Muziektips voor het weekend (deel 149)

Yo La Tengo
Yo La Tengo. Foto: Cheryl Dunn

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend.

Album van de week: Yo La Tengo

Yo La tengo viert de 40ste verjaardag van de band met album nummer 13. Het knappe is dat This Stupid World zo opwindend klinkt als een nieuwe release van een jonge band. De liedjes zijn knap, de muziek is afwisselend en de band heeft het lef om af en toe lekker te experimenteren of de lengte van een liedje op te rekken tot voorbij de 7 minuten. Yo La Tengo staat stevig in de top van de eredivisie van de indierock.

Depeche Mode

Na de dood van Andy Fletcher leek het even over en uit voor de band Depeche Mode, maar de resterende bandleden kozen er toch voor om verder te gaan. Er kwam een aankondiging van een album en een uitgebreide tour. Nu is er ook een single en video. Zoals vanouds is de regie van de clip in handen van Anton Corbijn.

Squid

De eigenzinnige band Squid heeft hun tweede album aangekondigd. O Monolith komt op 9 juni uit via Warp. Bij het lezen van de naam van dat label weten velen al dat het experiment niet geschuwd zal worden. De single Swing (In a Dream) klinkt lekker eigenzinnig en laat zich niet in een hokje plaatsen. Regisseur Yoonha Park maakte er een bijpassende video bij.

Sharon van Etten

Sharon van Etten gaat het album Tramp uit 2012 opnieuw uitbrengen. Hierop zal ook een niet eerder uitgebracht nummer te komen staan. Bij de aankondiging van de heruitgave van Tramp is ook een nooit uitgebrachte video bij het nummer Serpents verschenen. In 2012 durfde Van Etten de video niet uit te brengen, omdat ze zich ongemakkelijk voelde bij het delen van clips waarin ze zelf centraal staat. Nu ruim 10 jaar verder durft ze het gelukkig wel aan.

LIES

De neven Mike en Nate Kinsella speelden al samen in de band American Football. Onlangs zijn ze een nieuw project begonnen onder de naam LIES, waarin ze een net even ander geluid laten horen.

Nieuwe albums

Paramore

Paramore heeft zich na een pauze opnieuw uitgevonden. De pop-punk uit de jeugdige jaren van de band is ingeruild voor een volwassen geluid, maar er is nog steeds respect voor waar de band vandaan kwam.

Rebecca Black

Ken je de meme-hit Friday uit 2011 nog? Rebecca Black, het meisje dat toen zong is nu een volwassen vrouw en komt vandaag met haar debuutalbum. Waar Friday zich kenmerkte door knulligheid is het album Let Her Burn een perfect voorbeeld van moderne dancepop.

Thomas Azier

Thomas Azier weet ons steeds weer te verrassen met zijn nieuwe muziek. Op elk album lijkt hij zichzelf opnieuw uit te vinden, waardoor er inmiddels een indrukwekkend oeuvre is opgebouwd. The Inventory of Our Desire staat vol met prachtige nummers, waarin Azier laat horen dat hij de gave heeft om muziek te maken die tegelijkertijd vertrouwd en vernieuwend klinkt.