Muziektips voor het weekend (deel 198)

The Last Dinner Party
The Last Dinner Party. Foto: Cal Mcintyre

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: The Last Dinner Party

Alle tekenen wijzen erop dat The Last Dinner Party een van de grootste ontdekkingen van 2024 gaat worden. Vorig jaar bracht het Britse vijftal al een paar heel goede singles uit. Ook Verkoos de jury van BBC Sound of 2024 de band tot grote belofte voor komend jaar. Die belofte lijkt nu al uit te komen met de release van het debuutalbum. Al tijdens het bombastische, orkestrale intro weet je dat er iets goeds aan zit te komen. Samen met producer James Ford is een uiterst knap en zwaar overtuigend album gemaakt.

Vrijwel iedereen die iets zegt of schrijft over The Last Dinner Party komt met namen waarmee de muziek enigszins te vergelijken is. Bovenaan die lijstjes prijken bijvoorbeeld ABBA, Kate Bush en David Bowie. Dat zegt wel iets over het gevoel voor het schrijven van pophits met een artistiek randje, een kunst die de band heel goed in de vingers heeft.

Camera Obscura

In 2013 bracht Camera Obscura voor het laatst muziek uit. Na het overlijden van keyboardspeler Carey Lander in 2015 stopte de band, maar de leden bleven wel contact houden. Na een lange pauze kwamen er weer optredens en is er op een gegeven moment besloten om ook weer muziek op te gaan nemen. Op 3 mei komt het album Look to the East, Look to the West en Big Love is daarvan de eerste single.

Lil Yachty

De naam Lil Yachty dook de laatste tijd regelmatig op bij andere artiesten. Nu is er weer focus op eigen werk. Eigenlijk is single A Cold Sunday een beetje aan de korte kant, maar wat we horen klinkt goed. Dat komt mede door de fijne, jazzy productie van Aris Tatalovich.

Dehd

Het is altijd mooi als een band of artiest een korte speelfilm maakt van een videoclip. Dehd laat zien dat daarvoor helemaal geen grote budgetten nodig zijn. Als je ziet hoe bij het beginnen van de muziek de haren meebewegen met de beat zie je hoe veel liefde in het maken van de clip is gestoken.

John Glacier

Voor de liefhebbers van onder andere Little Simz tippen we rapper John Glacier uit London. Op 23 februari brengt ze de EP Like a Ribbon uit. Bij de single Money Shows regisseerde ze zelf de bijbehorende video.

Depeche Mode

De combinatie van Depeche Mode en Anton Corbijn is altijd goed