Jack Daniel’s Tennessee Rye is net even anders

Jack Daniel’s Tennessee Rye

Voor het eerst in 150 jaar hebben ze bij Jack Daniel’s het recept voor hun whiskey aangepast. Zoals je uit de naam kunt opmaken is voor de Jack Daniel’s Tennessee Rye rogge gebruikt in plaats van maïs. Dat zorgt voor een whiskey die net even anders is, maar toch onmiskenbaar Jack.

De verhoudingen van de zogenaamde grain bill zijn dit keer 70 procent rogge, 18 procent maïs en 12 procent gemoute gerst. Bij de klassieke Jack Daniel’s ligt die verhouding op 80 procent maïs, 12 procent rogge en 8 procent gemoute gerst. Voor de rest is deze whiskey op dezelfde manier behandeld als de andere whiskeys van Jack Daniel’s. Waaronder de beroemde houtskoolfiltering die de kenmerkende zachte smaak aan een glas Jack geeft.

Banaan

Zoals gezegd zijn er mooie verschillen te ontdekken. De smaak blijft herkenbaar voor de liefhebbers van Jack Daniel’s, maar is toch anders. Bij het proeven ontdekken we meer fruit (vooral banaan) dan bij de gewone Jack Daniel’s en verder nog karamel, chocolade en peperige tonen van de rogge. Later komen daar kruiden en houttonen bij.

Deze whiskey is prima om puur te drinken. Lekker op zijn Amerikaans in een tumbler met veel ijs. Maar net zoals zijn beroemde broer is deze Tennessee Rye ook heel goed te mixen. Het makkelijkst voor thuis is met cola. In dat geval is het de moeite waard om bij een goede slijter een premium cola als die van Fentimans te halen.

Klassieke cocktails

Helemaal goed tot zijn recht komt de Jack Daniel’s Rye in klassieke cocktails als de Old Fashioned of Manhattan. Als je goede voorbereidingen treft, zijn deze helemaal niet zo lastig om zelf te maken. Voor de Old Fashioned heb je naast deze whiskey een flesje met bitters nodig. Hiervoor kun je ook terecht bij een goede slijter. Daarnaast gebruik je een suikerklontje, wat club soda (ook bij de slijter te krijgen) en sinaasappelschil. Voor een Manhattan gebruik je naast de rye whiskey, rode vermouth en weer een scheutje Angostura bitters.

Normaal gesproken drink je deze cocktails met een klassieke Amerikaanse whiskey die gebaseerd is op graan. Deze kan je nu dus vervangen door deze Jack met rogge. Zoals we al zeiden: net even anders, maar wel ontzettend lekker.

Jack Daniel’s Tennessee Rye

Jack Daniel’s Tennessee Rye