributes.

Oasis

Vanaf 23 september in de bioscoop: Oasis Knebworth 1996, een documentaire over de twee concerten die de band gaf voor in totaal 250.000 uitzinnige fans.

Frank Zappa

Frank Zappa
Foto © Cal Schenkel

Woensdag 18 augustus staat Het Uur van de Wolf stil bij Frank Zappa. In de documentaire Zappa van Alex Winter zie je heel veel beelden uit het privé-archief van Zappa zelf.

Nieuwe albums

The Killers

The Killers komen deze week met hun beste album in lange, lange tijd. Op Pressure Machine laat de band een ingetogen kant horen en dat pakt erg goed uit.

Quicksand

De New Yorkse post-hardcoreband Quicksand draait al mee sinds de vroege jaren ’90, maar komt nu pas met album nummer 4. Deze klinkt zelfs harder en gretiger dan de voorgangers.

Devendra Banhart & Noah Georgeson

Het nieuwste album van Devendra Banhart is net even anders dan wat je van hem gewend bent. Samen met muzikant/producer Noah Georgeson maakte hij een ingetogen album vol instrumentale composities. De twee lieten zich inspireren door hun eigen jeugd, waarin beiden door hun ouders werden blootgesteld aan de toen populaire new age-muziek.

Susanna & David Wallumrød

De Noorse zangeres Susanna staat bekend om haar schitterende covers. Samen met haar neef David Wallumrød deed ze voor de coronacrisis een aantal optredens waar ze ingetogen versies van haar favoriete nummers liet horen. Opnames van optredens in Oslo en Asker zijn nu uitgebracht op een mooi album. Je hoort covers van onder andere Leonard Cohen, Tom Waits, The Beatles en Emmylou Harris.

Boldy James & The Alchemist

Deze beste hiphop komt deze week van Boldy James van het Griselda-collectief. Samen met producer The Alchemist maakte hij een klassiek klinkend rapalbum. Scherpe raps en een ijzersterke productie maken van Bo Jackson een van de beste hiphopalbums dit jaar.

Meet Me @ The Altar

Net als ska is ook poppunk uit de jaren ’90 bezig met een comeback. Een van de leukste nieuwe bands is Meet Me @ The Altar. Op hun EP Model Citizen weten ze vette riffs en knappe melodieën mooi met elkaar te combineren.