Oppo Reno 8 Pro richt zich vol op fotografie

Oppo Reno 8 Pro

Oppo pakte deze week flink uit met de lancering van de Reno 8-serie. De Reno zou je kunnen zien als het middenklasse model van Oppo, waarnaast de Oppo Find X5 Pro nog altijd het topmodel blijft. Toch weet de Reno 8, en dan de Reno 8 Pro in het bijzonder, behoorlijk te verrassen.

De feestelijke lancering van de Oppo Reno 8 was in Parijs. Na een paar jaren met enkel online evenementen lokte Oppo journalisten van over de hele wereld naar het statige Palais Brongniart in het hart van de Franse hoofdstad. Wij stapten in de Thalys om bij dit evenement aanwezig te zijn en om direct de Oppo Reno 8 Pro te testen in Parijs.

De introductie bestond uit een lekker gelikte show die online door ruim 3 miljoen kijkers werd gevolgd. Dat bewijst maar weer de populariteit van Oppo wereldwijd. Ook in Nederland is Oppo een geliefd en vertrouwd merk aan het worden. Met de nieuwe Reno 8 Pro hopen ze veel nieuwe fans te krijgen. Daarom is er flink uitgepakt om een begerenswaardige smartphone te maken.

Vloeiende lijnen

De Oppo Reno 8 Pro is misschien niet het vlaggenschip van het merk, maar dat zou je niet zeggen als je kijkt naar het uiterlijk van de telefoon. Wat direct opvalt, is dat deze heel dun en licht is, ondanks zijn indrukwekkende formaat van 6.7 inch. Ook de randen zijn heel smal wat de Reno 8 Pro een premium feel geeft. Aan de achterkant heeft Oppo het camera-eiland met vloeiende lijnen verwerkt in het design. Steeds grotere camera’s zijn nu eenmaal een belangrijk onderdeel van een moderne smartphone.

Bij een middenklasse toestel is het altijd lastig om naar de specificaties te kijken. Om de prijs lager te houden moeten er concessies worden gedaan. Het is dus aan de makers en ontwerpers om keuzes te maken en tegemoetkomingen te doen. Zeker in een markt die overvol is en waar de concurrentie moordend is. Oppo heeft besloten om bij de Reno 8 Pro vol in te zetten op twee belangrijke zaken: fotografie en batterij.

Vooral fotografie is het stokpaardje van deze telefoon. Hierbij speelt de zogenaamde MariSilicon X Imaging NPU de centrale rol. Deze helpt je automatisch bij het maken van de allerbeste foto’s. Vooral in het donker of binnen bij weinig licht zijn de prestaties van de camera indrukwekkend. MariSilicon combineert razendsnel meerdere beelden en kiest van elk onderdeel de beste optie. Hierdoor zijn foto’s extreem scherp en zijn alle details goed zichtbaar. In het donker heeft de Reno 8 Pro daar overigens merkbaar wat langere tijd voor nodig ,waardoor je zo’n 2 seconden kwijt bent aan het maken van een foto, maar dan wel met indrukwekkend resultaat.

Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Opéra Garnier in het donker

Onderaan deze pagina zie je een aantal foto’s die we met de Oppo Reno 8 Pro hebben geschoten. We hebben daarbij bewust gekozen voor fotografie met de algemene automatische instellingen en zonder nabewerking. Dat is immers de manier waarop de meeste mensen hun foto’s met de telefoon maken. Liefhebbers kunnen zich uitleven in de Pro-instellingen, waar alles aanpasbaar is. Overigens is het, in tegenstelling tot de Find X5 Pro, niet mogelijk om in RAW te fotograferen. Dit is een voorbeeld van de besparingen die Oppo heeft gedaan om dit toestel goedkoper te kunnen maken.

Zonlicht

Het fotograferen met moeilijk licht is trouwens niet alleen van toepassing in donkere situaties, maar ook op momenten dat er te veel licht is. Je kent het wel: je bent op reis een je komt bij een beroemd gebouw om er vervolgens achter te komen dat je deze alleen tegen het zonlicht in kunt fotograferen. Dat overkwam mij bij de Notre-Dame van Parijs. In de ochtend stond de zon precies achter de torens. Met de andere telefoon die ik bij me had kreeg ik een lelijke overbelichte foto, maar de Reno 8 Pro wist er dankzij de hulp van MariSilicon X best wel wat aardigs van te maken. Een knappe prestatie.

Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Notre Dame met tegenlicht

Een dagje ronddwalen door Parijs met de Oppo Reno 8 Pro in mijn broekzak was erg leuk. Ik fotografeerde daar bijvoorbeeld de indrukwekkende glas-in-lood ramen van de Sainte-Chapelle, het interieur van het nieuwe museum Bourse de Commerce – Pinault Collection en het glazen dak en de art deco van warenhuis Samaritaine. De foto’s waarmee ik thuis kwam waren erg goed. Zeker als je bedenkt dat ze vaak best achteloos geschoten zijn. Precies zoals je tijdens een stedentrip zou doen. Ook filmpjes maken gaat erg goed. De Reno 8 Pro biedt op dat gebied leuke opties als hyperlapse en slowmotion.

Dan de batterij. Deze is met 4.500 mAh ruim voldoende, maar het zit hem hier in de details. Allereerst het feit dat deze dankzij 80W SUPERVOOC razendsnel op te laden is. Van leeg naar helemaal vol gaat binnen het half uur. Met 5 minuten opladen heb je genoeg voor 2 uur gamen of video’s kijken. Echt geweldig. Daarnaast heeft Oppo veel energie gestoken in het ontwikkelen van een batterij/accu met een lange levensduur. Vaak is de accu de zwakke plek bij een smartphone als je een paar jaar met hetzelfde exemplaar wil doen. De Battery Health Engine zorgt dat de accu na 1600 keer opladen nog steeds goed presteert.

Helder scherm

Wat verder opvalt, is het prachtig heldere scherm dat soepel en vloeiend is. Zeker tijdens het kijken naar Netflix of Amazon Prime is dit goed zichtbaar, want deze streamingdiensten werken samen met Oppo door de beelden in HDR te ondersteunen. Al met al is de Oppo Reno 8 Pro een zeer fijne smartphone die dankzij een aantal concessies een paar honderd euro goedkoper is dan het topmodel van Oppo zonder dat je als reguliere gebruiker daar al te veel van merkt. Zeker op het gebied van fotografie en de kwaliteit van de batterij kan de Oppo Reno 8 Pro prima meedraaien aan de top.

Natuurlijk zijn er ook altijd wat dingen aan te merken. Bijvoorbeeld het ontbreken van een hoesje in de verpakking van de telefoon. Of het feit dat er al apps als Facebook, TikTok en Amazon Shopping zijn geïnstalleerd. Ook kun je met een prijs van €749,- niet echt meer spreken van een goedkope telefoon. Al moet bij dat laatste wel worden opgemerkt dat de topmodellen van diverse merken momenteel dik boven de €1000,- zitten.

Vanaf 31 augustus tot en met 2 oktober 2022 krijg je mooie cadeaus bij je aankoop: een Oppo Enco X2 t.w.v. €199, Oppo Watch Free t.w.v. €99 en Liquid Siliconen Case t.w.v. €29 cadeau bij een OPPO Reno8 Pro 5G. In totaal een voordeel van €327!

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro:

Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Sainte-Chapelle
Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Warenhuis Samaritaine
Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Bourse de Commerce – Pinault Collection
Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Louvre
Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Colonnes de Buren/Les Deux Plateaux op de binnenplaats van het Palais Royal
Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Place de Valois
Foto gemaakt met de Oppo Reno 8 Pro
Vooral in het donker is de Reno 8 Pro erg goed