Winnetou is de naam van het nieuwste bier van de Amsterdamse brouwerij Oedipus. Om het bier te maken kregen de brouwers hulp van het Ierse whiskeymerk Jameson.
Het bier is namelijk gemaakt met behulp van gebruikte vaten waar eerst Jameson in heeft gezeten. Meestal als bierbrouwers dit soort vaten gebruiken laten ze een zwaar bier (bijvoorbeeld een Russian imperial stout) een tijd rijpen. De Winnetou van Oedipus is iets heel anders dan dit Barrel Aged bier. De vaten zijn namelijk gebruikt tijdens de gisting. Iets dat in Nederland niet eerder is gedaan met dit soort vaten.
De combinatie van de vaten, een bijzondere gistsoort en Amerikaanse hoppen hebben van Winnetou een Farmhouse Ale/Saison gemaakt met zowel hoppige en zure smaken en daardoor heel veel tonen van (exotisch) fruit. Absoluut een uniek bier! Ik heb de Winnetou inmiddels zowel van tap in de Oedipus Taproom als thuis uit fles gedronken en ben echt onder de indruk. De combinatie van fris, zuur, bitter en zoet is behoorlijk complex. Je kunt het bier proeven zolang de voorraad strekt bij de Taproom van Oedipus in Noord en in paar Amsterdamse cafés.
Jameson Caskmates
Tijdens de presentatie van Winnetou kwam ook het verhaal achter deze samenwerking aan bod. Het begon allemaal toen de Master Distiller van Jameson en de Master Brewer van de Franciscan Well Brewery uit Cork met elkaar aan de praat raakten in een café. Jameson besloot een paar gebruikte vaten uit te lenen waar vervolgens een stout in kwam te rijpen. Na gebruik gingen de vaten weer terug naar Jameson, waar ze er weer whiskey in deden. Dit experiment is de Jameson Caskmates geworden. Deze whiskey is in een oplage van 1900 flessen te koop (bij Gall & Gall) voor een schappelijke prijs van 30 euro per fles. Ook deze whiskey heb ik geproefd. Mooi waren de tonen van melkchocolade, butterscotch en heel subtiel wat koffie.
Deze samenwerking tussen Jameson en een bierbrouwer zijn zo goed bevallen dat ook Oedipus wat vaten heeft gekregen om mee te experimenteren. Rick Nelson van Oedipus liet me achter de schermen nog meer vaten zien waarmee hij van alles aan het uitproberen is. Dit bier zal, mits de experimenten slagen, waarschijnlijk te proeven zijn als je op het juiste moment de Taproom bezoekt of aanwezig bent op het bierfestival dat van de zomer bij Oedipus plaats zal vinden.
Oh ja, de naam Winnetou ken je natuurlijk van de boeken of de films waarin hij als opperhoofd van de Apachen een vriendschap sluit met de landmeter Old Shatterhand. Deze ongewone vriendschap was de inspiratie voor de naam van het bier.
Edwin van der Sande maakte een mooie video over de samenwerking.
Foto’s: Tony Perez