OnePlus 12R – Je beste vriend in elke (regen)bui

OnePlus 12R

De OnePlus 12 waar mijn collega Sander onlangs over schreef is niet het enige toestel die de fabrikant deze eerste maanden in de schappen legt. Tegelijkertijd met de 12 kondigde zij ook de OnePlus 12R aan. De R-lijn werd vooralsnog alleen in India en China uitgebracht, maar met de komst van de 12R kunnen wij ook aan de haal met dit – in hun eigen woorden – ‘Performance Flagship’.

Bekend design, kleine veranderingen

Op het eerste gezicht lijken de 12 en 12R niet veel van elkaar te verschillen van design. Zo hebben ze allebei het opvallende ronde camera eiland aan de achterzijde. Je zou dus kunnen zeggen dat we nu een midrange toestel hebben met een premium design en dat zou ik helemaal met je eens zijn. Hij is in twee verschillende kleuren beschikbaar; een stralend frisse Cool Blue en een wat standaard Iron Gray welke wij toegestuurd hebben gekregen. De smartphone wereld was in rep en roer toen de OnePlus 10T niet voorzien was van de welbekende alert slider. Dat hij na alle ophef weer terug was op de 11 en 12 is dan ook niet wereldvreemd, maar het is goed om te zien dat hij ook aanwezig is op de niet flagship 12R. Hij zit – net als bij de 12 – weliswaar aan de andere kant, maar dat is volgens OnePlus gedaan om meer ruimte te hebben voor de nieuwe antenne configuratie binnenin.

Het LTPO 120Hz ProXDR Display is een genot om naar te kijken en heeft naast felle kleuren een hoge helderheid die erg fijn is voor als de zon schijnt. Door het gebruikte LTPO-scherm kan hij een max van 120hz behalen, maar kan hij tegelijkertijd zo laag gaan tot 1hz voor het always on display wat energiebesparend werkt. Het zorgt er ook meteen voor dat de aanraking op het scherm instant zijn. Het is niet iets waar je per se over na zou denken, maar tijdens het daadwerkelijke gebruik van de 12R merk je oprecht de gevoeligheid van het scherm en voelt het alsof je constant in control bent.

Dat is echter niet het gaafste trucje dat verborgen zit in het scherm. Er zit namelijk een nieuwe techniek in die specifiek voor ons Nederlanders ontworpen lijkt te zijn. Als smartphonegebruiker in ons regenachtige kikkerlandje zijn we allemaal wel eens tegen dit probleem aangelopen; proberen te appen (of überhaupt je telefoon te gebruiken) in de regen. Wanneer de eerste druppels op je scherm vallen, wordt het een stuk lastiger om het bericht te typen wat je in gedachten had omdat het toetsenbord een eigen leven lijkt te leiden. De 12R heeft net zoals zijn grotere broer een unieke feature waardoor dit geen probleem meer is. De CPU herkent wanneer je vingers of het scherm nat zijn en weet daar vervolgens op te reageren. Gaaf, maar vooral verdomde handig!

Oudere chip, alsnog razendsnel

Aan de binnenkant van de 12R vinden we qua chipset niet het nieuwste van het nieuwste zoals bij de OnePlus 12 het geval is. De 12R wordt namelijk aangestuurd door de Snapdragon 8 Gen 2-chip die in 2022 werd gelanceerd. Dit is echter geen reden om je zorgen te maken, want deze chip is nog steeds razendsnel.

De 12R is in twee interne opstellingen verkrijgbaar; 8GB RAM met 128GB opslag, of 16GB aan RAM met 256GB opslag. Heb je zelfs met die 16GB meer power nodig? Dan kan je het RAM-geheugen – mits je genoeg opslagruimte overhebt – uitbreiden met tot 12GB extra. Tijdens mijn tests werkten zwaardere games zoals Genshin Impact op de hoogste settings zonder problemen. Het toestel werd ook niet te heet tijdens het gamen, want er zit een uniek koeling systeem aan de binnenkant om dat tegen te gaan.

Leuk die power, maar je wilt niet dat je batterij binnen de kortste keren leeg is. De OnePlus 12 had met 5,400mAh al een flinke batterij. De goedkopere 12R doet daar nog een klein schepje bovenop, hij heeft namelijk een 5,500mAh batterij. Een betere batterij op het goedkopere toestel, is dat niet vreemd? Niet helemaal, want in hoewel het cijfertje hoger is, is de eerdergenoemde Snapdragon 8 Gen 2-chip minder efficiënt dan de Gen 3 in de OnePlus 12. In de praktijk zal je daar weinig van merken, want hij gaat zonder gemak de hele dag mee. Mocht je dan toch bijna zonder stroom zitten, dan zijn er alsnog geen nood aan de man. De 12R ondersteunt SUPERVOOC laden, waardoor hij (met de meegeleverde 100W lader!) in 26 minuten volledig opgeladen is. Een batterij van dat formaat die ook nog eens zo snel is opgeladen zie je niet vaak op een midrange telefoon. Daar staat dan wel tegenover dat hij geen draadloos laden ondersteunt zoals de 12, maar dat is een compensatie die het meer dan waard is.

Camera zijn goed zolang je stilstaat

Wat vrijwel direct opvalt bij de 12R is het forse camera eiland. Als de 12 en 12R naar de middelbare school gingen; zouden ze ongetwijfeld “Hey camera, waar ga je met die smartphone heen?!” naar hun hoofd geslingerd krijgen. Hoewel ze allebei een soortgelijk, mist bij de 12R de Hasselblad branding, die is deze keer alleen voor de duurdere 12. Niet alleen in de chipset, maar ook in de camera set up heeft OnePlus bespaard om de prijs omlaag te brengen.

Het toestel is voorzien van een 50MP main camera, met een 8MP ultrawide en een 2MP macro lens. Aan de voorkant zit een 16MP selfie camera. Verwacht met de 12R geen flagship kwaliteit foto’s, maar dat haalt niet weg dat je er voor dagelijks gebruik degelijke foto’s mee kan schieten. Vooral de foto’s in het donker met weinig licht wisten mij te verbazen in de kwaliteit en hoe snel ze gemaakt waren. Bij andere toestellen ben ik gewend dat je meerdere seconden je telefoon zo stil mogelijk moet houden tot hij klaar is, maar dat was hier amper het geval. Waar de sensoren op en af wel meer moeite mee hebben zijn bewegende objecten die dichtbij zijn. Mijn kinderen die van mij afrenden staan er zonder blur op, maar boombladeren in de harde wind of een kleuter die een flinke kietelbeurt krijgt staan erg bewogen op de plaat.

De beste buds voor weinig geld

Met de release van de OnePlus 12R zien we ook een uitgave van de nieuwe earbuds lijn en het is een kleine evolutie. Sander noemde de OnePlus Buds Pro 2 afgelopen jaar al de beste pro ear buds voor de beste prijs en hetzelfde kan ook direct gezegd worden over de nieuwe OnePlus Buds 3 die hij de laatste tijd heeft getest. Voor dit stuk draag ik dan ook even het stokje over aan Sander:

Op het oog is er weinig veranderd, we zien nog steeds een mooi afgerond maar vierkant oplaaddoosje, waar je buds gemakkelijk in plaatst en uithaalt – helemaal spectaculair in de hippe Splendid Blue kleurstelling. De buds zelf zijn zacht gerond en hebben een licht steeltje waardoor deze stevig in de oren blijven zitten. Ook deze OnePlus Buds 3 sluiten goed af en komen uiteraard met active noise cancellation (die niet drukt op je oren), audio passthrough zodat je de wereld om je heen kunt horen en kennen een fantastische microfoon die omgevingsgeluid uitfiltert. Ik kon met Marc bellen terwijl ik in mijn luide rommel auto reed en ondervond hier geen hinder, hij was perfect te verstaan. De audiokwaliteit is verbluffend, zeer rond en vol bas en mooie mids. Spatial audio is nog steeds een ding, al is wel de branding en van Dynaudio van het doosje en daarmee zal de tuning van de Deense audiofielen voorbehouden blijven voor de Pro-lijn. De details bedien je met de Hey Melody app, waar je ook firmware-updates uitvoert, multi device support aanzet en meerdere audio profielen kunt selecteren. Niet alleen hoeveel bas en treble er inzit, maar ook een Hi-Res Audio modus, een soort hoortest om de buds op je oren af te stemmen en de belangrijkste: een Game mode die lag vermindert. Deze optie maakt het mogelijk om met weinig latency te gamen met draadloze earbuds, wat iets ten koste gaat van de kwaliteit, maar hierdoor eindelijk draadloze buds aan mijn Steam Deck een optie maakt. De OnePlus Buds 3 zijn hiermee zeer complete, fantastisch klinkende earbuds voor een zeer schappelijke prijs.

Conclusie

Na een tijdje te hebben gespeeld met de OnePlus 12R begrijp ik precies wat ze bedoelen met ‘performance flagship’. We hebben namelijk te maken met een midrange toestel met de flagship specs van vorig jaar, waarmee OnePlus de ruimte tussen de goedkopere OnePlus Nord en de duurdere OnePlus 12 wil opvullen. De chipset is dan wel niet de nieuwste, maar is nog krachtig genoeg om de komende jaren te kunnen multitasken en een zwaardere (geëmuleerde) game tussendoor. Tegelijkertijd heeft het een enorm goed scherm voor entertainment, dat ook nog eens in de regen werkt. Het maakt dus niet uit waar je wil werken of relaxen, de 12R is je beste vriend voor een zachtere prijs.

Marc de Haas

OnePlus 12R

OnePlus Bud2 3

OnePlus Bud2 3

Foto’s gemaakt met de OnePlus 12R

OnePlus 12R

OnePlus 12R

OnePlus 12R

OnePlus 12R

OnePlus 12R