Muziektips voor het weekend (deel 85)

Makaya McCraven
Makaya McCraven. Foto: Leslie Kirchhoff

In deel 85 van onze wekelijkse muziekrubriek delen we graag weer wat heerlijke muzikale tips met je. Nieuwe muziek luisteren schijnt erg goed voor je hersenen te zijn. Dus waar wacht je nog op. We hebben overigens ook oude muziek in dit overzicht.

Album van de week: Makaya McCraven

Jazzlabel Blue Note kan putten uit een gigantisch archief met legendarische opnames. Als sinds de jaren ’90 worden daar met enige regelmaat remixers op losgelaten. Dit keer is dat drummer en producer Makaya McCraven. Hij is behoorlijk uitvoerig aan de slag gegaan. Zijn project Deciphering the Message behelst meer dan een beat onder de nummers plakken of wat spelen met samples. Met behulp van gastmuzikanten zijn de composities opnieuw opgebouwd en helemaal eigen gemaakt.

Dat merk je ook aan de songtitels die net even anders zijn dan het origineel. When Your Lover Has Gone van Art Blakey is bijvoorbeeld When You’ve Left Your Lover geworden. McCraven vertelt als het ware de andere kant van het verhaal. Opvallend detail op het album is het veelvuldige gebruik van de sample van Pee Wee Marquette die het album A Night at Birdland van (wederom) Art Blakey aankondigt. De meeste zullen deze herkennen uit de hit Cantaloop van Us3 uit 1993. Een plaat die ook opgebouwd is uit Blue Note-samples.

Saba

Goede hiphop met zinnige teksten. Het lijkt de laatste tijd een zeldzaamheid. Gelukkig bewijst rapper Saba het tegendeel. In Stop That is hij opvallend persoonlijk en eerlijk.

Kacey Musgraves

Met een mooie campagne wil de Amerikaanse restaurantketen Chipotle de aandacht focussen op de kleine, onafhankelijke boeren in de VS. Een steeds kleiner wordende groep door de oprukkende industrialisatie van landbouw en veeteelt. Animator Johnny Kelly maakte hiervoor een prachtige stop-motion-film. Kacey Musgraves zorgde met een cover van Coldplay’s Fix You voor de muziek.

De video is een vervolg op eentje die Kelly 10 jaar geleden maakte. Toen zong Willie Nelson een cover van The Scientist van Coldplay.

Beachdog

Vandaag brengt Beachdog een nieuwe single uit. Speciaal daarvoor nam de band een sessie op in een supermarkt, waar ze zowel de A-kant (Crawl in Pieces) als de B-kant (Milk) spelen. Beachdog is het nieuwe project van David achter de Molen die je natuurlijk kent van John Coffey. De band laat een veelzijdig geluid horen met invloeden uit grunge, hardcore en post-punk.

100 gecs

Ergens in de creatieve voorhoede van de hedendaagse popmuziek vinden we het duo 100 gecs. De muziek die ze maken is hyperactief, opgefokt, maar bovenal aanstekelijk.

Roosbeef

Binnenkort begint Roosbeef met een tournee door Nederland en België. Om alvast in de stemming te komen is er een mini-EP met drie live opgenomen nummers. Hierop is veel ruimte voor de fantastische band die ze heeft samengesteld.

Nieuwe albums

Adele

Natuurlijk kunnen we deze week niet om Adele heen. En eerlijk is eerlijk: het nieuwe album klinkt prima. Het is, naar onze bescheiden mening, niet zo briljant zoals sommige schreeuwerige krantenkoppen de laatste dagen beweren, maar 30 is een sterke popplaat van een van de beste zangeressen van deze tijd. Voeg aan Adele’s ijzersterke stem een team goede producers en liedjesschrijvers toe en het kan natuurlijk bijna niet misgaan. Tobias Jesso Jr. schreef een van de beste liedjes op het album en producers (o.a. Sault) zorgen voor het beste geluid, maar de echte ster is natuurlijk Adele zelf.

Leo Nocentelli

Leo Nocentelli is bekend als gitarist bij The Meters en schrijver van hits als Cissy Strut. Tussen 1970 en 1972 werkte hij aan een akoestisch soloalbum in de stijl van Bill Withers. Naast mede-Meters George Porter Jr. (bas) en Zigaboo Modeliste (drums) kreeg hij hierbij hulp van pianist Allen Toussaint. Omdat Nocentelli zich in de eerste plaats wilde concentreren op het succes van The Meters bleef het album op de plank liggen. Na bijna 50 jaar komt Another Side eindelijk uit en wat is dit album geweldig! Het had in de jaren ’70 zomaar een instant klassieker kunnen worden. Let vooral op de mooie cover van Your Song van Elton John.

Blankenberge

Bij de naam Blankenberge moet je waarschijnlijk allereerst denken aan de Vlaamse badplaats. Het is echter ook de naam van een band uit het Russische Sint-Petersburg. Blankeberg maakt shoegaze/dreampop waar de vocalen van Yana Guselnikova ronddobberen in een warm bad vol reverb.

Brian Wilson

Brian Wilson die op de piano klassiekers van The Beach Boys speelt. Dat zou zomaar mierzoete kitsch kunnen opleveren, maar dat is gelukkig niet het geval. Het zijn wonderschone herinterpretaties van de man die deze prachtige melodieën lang geleden zelf schreef. Naast voor de hand liggende nummers als God Only Knows en Wouldn’t It Be Nice hoor je ook minder bekende composities als Till I Die en Friends.

Oasis

In augustus 1996 deed Oasis een aantal concerten in Knebworth voor maar liefst 250.000 fans. Een registratie van die concerten is nu officieel uitgebracht. Je hoort de band op het toppunt van de roem. Alle hits komen voorbij en als bonus hoor je een cover van I Am The Walrus.

U2

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Achtung Baby van U2 uitkwam. Een fantastisch album, waarin de band op zeer geslaagde wijze experimenteerde met elektronica. Anno 2021 staat de plaat nog steeds als een huis.