Childish Gambino maakt indruk met This is America

Acteur Donald Glover maakt geweldige muziek onder de naam Childish Gambino. Sinds afgelopen weekend is hij de meest besproken artiest van dit moment dankzij de video bij het nummer This is America.

In de video zien we Childish Gambino met ontbloot bovenlijf dansen op de muziek van zijn nieuwe nummer. Een grote grijns op zijn gezicht en een blik vol zelfvertrouwen. Al snel trekt hij een pistool en schiet iemand door het hoofd, waarna hij zonder te verblikken of verblozen met zijn act doorgaat.

Discussie

Het moge duidelijk zijn dat dit een aanklacht is tegen het geweld dat een veel te grote rol speelt in het hedendaagse Amerika. De discussie tussen voor- en tegenstanders van wapenbezit zit muurvast en draait om dezelfde argumenten die we al jaren horen. Intussen blijft het geweld met vuurwapens het nieuws beheersen.

Zeker als jonge zwarte man in Amerika heb je een te grote kans om door een vuurwapen om het leven te komen of er door gewond te raken. Racisme en geweldmisbruik bij de politie, bendeoorlogen om drugs en de verheerlijking van wapens in de populaire cultuur spelen allemaal een foute rol.

In de clip zie je dat het wapen voor veel Amerikanen belangrijker is dan de levens van diegenen die er mee vermoord worden. Een kwalijke zaak. Het is te hopen dat deze indrukwekkende video van Childish Gambino kan bijdragen aan een gezonde discussie en uiteindelijk aan structurele oplossingen.