Mixed Grill test de lekkerste Nederlandse bokbieren

de lekkerste bokbieren

Het bokbierseizoen is begonnen! De keuze in bokbieren (of bockbieren) is dit jaar groter dan ooit. Daarom hebben we speciaal voor jou heel veel verschillende bokjes getest om zo uit te vinden welke wij het lekkerst vinden.

Bij Beerwulf waren zo vriendelijk om ons een mooie doos met 16 bokbieren te sturen, zodat we ze uitgebreid konden proeven en testen. Met een groep vrienden rondom de tafel hebben we in 1 avond alle bieren getest. Een serieuze taak! We hebben als volgorde de lijst aangehouden waarmee Beerwulf ze presenteert. Als je namelijk zelf zo’n heerlijke doos met bier bestelt, krijg je daarbij een lijst met de omschrijvingen van de bieren en ruimte om je eigen proefnotities te maken.

Het zou namelijk zomaar zo kunnen zijn dat jouw nummer 1 een andere is dan die van ons. Al moeten we wel zeggen dat we aan het einde van de avond allemaal de zelfde top 4 hadden. Over nummer 5 is kort gediscussieerd. We zullen nu alle bieren kort aan bod laten komen in de volgorde waarin we ze hebben geproefd. We kunnen alvast verklappen dat er geen onvoldoendes zijn uitgedeeld. Alle bieren waren dus prima te drinken. Het kwam alleen soms voor dat verwachtingen niet helemaal werden ingelost.

Brand Dubbel Bock

De eerste is van de bekendste brouwer uit het pakket. Het grote Brand maakt een prima bok. Voor ons als testpanel is deze Dubbel Bock een mooi ijkpunt. Komen de kleinere brouwers hier overheen?

Jopen Bokbier

Na de Brand valt de Jopen wat tegen. We vinden vrijwel alles wat Jopen maakt heerlijk, maar deze is toch te matig. De bok is wat waterig en de tonen van chocolade zijn maar heel licht aanwezig. Een aardige bok, maar we hadden er meer van verwacht.

Kees Indian Summer Doppelbock

Deze is beduidend anders dan de twee voorgangers. Dit bier van Kees is licht rokerig waardoor deze doet denken aan de spannende Lapsang Souchong die ze ook brouwen. Naast de rokerige thee proeven we ook snoepjes. Dit is duidelijk een bokbier voor avontuurlijke drinkers.

Budels Herfstbock

Gemaakt volgens een 50 jaar oud recept. Hij smaakt dan ook als een klassieke bok. De afdronk is wat kort, maar de mooie zoete tonen maken veel goed.

De Leckere Rode Toren

De Rode Toren is lekker moutig, iets wat we graag proeven bij een bokbier. Ook de bittere afdronk is erg fijn. De in de bijschrijving beloofde complexiteit met amandelspijs en vijgen is echter lastig te herkennen.

Walhalla Heimdall

Erg spannend biertje. Als ze het een stout had genoemd, hadden we het ook geloofd. We proeven fruit en ruiken chocolade. Een prachtige herfstdag in een glas.

De Eeuwige Jeugd Bokkelul

De naam en de fles geven al aan dat dit niet zomaar een bok is. De Bokkelul is een klassieke bok, maar dan wel vol van smaak. Hiermee overstijgt hij het gemiddelde niveau van deze proeverij.

Oersoep Sexy Motherbocker

Met 8.4% is deze een stuk zwaarder dan gemiddeld. De alcohol is op een plezierige wijze goed aanwezig. Evenals de tonen van chocola en de bittere noten.

Two Chefs Brewing Billy Biscuit

Als we deze hadden gedronken zonder de beschrijving te lezen, dan hadden we gezegd dat dit een prima bok is. Er schijnen echter bokkepootjes doorheen te zitten. Die proeven we helaas niet terug. Volgende keer graag een paar kilo koekjes meer!

Texels Bock

Wauw! Deze is echt heel erg lekker! Het mooie volle mondgevoel is iets wat bij andere bokbieren nog wel eens ontbreekt. De smaken zijn heel goed in balans met een hoofdrol voor karamel.

Bronckhorster IJsselbock

De neus belooft een lekker biertje en dat is het ook. Dit is een bokbier waar je er meer van op een avond kunt drinken. Lekker zacht met tonen van fruit en karamel.

Brouwerij Noordt Bok

Mooi vol van smaak en fijne herfstige tonen van drop. Net even een andere soort zoet dan het geijkte chocola of karamel.

Oedipus Madeleine

Een lichte, kruidige bok waar we ook weer drop in herkennen. Al is deze wel wat meer in de neus aanwezig dan in de mond. Had spannender gemogen.

Het Uiltje Bon Bon Bock

Dit is een echt andere bok dan de rest. Bij de Bon Bon Bock is de chocolade prominent aanwezig. Evenals de hazelnoot, waardoor het dus smaakt naar de bekende reep waar de naam van dit bier naar verwijst. Een topbier, maar je moet wel van dit soort spektakel houden.

Kompaan Bock’s

Net als bij Het Uiltje proef je terug wat de brouwers beloven. Dit keer zijn het vijgen. Andere brouwers hadden dat soms ook in de beschrijving, maar dan moesten we goed zoeken. Kompaan geeft de vijgen een mooie hoofdrol.

Hoop Awesome Autumn Rum Bock

Een aangename verrassing. We vinden het geen van allen een echte bok, maar proeven wel een heerlijk biertje met mooie tonen van vanille.

Na al deze bieren te hebben geproefd kwamen we allereerst tot de conclusie dat alle bieren uit de test een voldoende krijgen. Uiteindelijk hebben we een top 5 gemaakt met favorieten en die is als volgt:

1: Texels Bock
2: Walhalla Heimdall
3: Het Uiltje Bon Bon Bock
4: De Eeuwige Jeugd Bokkelul
5: Brand Dubbel Bock

Wil je zelf ook deze lekkere bieren proeven? Doe jezelf een plezier en bestel het Bockbier pack bij Beerwulf. Voor €34,95 krijg je de 16 bieren uit deze test thuisgestuurd.