Muziektips voor het weekend (deel 20)

Stones in de remix

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere The Rolling Stones, Moses Sumney en Beck.

The Rolling Stones & The War on Drugs

Op 4 september verschijnt er een luxe heruitgave van het album Goats Head Soup van The Rolling Stones. Daarop zullen 10 nieuwe nummers te horen zijn. Een daarvan heet Scarlet is geschreven en opgenomen met Jimmy Page. Als mooi extraatje hebben de Stones aan The War on Drugs gevraagd het nummer te remixen.

Deze laatstgenoemde band is druk bezig met het schrijven van nieuwe muziek en ze vonden het verzoek van The Rolling Stones een grote eer. Bij het creëren van hun eigen versie deden ze net alsof Jagger, Richards en Page in de studio aanwezig waren. De basis voor de remix is een beat gemaakt op de LinnDrum en een nieuwe baslijn door Dave Hartley. Hierdoor klinkt het nummer uit 1974 opeens weer fris en helemaal van deze tijd.

Moses Sumney

Het is geen geheim dat we groot liefhebber zijn van de Tiny Desk Concerts van de Amerikaanse publiek omroep NPR. Deze week hadden ze twee geweldige sessies in de aanbieding. Door de wereldwijde pandemie zijn de muzikanten niet meer te gast in de studio, maar maken ze thuis opnamen.

Moses Sumney doet dat old school met een opname die rechtstreeks van een VHS-tape lijkt te komen. Maar het is natuurlijk de muziek waar het om draait. En die is van een ongekende schoonheid. Sumney legt zoveel emotie in zijn muziek en zijn teksten. Je hoort 3 nummers van zijn prachtige album græ: Bless Me, Me in 20 Years en Polly om vervolgens af te sluiten met Rank and File van zijn Black in Deep Red, 2014 EP uit 2018.

Flatbush Zombies

Rapgroep Flatbush Zombies pakt het geheel anders aan tijdens hun sessie voor NPR. Begeleid door een band en achtergrondzangeressen laten ze laid back-versies horen van de nummers When i’m gone, Palm Trees en Afterlife.

Bronson


Voor wie het werken op kantoor zo enorm mist, is er deze video van het trio Bronson. Deze bestaat uit de Australische producer Golden Features en het Amerikaanse duo Odesza. Sinds een week hebben ze een gezamenlijk album uit op het label Ninja Tune. Een van de nummers op dat album is Keep Moving.

Voor deze track heeft het Zweedse bureau StyleWar in samenwerking met productiemaatschappij Smuggler een video gemaakt van stockbeelden van typische beelden van Amerikaanse kantoormedewerkers. Het resultaat is lekker absurd.

Beck

Beck heeft een bijzondere samenwerking met de NASA opgezet. Basis is het vorig jaar verschenen album Hyperspace. Deze is opnieuw uitgebracht waarbij een aantal nummers licht is bewerkt. Bij elk nummer is ook een video gemaakt waarin je beelden van de NASA ziet die zijn bewerkt met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het project Hyperspace: A.I. Exploration heeft een eigen website waar je je kunt laten onderdompelen in een bijzondere mix van muziek, beeld en wetenschap.

Lou Reed & John Mellencamp

De kwaliteit van het beeld en het geluid van de video zijn niet van al te beste kwaliteit, maar de inhoud is dat wel. In 1987 was John Mellencamp een grote ster is de VS en stond hij op het punt om op te treden op het festival Farm Aid. Om te repeteren voor de show in het Memorial Stadium in Lincoln, Nebraska gaf hij een optreden in een kleine club in Bloomington, Indiana.

Omdat de band aangekondigd stond als Ragin’ Texans kwamen maar 100 mensen opdagen. Die zagen tot hun verbazing John Mellencamp met zijn band op het podium. Na een kwartier komen daar plots Lou Reed en John Prine bij. Samen spelen ze klassiekers Walk On The Wild Side, Sweet Jane, Rock & Roll en I Love You, Suzanne. Helaas staat John Prine buiten het beeld van de cameraman.

Nieuwe albums

A.G. Cook

Na een flink aantal losse tracks is er nu een heel album van A.G. Cook. Of beter gezegd 7 albums. Voor wie A.G. Cook niet kent, valt er heel veel te ontdekken, over hem en het label PC Music dat hij al sinds 2013 runt. Het bekendste werk waar je hem van zou kunnen kennen zijn de samenwerkingen met Charli XCX op haar albums.

Het album 7G biedt een verzameling van dik 2,5 uur aan zogenaamde hyperpop. Elk individueel album waaruit 7G bestaat heeft een eigen thema. Soms klinkt hij als een EDM-producer, dan weer als een indierocker. Opvallend zijn de covers die verrassend goed gedaan zijn. Zo hoor je nummers van Blur, SIA, Smashing Pumpkins, Taylor Swift en The Strokes.

In totaal zijn 49 nummers misschien wat overweldigend, maar de vele pareltjes maken dit een album waar zoveel te ontdekken valt. Neem er de tijd voor of luister elk los album apart. Je zult zien dat je van 7G zal gaan houden.

Kathleen Edwards

De Canadese Kathleen Edwards nam een paar jaar vrijaf van de muziekwereld om een eigen koffiezaak te runnen. Ze was even helemaal klaar met muziek maken en de druk die ze voelde om steeds met iets nieuws te komen. Na 6 jaar koffie zetten borrelde de creativiteit weer op en nam ze in haar eigen tempo nieuwe nummers op. Het album waarop ze staan heet daarom Total Freedom.

Ellen Fullman & Theresa Wong

Harbors is de titel van een samenwerking tussen componist Ellen Fullman en cellist Theresa Wong. Bijzonder aan het werk van Fullman is dat ze veel schrijft voor een instrument wat ze zelf bedacht in 1980: het Long String Instrument, een snaarinstrument met meterslange snaren.

Samen met de cello van Wong ontstaat er droneachtige muziek waarin het muzikale duo je meeneemt naar een dromerige wereld waarin tijd en ruimte er even niet toe doen. Muziek om met je ogen dicht naar te luisteren.

Boldy James

De hyperproductieve Boldy James brengt doodleuk zijn derde album van dit jaar uit. De vorige twee behoren tot de beste rap-albums van 2020, dus onze interesse is gewekt bij nummer drie.

Young Jesus

Op hun vijfde album laat Young Jesus een mooi overzicht aan verschillende stijlen en invloeden horen. Constant moet je aan andere bands denken. De ene keer is dat Sonic Youth, dan weer Beirut, Bon Iver of Talking Heads. Is dat erg, dat je steeds aan anderen moet denken? In sommige gevallen wel, maar nu niet. Daarvoor is het album te afwisselend en spannend.

Ho99o9

Officieel is dit geen album, maar een mixtape. Ho99o9 brengt een energieke mix van punk, metal en hiphop. Ideaal om eens lekker hard te draaien om wat energie op te doen.