We luisteren in deze tijd anders naar Spotify

relaxte muziek luisteren

Deze tijden van thuiswerken en social distancing zorgen dat we ons anders gaan gedragen dan voorheen. Dat merken ze ook bij Spotify. Sinds we plots gebonden zijn aan allerlei beperkingen zijn we op een andere manier Spotify gaan gebruiken.

De rode draad in de veranderende data is dat we minder feestjes bouwen, maar onze vrienden niet vergeten zijn. Zo is er een grote toename te zien in de aanmaak van gezamenlijke playlists. Dat zijn afspeellijsten die je samen kunt maken. Iedereen zet daar zijn favoriete nummers in, waar vervolgens iedereen dan van kan genieten. Ook delen meer gebruikers de muziek die ze luisteren via netwerken als Whatsapp en Instagram.

Spelcomputer

De manier waarop we muziek luisteren is ook anders dan normaal. Normaal gesproken zijn we veel onderweg en streamen we de muziek via onze smartphones. Sinds we meer aan huis gebonden zijn, is er een toename in het streamen via computers, televisies, slimme luidsprekers en spelcomputers te zien.

Ook zijn er verschillen gemeten in wat voor soort muziek we luisteren. Over het algemeen kun je zeggen dat er meer wordt geluisterd naar rustige muziek. Akoestische muziek wint het van dance en andere energieke genres. Ook instrumentale muziek heeft enorm aan populariteit gewonnen. En er zijn natuurlijk ook pieken te ontdekken in het luisteren van liedjes met een passend thema. Dat is in Nederland bijvoorbeeld Don’t Stand So Close to Me van The Police.

Italië en Spanje

In het buitenland is er toename van liedjes die het nieuws hebben gehaald. Bijvoorbeeld doordat buren deze samen zongen vanaf hun balkons. Het viraal gaan van de opnamen hiervan zorgen voor vernieuwde belangstelling voor Abbracciame van Andrea Sannino in Italië en Resistiré van Duo Dinamico in Spanje.

In Nederland komt 17 miljoen mensen van Davina Michelle en Snelle hier een beetje bij in de buurt. Dit kwam vanwege de livestream van Davina Michelle vanuit een leeg Ahoy’. Wereldwijd zie je dat steeds meer artiesten via social media intieme optredens geven. Na deze concerten zien ze bij Spotify direct een piek bij het beluisteren van tracks van deze muzikanten. Blijkbaar smaakt zo’n concert naar meer. Voorbeelden zijn onder andere James Blake, Indigo Girls, Ben Gibbard, Chloe X Halle, Code Orange en Jewel.

Klassiek

In veel huishoudens zijn plots de kinderen de hele dag thuis en ook dat heeft zo zijn invloed. Er is een flinke stijging waar te nemen in het luisteren naar albums, playlists en podcasts voor kinderen. Veel ouders draaien ook meer klassieke muziek in huis, omdat zowel volwassenen als kinderen daar rustig en ontspannen van worden.

De laatste trend die ze bij Spotify waarnemen, is een toename in het aantal luisteraars van podcasts die gaan over fit en gezond blijven. Dat kan van alles zijn: van gezonde recepten tot yoga en van natuurgeluiden tot medidatiepodcasts. Al met al zeer interessante data die Spotify met ons deelt. Het zegt heel veel over deze bijzondere tijd en de hulpmiddelen die we gebruiken om die tijd zo goed mogelijk door te komen.

muziek streamen