Melkweg zet bezoekers in de schijnwerpers

Melkweg Expo - Starring
Harmen Meinsma – Sara

Melkweg bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een bijzondere tentoonstelling. Starring You brengt namelijk een ode aan het publiek. Elke avond worden er foto’s van bezoekers geprojecteerd op de gevel van het beroemde Amsterdamse poppodium.

De schijnwerpers zijn dus tijdelijk omgedraaid, van het podium richting het publiek. Melkweg Expo vroeg enkele fotografen om nieuw werk te maken met de bezoeker in de hoofdrol. Zo kunnen we een glimp opvangen van wie zij zijn. Hun portretten zijn vanaf 20 november te bewonderen bij de hoofdingang van de Melkweg. Tijdens de donkerste dagen van het jaar fleuren ze de gevel aan de Lijnbaansgracht op. De Melkweg zelf is namelijk tot eind 2020 gesloten voor publiek.

Talentvolle fotografen

Starring You is, naast een presentatie van het Melkwegpubliek, ook een presentatie van talentvolle fotografen. Alle deelnemers zijn in hun eigen karakteristieke stijl te werk gegaan. Ze zochten de bezoekers uit tijdens concerten in de Melkweg en portretteerden hen later op locatie.

Terwijl de modellen voor de camera poseerden, vervaagde de grens tussen roem en het dagelijkse leven. Ook werden ze onderworpen aan meerdere vragen. De geportretteerden mochten bijvoorbeeld vertellen wat hun plannen zouden zijn als directeur van de Melkweg of wat hun visie is op uitgaan over 50 jaar. De gegeven antwoorden worden in een online presentatie en bij de projectie gepubliceerd.

Lofzang aan het publiek

De tentoonstelling Starring You is zoals gezegd een lofzang aan het publiek. Het is een bonte verzameling mensen, net zo breed en divers als de Melkweg en haar programma. Melkweg Expo noemt Starring You ‘een liefdesbrief aan iemand die niet op het podium staat maar in de menigte, een mens met liefde voor muziek’. Dankzij dit publiek bestaat de Melkweg en voor hen gaan ze door.

De deelnemende fotografen zijn: Alken, Barrie Hullegie, Charlie Birch, Hanane El Ouardani, Harmen Meinsma, Jurre Rompa, Loretta Monique, Marc Elisabeth, Rosalien Derkinderen, Sabine van der Vooren, Sem Langendijk, Sydney Rahimtoola en Zindzi Zwietering

Deze tentoonstelling zou oorspronkelijk in maart 2020 openen, maar werd verplaatst vanwege de lockdown.

Starring You
Van 20 november tot 31 december 2020
Dagelijks van 17:00 tot 01:00 uur
Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam

Melkweg Expo - Starring
Sabine van der Vooren – Yasmina & Moira
Melkweg Expo - Starring
Marc Elisabeth – Vinny
Melkweg Expo - Starring You
Barrie Hullegie – Mojo
Melkweg Expo - Starring
Zindzi Zwietering – Daan
Melkweg Expo - Starring
Hanane El Ouardani – Soraya & Nigel