Muziektips voor het weekend (deel 22)

platenzaak
Foto: kevin laminto – Unsplash

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Dua Lipa, Tame Impala en Disclosure.

Record Store Day

We trappen af met Record Store Day. Dit jaar helaas in afgeslankte vorm en verdeeld over drie data, maar tegelijkertijd meer nodig dan ooit. Record Store Day is een goede reden om zowel je lokale platenzaak als je favoriete artiesten te steunen door een paar mooie plakken vinyl te kopen. Het aanbod is, zoals altijd, weer uitgebreid en daardoor voor iedereen interessant.

Wij tippen de 7″ van Black Lips met Kesha, de soundtrack van de film La Planete Sauvage door Alain Gorague, de Slowdive EP, Cherry Bomb van Tyler, The Creeator en Refused – Not Fit For Broadcasting – Live at the BBC.

Into The Great Wide Open

Mixed Grill op Into The Great Wide Open
Whitney op ITGWO 2016

Als we in een normale wereld hadden geleefd dan hadden we dit weekend op Vlieland gezeten. Into The Great Wide Open is al jaren een van onze favoriete festivals. Als schrale troost kijken we daarom zondag maar naar Into The Great Wide Open op NPO 2 Extra. Anderhalf uur lang krijg je onder andere sessies van S10 en Spinvis te zien en krijgen kunstenaars, schrijvers en de lokale boswachter het woord.

Later die avond kun je om 23.05 het complete optreden van Spinvis zien. Zaterdag de 29ste om 18.30 kun je ook genieten van de hoogtepunten van 10 jaar ITGWO. Ook op NPO 2 Extra. De zender is te vinden op kanaal 88 (KPN/XS4all/Telfort), kanaal 222 (Ziggo) of www.npostart.nl/live/npo-2-extra en de website van Into The Great Wide Open. Na uitzending zal het programma terug te kijken zijn op NPO Start.

Tame Impala

Er gaat vrijwel geen week voorbij zonder een Tiny Desk Concert. Ook deze week is het weer raak met Tame Impala. Of zoals ze zelf zeggen: Tame Impala Soundsystem. De instrumenten zijn vooral digitaal wat zorgt dat het muzikaal regelmatig doet denken aan Daft Punk of Soulwax. Heerlijk!

FKA twigs

De clips van FKA twigs zijn geen doorsnee muziekvideo’s, maar vaak artistieke korte films waarin choreografie een belangrijke rol speelt. Voor sad day werkte ze samen met regisseur Hiro Murai, die je kent van This is America van Childish Gambino. Dit keer draait het om een intens zwaardgevecht in de lege straten van Londen.

Nieuwe albums

Angel Olsen

Op Whole New Mess hoor je spaarzame versies van eerder uitgebrachte nummers van Angel Olsen. Voor wie haar werk kent, zijn het prachtige, intieme uitvoeringen van bekende liedjes (en twee nieuwe), maar het album is ook een prima kennismaking met het werk van Angel Olsen. Met dit album wil Olsen de kwetsbaarheid van haar liedjes blootleggen en dat is zeker gelukt.

Kelly Lee Owens

Het nieuwe album van Kelly Lee Owens staat vol met elektronische muziek die zowel in de woonkamer als op de dansvloer werkt. Lekker veelzijdig. Dat blijkt ook uit de gastrol van John Cale en de verrassende cover van Arpeggi van Radiohead.

MICH

De betere gitaarpop komt deze week uit Nederland. Je zou MICH zomaar een supergroep kunnen noemen met Piet Parra, Sofie Winterson, Bastiaan Bosma, Rimer London en Mick Johan aan boord.

Sevdaliza

Ook uit Nederland komt Sevdaliza. Voor haar nieuwe album werkte ze samen met de Rotterdamse producer Mucky. De muziek op het album Shabrang is duister, mysterieus en nestelt zich ongemerkt onder je huid.

Disclosure

Disclosure brengt ons dit weekend een album voor dansvloerkrakers. Met medewerking van een indrukwekkende rij gasten als Kelis, slowthai en Common.

Dua Lipa

Iedereen die de clubs en de festivals ook zo mist, kan zich dit weekend troosten met het remix-album van Dua Lipa. De popster rekruteerde een flink aantal vooraanstaande DJ’s en remixers die haar recente hits onder handen namen. Denk aan Joe Goddard (Hot Chip), Masters at Work, Dimitri From Paris, Yaeji en Moodymann. Opvallend is ook dat niemand minder dan Madonna, Gwen Stefani en Missy Elliott te gast zijn om hun vocalen te verlenen.

Jyoti

Achter de naam Jyoti gaat de getalenteerde Georgia Anne Muldrow schuil. Onder haar eigen naam bracht ze al een paar uitstekende albums vol soul en hiphop uit. Dit keer duikt ze diep in de jazz. Met onder andere twee erg fijne remixes van nummers van Charles Mingus die lome hiphopbeats hebben gekregen.