Nothing Phone (2a): een toptelefoon voor bijna ‘nothing’

Nothing Phone (2a) – een toptelefoon voor bijna ‘nothing’

Nothing timmert flink aan de weg met hun devices en in rap tempo brengt het bedrijf van OnePlus-oprichter Carl Pei nieuwe oortjes en telefoons uit. Nadat ze vorig jaar met de Nothing Phone (2) hun ‘flagship’ hebben uitgebracht, kwam onlangs de Phone (2a) op de markt. Een gestripte variant van de (2) die erg lijkt op zijn grote broer, maar door concessies nóg betaalbaarder is.

Een goedkoper aanvoelende eyecatcher

Net als zijn voorgangers is de Phone (2a) een echte aandachtstrekker door zijn doorzichtige achterkant. Het is natuurlijk maar de vraag welke zichtbare hardware daadwerkelijk gebruikt wordt en wat puur design is, maar je kan niet ontkennen dat het uniek is.
Hoewel de behuizing is gemaakt van aluminium, is het paneel aan de achterkant van plastic. De Phone 2a is hierdoor ondanks zijn grote formaat opvallend licht qua gewicht met zijn 190 gram, maar voelt hij tegelijkertijd – ondanks zijn prijscategorie – wat goedkoop aan.
Een bijkomstig nadeel van het plastic backpanel is dat hij vreemd genoeg vrij snel statisch wordt en daardoor naast een vingerafdrukmagneet ook een stofmagneet is.

Het cameraeiland aan de achterkant is net als de rest van het toestel iets wat je niet vaak ziet. Hoewel Nothing het waarschijnlijk heeft bedoeld als een paar ogen, kan ik zijn twee lenzen en gecentreerde positionering al vanaf het eerste moment niet anders zien dan een varkenssnuit. Dit vind ik persoonlijk zelfs nog een grotere kwestie van smaak dan het transparante design.

De Phone (2a) komt in drie kleuren; Wit, Zwart en Milk wat een meer gebroken wit is. Leg je het witte toestel naast de Milk-versie moet je goed kijken om het verschil te zien tussen de twee. Vanuit Nothing kregen wij het zwarte toestel toegestuurd en het hele doorzichtige design valt bij deze het minste op van de drie. Wil je dus optimaal de blits maken met een doorzichtige telefoon is mijn advies om voor één van de twee witte varianten te gaan. Gaaf detail waarmee Nothing laat zien hoe erg ze de focus leggen op hun branding; zelfs het pinnetje om de simtray mee te openen en de usb-c kabel hebben doorzichtige elementen!

De transparante achterkant is echter niet hetgeen wat de smartphones van Nothing zo speciaal maakt. Die eer gaat naar Glyph interface; de LED licht strips aan de achterkant van het toestel. Uiteraard zijn die bij de (2a) aanwezig, maar in mindere mate.

Minder lampjes, even ‘functioneel’

In tegenstelling tot de Nothing Phone 2 heeft de Glyph interface van de Phone (2a) maar drie licht strips die om het cameraeiland geplaatst zijn. Die lampjes fungeren voor notificaties, maar bijvoorbeeld ook als timer, indicatie voor hoever je toestel is opgeladen (als hij aan de charger ligt) of je volume. Op de notificaties en de timer na zijn de functies eigenlijk stuk voor stuk dingen die je al kan zien op het toestel zelf terwijl je het uitvoert. Wanneer je het volume aanpast doe je dit negen van de tien keer terwijl je naar het scherm kijkt waardoor je de lampjes aan de achterkant niet eens ziet. Tegelijkertijd zijn er op dit moment in Nederland nog niet veel third party apps die er gebruik van maken. Recentelijk heeft Nothing hun suite opengesteld waardoor ontwikkelaars er makkelijker gebruik van kunnen maken. Hopelijk gaat dit gebeuren zodat het de ‘gimmick’ status zal kwijtraken.

De ringtones en notificaties daarentegen zijn wél weer handig, zeker voor mij als iemand die snel afgeleid raakt. Je kan per app of contactpersoon een patroon van de lampjes instellen waardoor je in één oogopslag ziet wat voor notificatie het is en je zodoende kan bepalen of nodig is om je telefoon erbij te pakken. De Glyph composer waarmee je zelf ringtones kan maken is vooral leuk om de gimmick van de Phone (2a) te laten zien als je mensen hun aandacht hebt getrokken.
Gezien de lampjes aan de achterkant van het toestel zitten, moet je hem om optimaal gebruik te maken van de Glyphs, het toestel plat op zijn scherm neerleggen. Iets wat voor mij in eerste instantie erg onwennig was. Ik ben altijd bang voor krassen op mijn scherm, wat je natuurlijk sneller krijgt als je hem daarop neerlegt. Gelukkig zit er standaard uit de doos al een screenprotector op het Gorilla Glass 5 waardoor je al gedekt bent.

Heel fijn scherm

De Nothing Phone (2a) heeft een 6.7” AMOLED-scherm met een dynamische refresh rate die kan oplopen tot 120hz. Naast de dagelijkse taken vond ik het dan ook erg fijn voor video’s en een potje Marvel Snap tussendoor. Met een peak brightness van 1300 nitz is hij buiten goed te gebruiken, maar waar ik als kersverse vader vooral heel blij mee ben is dat hij een “Extra Dimmen” stand heeft, waarbij het scherm een nog lagere helderheid kan krijgen. Voor mij perfect als de kleine ’s nachts niet wilt slapen en ik iets wil streamen zonder dat de hele slaapkamer verlicht wordt.

Het toestel heeft een linke 5000mAh batterij waar je gemakkelijk de dag mee doorkomt, maar een van de vlakken waar op bezuinigd is, is wireless charging die niet aanwezig is. Qua power aan de binnenkant zit de Phone (2a) netjes tussen de Phone (1) en (2) in met een custom MediaTek Dimensity 7200 Pro chip. Het mag dan wel niet een high end chipset zijn, maar tijdens het testen kwam ik geen enkele stotter tegen. Ga er echter niet van uit dat je zwaardere 3D games zoals Genshin Impact op de hoogste settings kan spelen. Zelfs niet als je hem met de RAM boost net dat beetje extra geeft. Op dat vlak is het toestel in twee smaken verkrijgbaar: 8GB RAM met 128GB opslag, of 12GB RAM met 256GB aan opslag.

Niet alleen het uiterlijk is voorzien van een Nothing sausje. Het NothingOS dat over Android 14 heen is geplaatst is dusdanig stijlvol dat het wat mij betreft een geldige reden is om te kiezen voor een Nothing Phone. Naast een minimalistisch uiterlijk waar de focus ligt op zo min mogelijk afleiding, hebben ze een eigen catalogus aan widgets die steeds blijft groeien. In een recente update is er zelfs een widget voor ChatGPT gelanceerd die je weer kan aansturen met de nieuwe Nothing (ear) waar ik binnenkort een review over publiceer.

Waar zitten de bezuinigingen dan?

Alles leuk en aardig, maar waar zit dan het addertje onder het gras waardoor hij zo goedkoop is hoor ik je vragen. Nothing heeft een aantal concessies moeten doen om dit mogelijk te maken. Zoals eerder gezegd is draadloos opladen niet mogelijk en het toestel heeft een IP54 rating waardoor je hem in de regen kan gebruiken, maar een plons in het water niet zal overleven. Of je het in 2024 nog een minpunt mag noemen voor een smartphone is discutabel, maar er zit op de (2a) geen 3.5mm headphone jack.

Een ander punt waarop bezuinigd is zijn de camera’s. Begrijp me niet verkeerd, het toestel maakt zeker geen slechte foto’s maar je merkt met name bij foto’s met minder licht of bij beweging dat de eindresultaten wat minder zijn. Maar heel eerlijk? Daar betaal je dan ook naar.

Conclusie

De Nothing Phone (2a) is net als zijn voorgangers een enorm stijlvol toestel die de nodige aandacht zal trekken wanneer je ermee rondloopt, maar dan voor bijna nothing. De 8GB/128GB versie heeft namelijk een adviesprijs van €329,- en de 12GB/256GB gaat over de toonbank voor €379,-. Mijn advies zou dan zijn om die vijftig euro extra neer te leggen en voor net dat beetje extra te gaan. In deze prijsklasse is kiezen voor de Nothing Phone (2a) namelijk een hele makkelijke keuze waar je – mits de unieke stijl van Nothing bij jou past – geen spijt van zal hebben.

Marc de Haas

Nothing Phone (2a) – een toptelefoon voor bijna ‘nothing’

Foto’s gemaakt met de Nothing Phone (2a)

Nothing Phone (2a) – een toptelefoon voor bijna ‘nothing’

Nothing Phone (2a) – een toptelefoon voor bijna ‘nothing’