Kort geleden waren we op pad in de Duitse regio die urbanana wordt genoemd. Na een bezoek aan Essen en het Ruhrgebied reisden we zuidwaarts richting Düsseldorf. Ook in deze stad gingen we op zoek naar alles wat te maken heeft met design & vakmanschap.
Zoals we al in ons stuk over Essen en het Ruhrgebied schreven, wordt met de term urbanana de banaanvormige stadsjungle bedoeld die begint bij het Ruhrgebied en via Düsseldorf doorloopt tot aan Keulen. Deze veelzijdige en sterk verstedelijkte regio ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, net over de grens met Nederland. Hierdoor is urbanana uitstekend te bezoeken per trein. Vanuit Utrecht is het slechts 2 uur reizen naar Düsseldorf.
Düsseldorf is de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen en ligt, zoals de naam van de deelstaat al verklapt, aan de rivier de Rijn. De stad telt meer dan 600.000 inwoners. Boegbeeld van de stad is de Rheinturm, de beroemde zendmast aan de oever van de Rijn. Düsseldorf biedt alles voor een veelzijdige stedentrip. Behalve heel erg goed winkelen kun je er ook allerlei musea bezoeken, wandelen langs de Rijn en veelvuldig uit eten gaan.
Wij bezoeken Düsseldorf met een iets andere insteek dan gebruikelijk. Dit omdat de focus bij urbanana niet per se ligt op een bezoek aan de klassieke bezienswaardigheden, maar meer op het ontdekken van de verschillende wijken in de stad. En door het thema design & vakmanschap komen we ook nog eens op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Erg leuk!
Sieraden en straatkunst in Bilk
We beginnen ons bezoek aan Düsseldorf met een bezoek aan allerlei creatievelingen in de wijk Bilk. Onze eerste stop is het atelier van Related by Objects. In dit atelier aan de Oberbilker Allee worden sieraden ontworpen en gemaakt door 5 jonge vrouwen die elkaar kennen van hun studie aan de Hogeschool van Düsseldorf. Ze maken zowel collecties als sieraden op aanvraag. Alle 5 hebben ze een eigen focus en interessegebied binnen Related by Objects. We krijgen een kijkje achter de schermen van 2 makers. Mooi om te zien hoe de 3D-printer een rol speelt in het ontwerpproces van hun producten. En in de bijbehorende winkel zien we bijzondere ringen, armbanden, oorbellen, kettingen, broches liggen. Een tip!
Urban Art Tour
Vanuit de winkel van Related by Objects worden we opgehaald door Klaus Rosskothen voor een Urban Art Tour door de wijk. Klaus is eigenaar van Pretty Portal, een galerie gespecialiseerd in urban art & contemporary art aan de Brunnenstraße. Rondom de galerie zijn in het straatbeeld allerlei muurschilderingen te zien. De Brunnenstraße is trouwens ook een aangename straat om doorheen te wandelen. Er zijn restaurantjes, verschillende soorten winkels en een ouderwetse bioscoop. Het is qua stijl een beetje alternatief. Gezamenlijk hebben ze de straat aangepakt en de boel vergroend. Door alle planten ziet het straatbeeld er meteen vriendelijker uit.
Na ons bezoek aan de galerie nemen we ook een kijkje bij het project Pretty Wall Bilk. Dit zit aan het einde van de straat. Het is een onderdoorgang aan de Friedrichstraße bij station Bilk, die sinds deze zomer een openbare kunstgalerie is geworden. De betonnen muren zijn, dankzij Pretty Portal en de gemeente, veranderd in een canvas voor (inter)nationale kunstenaars. Namen die hebben meegewerkt zijn Alexis “Bust” Stephens, Oliver “MAGIC” Räke, L.E.T., SKIO, Roman Klonek, Top Notch, Demon en Theo Lopez. In een portiek naast de galerie vinden we overigens een muurschildering van Fin DAC. Werk van hem hangt bijvoorbeeld ook in STRAAT, het museum voor street art en graffiti in Amsterdam-Noord.
Waardevol design
Na de Urban Art Tour gaan we even verderop nog langs bij het kantoor van het interdisciplinaire platform Das Gute Ding. Hier zijn allemaal creatieve mensen aan het werk om ‘goede dingen’ te maken. Design speelt hierbij een belangrijke rol. Met elk project willen ze iets waardevols creëren waar de toekomstige eigenaar een persoonlijke band mee kan ontwikkelen. Want een grotere emotionele band tussen mens en product leidt tot een duurzame, bewuste en zorgvuldige omgang met zaken. Een ‘goed ding’ kan naast een product overigens ook een huisstijl, tentoonstellingsinrichting of videogame zijn.
Voorbeelden die wij te zien krijgen van het team zijn een bijzonder boek, een prijswinnend familiespel en een VR-game. Het boek Sturmbrettchen gaat over de band die mensen met bomen hebben en wat er allemaal gebeurde nadat er in 2014 door een hevige storm meer dan 30.000 bomen beschadigd raakten in Düsseldorf. Het familiespel heet MicroMacro Crime City en hier moet je aan de hand van een getekende stadskaart allemaal misdrijven oplossen. Op elke straathoek gebeurt er wel iets. We mochten een potje spelen en het is dus echt een leuk spel! Het is ook in Nederland verkrijgbaar, dus hierbij een tip voor de feestdagen. Tot slot kregen we een presentatie hoe aan de hand van virtual reality nierpatiënten kunnen leren hoe ze hun dialyse-apparaat moeten gebruiken.
Levendig Lorettoviertel
Na ons bezoek aan Das Gute Ding is het tijd om een volgend stukje Düsseldorf te ontdekken. Het zogeheten Lorettoviertel ligt midden in de wijk Unterbilk. De levendige buurt bestaat uit straten met prachtig bewaard gebleven huisgevels. Veel mensen met een creatief beroep zijn gehuisvest in dit gebied, zoals fotografen en grafisch vormgevers. Kloppend hart van de wijk is Lorettostraße met boetiekjes, middelgrote winkels, restaurants en bars. Wij dineerden er bij K-Restaurant, een leuke tent met een veelzijdige menukaart. Bovendien was de inrichting een lust voor het oog. Vanuit het Lorettoviertel loop je trouwens zo richting de Rijn en de beroemde Rheinturm. Ook is de hippe wijk Medienhafen heel dichtbij. En op steenworpafstand kun je genieten van hedendaagse kunst bij het prachtige museum K21.
Stadtmitte en Little Tokyo
In de avond gaan we terug naar ons hotel. We verblijven in Henri Hotel Düsseldorf Downtown. Dit charmante boetiekhotel ligt aan de doorgaande weg Am Wehrhahn. Buiten is het heel druk, binnen hangt er een serene rust. Het hotel, met design uit de jaren ’60 en ’70, is centraal gelegen en ligt op gunstige afstand van zowel de oude binnenstad als het centraal station. Op een klein stukje wandelen vind je de Königsallee, ook wel Kö genoemd, met luxe winkels, boetieks en juweliers. En ook Hofgarten ligt dichtbij. In dit uitgestrekte park kun je heerlijke wandelingen maken. Wij lopen de volgende ochtend vanuit het hotel echter naar een ander stukje van de binnenstad: Little Tokyo.
Düsseldorf heeft een indrukwekkende Japanse wijk. De stad huisvest de grootste Japanse gemeenschap van Duitsland. Rondom de Immermannstraße en de Klosterstrasse vind je de levendigheid terug waar Aziatische metropolen om bekend staan. Nergens anders in Europa is het Japanse leven zo geconcentreerd in één wijk als hier. Je vindt er restaurants, ramen bars, bakkerijen, cafés, hotels, boek- en cadeauwinkels en supermarkten. Op de weg naar deze wijk maken we trouwens even een tussenstop bij Dodo&Jojo Seoul Deli. In dit knusse eettentje kun je allerlei Koreaanse gerechten kiezen. Ze hebben de smaken van vroeger omgetoverd tot street food. Een dikke tip. En leuk om alvast in Aziatische sferen te komen!
Ackerstraße in Flingern
In de middag gaan nog een laatste stukje Düsseldorf verkennen voor we richting Keulen gaan. We vertrekken vanaf het hotel met het OV richting de Ackerstraße in de wijk Flingern Nord. In deze lange straat zitten allemaal leuke conceptstores, cafés en boetiekjes. Omdat de Ackerstraße zo divers is, valt er een hoop te ontdekken. We dronken onder andere koffie bij het geweldige Café Hüftgold, shopten bij de cadeauwinkel Unterhaltung Lieblingsstücke en bekeken de street art die je op elke straathoek ziet. Op de website van Mr. Düsseldorf (een leuke site die we tijdens het googlen tegenkwamen) zien we dat het opnoemen van hotspots in de Ackerstraße daar zelfs een deel 1 en deel 2 hebben gekregen.
Ook bezochten we in deze straat het atelier van Studio Rabotti. Hier zijn allemaal verschillende illustratoren aan het werk. Met z’n negenen tekenen voor een grote verscheidenheid aan klanten in Düsseldorf, onder meer op het gebied van reclame, redactie, mode, strips en gamedesign. Maar daarnaast krijgt hun eigen kunst ook alle ruimte in het atelier. De illustratoren Max Fiedler en Janko Grode geven ons een rondleiding en laten hun werk zien. Wat een creativiteit is hier te vinden, zo tof!
Inspirerend bezoek
En zo kwam er een einde van ons bezoek aan Düsseldorf. Wat een leuke stad is dit! En dan hebben we echt nog lang niet alles gezien. Na de stad Essen was Düsseldorf de tweede stop van ons bezoek aan de ‘urban banana’. Vanuit hier reizen we verder richting Keulen. Ook bij deze stad zal het bezoek draaien om een ontdekkingstocht buiten de gebaande paden. We houden ervan!