Interview: Akwasi

Akwasi laat zijn Amsterdam zien in de Palladium Boots Explorer Series

Het gaat goed met Akwasi. Zo schittert hij sinds kort een in campagne voor Palladium en heeft hij een nieuw album met de titel Daar Ergens. Tijdens een wandeling langs de Amsterdamse grachten vertelt hij van alles over deze twee projecten.

Palladium

Akwasi heeft op een bijzondere manier voor het eerst kennis gemaakt met de schoenen van Palladium. Zijn oudere zus gaf hem een keer een schop en daarbij vielen haar mooie schoenen op. Sindsdien heeft hij een voorliefde voor het merk. Vooral voor de speciale edities die ze regelmamtig uitbrengen zoals de samenwerking met de Billionaire Boys Club van Pharrell Williams. Een eigen schoen uitbrengen staat heel hoog op de verlanglijst van Akwasi, maar tot die tijd is hij zeer vereerd dat hij figureert in een campagne. Zeker als je ziet wie hem daarbij allemaal voor gingen. Dat zijn niet de minste personen (zoals de al eerder genoemde Pharrell Williams) en steden (Tokio, Londen en Detroit).

Het was voor hem dan ook een grote eer om Amsterdam te mogen vertegenwoordigen, de stad waar hij zoveel van houdt. “Als er een paspoort zou bestaan waar Amsterdam op staat in plaats van Nederland, dan wil ik zo’n paspoort”. In de video laat Akwasi de plekken zien die veel voor hem betekenen en ook voor buitenstaanders een goed beeld van de stad geven: de Bijlmer, de oude stad en IJburg. In de Bijlmer groeide hij op en op IJburg woont hij nu. Tussendoor zie je Akwasi op de fiets in de stad, in de studio, maar ook een shot van de Oude Kerk. De kerk is belangrijk voor hem, dus dat wilde hij ook laten zien.

De beelden spreken voor zich, maar ook de rest van de video moest kloppen. Akwasi wilde eerst speciaal een track opnemen voor de video, maar uiteindelijk hoor je een een mooie instrumentale beat en de stem van Akwasi. Met zijn stem wilde hij het onderscheid maken. “Ik heb deze lekker zwaar gemaakt, zodat mensen meteen denken: wie is die gast?”. Akwasi is geheel terecht erg trots op het eindresultaat:

Daar Ergens

Ongeveer tegelijkertijd met de lancering van de Palladium-campagne is Akwasi ook heel druk met de release van zijn album Daar Ergens. Eerder dit jaar verscheen al een EP met dezelfde titel en daarop hoor je een heel andere Akwasi dan je gewend bent van Zwart Licht, de rapgroep waar hij deel van uit maakt. Daar Ergens is een project dat voorkomt uit de tijd dat hij aan de Toneelacademie in Maastricht studeerde. Daar kwam hij in aanraking met de muziek van Bram Vermeulen. Zijn liedjes zijn door Akwasi met hulp van onder andere Rob Dekay, Drummakid en Esco vertaald naar eigen versies. De verhouding rap en zang is zo ongeveer 50/50 waardoor de plaat toegankelijk is voor een breed publiek.

Met de release van het album Daar Ergens heeft Akwasi in zijn hoofd dit hoofdstuk al weer afgesloten. Hij gaat natuurlijk nog wel promotie doen voor het album en heel veel optreden, maar hij denkt al wel aan volgende projecten: dat zijn een nieuw album met Zwart Licht en een Engelstalig album. Voor dat laatste zou hij zicht, ondanks de grote liefde voor Amsterdam, wel een tijd in een andere stad willen vestigen. Montreal is een van de steden die hij noemt. Kortom: Akwasi zit nog vol met prachtige ideeën en goede muziek.