Onder de noemer Culturele Wallen gaat een aantal culturele instellingen in het historische hart van Amsterdam samenwerken. Op zaterdag 7 september kun je tijdens de Culturele Wallen Route de veelzijdigheid van dit deel van de stad (her)ontdekken.
Tussen 11.00 en 16.00 kun je op de Wallen op verscheidene locaties meer te weten komen over het rijke culturele aanbod. Van te voren aanmelden is niet nodig en je bent ook vrij in de keuze welke van de locaties je gaat bezoeken. Je kunt in totaal acht culturele instellingen op en rond de Wallen bezoeken. Overal is een bijzonder programma en het aanbod is voor het grootste deel gratis.
“We slaan de handen ineen omdat we liefde hebben voor de buurt en trots zijn op dit gebied in de binnenstad en dat willen we laten zien”, zegt Milou Halbesma, directeur Museum Rembrandthuis. “Onze samenwerking heeft een positieve impact op de gehele buurt die van oudsher het bruisende hart is van de stad. Vele beroemde kunstenaars waaronder Rembrandt woonden en werkten hier, het was en is nog een buurt voor kunstenaars en vrijdenkers.”
Locaties
Huis De Pinto: hier kun je terecht voor een boekenmarkt, simultaanschaak met internationaal meester Arlette van Weersel en een concert van jazzpianiste en zangeres Sanna van Vliet.
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder: in dit unieke museum kun je deze dag gratis naar binnen om de expositie Volmaakt te bezoeken. Hierin presenteren Kunstateliers De Wijde Doelen en Bijzonder Amsterdams werk van kunstenaars dat zelden in musea en galeries te zien is.
Oude Kerk: hier ben je gratis welkom voor een speciale (gratis) rondleiding door de net geopende tentoonstelling ‘When Doubt Turns into Destiny’ van kunstenaar Navid Nuur.
Frascati: op 7 september tussen 12 en 13 uur krijg op de website van Frascati je met de code ‘Culturele Wallen’ een gratis ticket voor een voorstelling naar keuze.
De Brakke Grond: hier krijg je tijdens de Culturele Wallen Route een gratis rondleiding door de net geopende tentoonstelling .tiff 2024.
Rembrandthuis: de hele dag is er gratis toegang én er zijn ets- en verfdemonstraties én tekenworkshops voor iedereen.
W139: in deze expositieruimte heb je gratis toegang tot de expositie Remarkable Meetings with Disgusting Men.
Waag: het Waag Futurelab is het start- en eindpunt van de route. Je kunt hier live een lasersnijder aan het werk zien én een kijkje nemen in het oudste, niet-religieuze gebouw van de stad (uit de 15de eeuw).
Aanmelden
Voor sommige programmaonderdelen is het nodig om je van te voren aan te melden. Kijk dus van te voren goed om de websites van alle deelnemers die je wilt bezoeken.
“Sinds het ontstaan in 1979 staat bij W139 het artistieke experiment voorop. Dat wij in de gegentrificeerde, toeristische en: bruisende Amsterdamse binnenstad nog steeds een laagdrempelig podium kunnen bieden aan experimentele beeldende kunst is zo langzamerhand bijna een unicum. Juist daarom voelen we de urgentie om de Culturele Wallen op te richten – om gezamenlijk te kunnen laten zien wat de binnenstad te bieden heeft voor makers, lokale initiatieven, en gemeenschappen uit de hele stad.” Annette Wolfsberger, W139.
Culturele Wallen is een collectief dat kunst en cultuur in de Amsterdamse oude binnenstad verenigt en een nieuw podium geeft. Door het aanbod zichtbaarder te maken, krachten te bundelen en vernieuwende samenwerkingen aan te gaan, krijgt de buurt zijn culturele identiteit terug.