Depeche Mode in topvorm in Madison Square Garden

Depeche Mode live

Als ik op bezoek ben in een stad in het buitenland, dan vind ik het altijd fijn om een concert te bezoeken. Momenteel ben ik voor een paar dagen in New York en daar zag ik Depeche Mode in de beroemde arena van Madison Square Garden.

De meeste grote concertzalen bevinden zich vaak aan de rand van de stad, maar deze niet. Het opvallende ronde gebouw staat in het hart van Manhattan. Met als gevolg dat je onderweg in de subway al de vibe van een mooie avond voelt aankomen. Als je vervolgens van het station naar de MSG loopt, zwelt dat blije gevoel steeds verder aan.

Voorprogramma

Ik ben vroeg binnen, want ik wil graag het voorprogramma Warpaint zien. Ondanks dat de zaal nog voor geen kwart is gevuld en de meeste Amerikanen drukker bezig zijn met selfies maken dan met naar de band kijken, weet Warpaint een goede en energieke set neer te zetten. Ik heb de band al vaker live gezien, maar deze keer waren ze stukken beter. Ik krijg sterk het gevoel dat Warpaint enorm is gegroeid de laatste maanden. Vooral New Song klinkt heerlijk dansbaar en enthousiast.

Na een snelle ombouw en een korte video voor een goed doel, verschijnt Depeche Mode op het podium. Madison Square Garden is inmiddels ramvol en het publiek heeft er duidelijk zin in. De band trapt af met de single Going Backwards van het laatste album Spirit. Waar veel bands die al zo lang meedraaien het alleen moeten hebben van hits van lang geleden, heeft Depeche Mode ook genoeg mooi nieuw werk om te laten horen. Vooral Where’s the Revolution klinkt actueel en fris.

Flink wat hits

Toch komt het publiek vooral voor de oude hits en die krijgen ze ook, in grote getale! Bijvoorbeeld met het door Martin Gore gezongen A Question of Lust. Met alleen piano als begeleiding stelt hij zich breekbaar op in deze enorme zaal. Het publiek zingt uiteraard uit volle borst mee. Een vroeg hoogtepunt in de show. Aan het einde van het reguliere deel van de set zet Depeche Mode flink wat hits en publieksfavorieten achter elkaar, waaronder het prachtige Enjoy The Silence. Met behulp van prachtige beelden van boerderijdieren op het videoscherm en flink wat interactie haalt de band het maximale uit deze tijdloze hit.

Na een korte pauze volgt een toegift die rustig begint. Gore zingt akoestisch het mooie Somebody en er volgt ook een eerbetoon aan David Bowie met Heroes. I Feel You en Personal Jesus vormen uiteindelijk de finale. Geweldig om deze beroemde nummers op zo’n bijzondere locatie te mogen horen. Depeche Mode is nog steeds in topvorm. Vooral de invloeden uit de techno zorgen voor een hedendaagse upgrade van een aantal klassiekers. Ook is Dave Gahan nog steeds heel energiek op het podium en zeer goed bij stem.

Met dank aan Zusje de Boer voor de kaarten en Icelandair voor het vliegticket. Op 13 januari staat de band in de Ziggo Dome en daar zijn nog kaarten voor te koop! De foto’s zijn gemaakt door Jacco Kuipers.

Depeche Mode live