10 tips voor een bezoek aan València

Valencia
Ciutat de les Arts i les Ciències (foto: David Sangüesa)

Een bezoek aan València is altijd een goed idee. Tijdens een stedentrip valt er genoeg te beleven in de Spaanse stad. Wij geven 10 tips ter inspiratie.

Heb je zin om binnenkort een reisje te maken naar de zon? Dan is Valencia een aanrader! De stad ligt aan de oostelijke kust van Spanje, aan de Costa del Ahazar. Door het aangename mediterrane klimaat is het er goed toeven. Naast het fijnproeven in één van de vele restaurants kun je een bezoek brengen aan verschillende musea, een wandeling maken door de wijken El Carmen en Eixample of een dagje doorbrengen op één van de prachtige stadsstranden. Valencia biedt genoeg variatie voor een fijne stedentrip. Lees maar mee.

Overnachten in het splinternieuwe hotel Palacio Vallier

Een voormalig paleis in het historische centrum van València werd omgetoverd tot intiem hotel. Het vijfsterrenhotel Palacio Vallier heeft 31 stijlvolle kamers. Vooral de Lladró Suite van maar liefst 52 m² is een aanrader. Deze suite is genoemd naar het bekende Spaanse porseleinmerk, dat ook zijn naam heeft verleend aan de cocktailbar van hotel. In Palacio Vallier bevindt zich ook La Perfumería. In dit gastronomische restaurant kun je kiezen uit op en top Valenciaanse maaltijden.

Valencia
Hotel Palacio Vallier

Nieuwe Michelinsterren

Chef Quique Dacosta wist met zijn restaurant El Poblet een tweede Michelinster te bemachtigen. De chef heeft daarnaast nog drie locaties in València: Mercatbar, Llisa Negra en Vuelve Carolina. Ook chef-kok Begoña Rodrigo staat vermeld in de Michelingids met een ster voor La Salita. Dit restaurant staat bekend om z’n lokale en eerlijke keuken. Wil je nog meer proeven van deze chef? Breng dan een bezoek aan Nomada Urban Food in de wijk Ensanche.

Design Capital of the World

In València is veel design te vinden en het barst er van de creativiteit. De stad werd niet voor niets uitgeroepen tot Design Capital of the World 2022. Tot zo lang hoef je echter niet te wachten. Ook in 2020 kun je al genieten van de aanwezige cultuur en architectuur. Van de gebouwen van Santiago Calatrava in de Stad van Kunst en Wetenschap tot aan de honderden modernistische bouwwerken, zoals de overdekte markten van Mercado Central en Colón. Of wat dacht je van de kunstgaleries, innovatieve ruimtes en creatieve initiatieven in de wijken Ruzafa en Cabañal?

Agrarisch werelderfgoed

València wordt omgeven door meer dan 10.000 hectare aan moestuinen en tuin- & landbouwgebied. Hier worden talrijke producten verbouwd die lokale bewoners en restaurants in hun gerechten gebruiken. Bijzonder is dat deze grond een irrigatiesysteem kent dat destijds door de Moorse inwoners is aangelegd. La Huerta is ook de plek van bijzondere en vaak zeldzame vogelsoorten, vissen en planten. Daarom is dit gebied onlangs door de Wereldlandbouw- en Voedselraad van de VN erkend als agrarisch werelderfgoed. Leuk om te fiets te ontdekken vanuit de stad!

Valencia
Huerta (foto: Fandi)

Jubileumjaar Heilige Graal

Dit jaar is perfect om fascinerende geschiedenis van de Heilige Graal in València te leren kennen. Op 24 oktober begint namelijk het jubileumjaar – Año Jubilar del Santo Cáliz – voor de Heilige Graal uit het Laatste Avondmaal. De stenen drinkbeker wordt bewaard in de kathedraal van València. Deze bijzondere viering werd door Paus Franciscus aan de stad gegeven en vindt om de 5 jaar plaats.

Ook is het een goed moment voor de 518 kilometer tellende Camino del Santo Grial. Deze pelgrimstocht vol cultuur en bezinning start bij het klooster San Juan de la Peña in de Spaanse provincie Huesca en eindigt bij de kathedraal van València.

Las Fallas 2020, met graffitikunstenaar Escif

Las Fallas is een traditioneel feest dat ter ere van Sint-Jozef wordt gehouden. Elk jaar in maart staat Valencia op zijn kop. Tijdens dit feest worden traditie, satire en kunst gecombineerd. Ook maken groepen mensen uit elke wijk een uniek, vergankelijk monument voor deze viering. Kunstenaars Manolo Martín en José Ramón Espuig ontwerpen in 2020 het Fallas-monument op het stadhuisplein van València. Dit doen zij samen met de toonaangevende graffitikunstenaar Escif. Hij heeft aangegeven kunstwerken te maken gelinkt aan actuele zaken, zoals het milieu en de opstanden in de wereld. Een overzicht van zijn werk zal voorafgaande aan Las Fallas 2020 te zien zijn in Centro del Carmen.

Valencia
Mural van graffitikunstenaar ESCIF

Oude drukkerij wordt culinaire marktplaats

In het voorjaar van 2020 wordt Mercado de San Vicente geopend in een voormalige drukkerij. Mercado de San Vicente bestaat uit 19 winkeltjes die de bekende jamón ibérico, zeevruchten, mediterrane rijstsoorten, horchata en typisch Spaanse kazen verkopen. Het culinaire aanbod wordt aangevuld met livemuziek, exposities en andere activiteiten.

Jubileumjaar Maratón de Valencia

Ook in 2020 bevestigt València haar reputatie als La Ciudad del Running. Op 6 december 2020 is het maar liefst veertig jaar geleden dat de eerste marathon in València werd gelopen. De laatste editie, de zesde snelste ter wereld, bracht lopers uit 101 landen bijeen. Voor het eerst valt de marathon samen met de 10 kilometer. Dit jaar is er plek voor 30.000 hardlopers. De eerste 10.000 startbewijzen zijn reeds vergeven. Naast de hele is er ook de halve marathon. Deze vindt plaats op 25 oktober 2020 en is voor het eerst onderdeel van de Superhalfs series, samen met de steden Lissabon, Praag, Kopenhagen en Cardiff.

Valencia
Marathon van València 2019 (foto: Fundación València – Trinidad Alfonso)

Innovatie & technologie tijdens Webit Festival

Robots voorzien van kunstmatige intelligentie, schoenen waarmee je de virtuele wereld kunt betreden en zwevende fietsen. De meest uitzonderlijke ervaringen maak je live mee tijdens het Webit Festival Europe, dat draait om technologie en innovatie. Webit brengt 1500 startups en tech-bedrijven samen voor een blik op de toekomst. In de stad zelf staat iedere avond een Webit Night Fiesta geprogrammeerd met muziek, flashmobs, drankjes en debatten. Van 17 tot en met 20 juni 2020.

Festivals rondom gastronomie, mode en kunst

De activiteitenkalender van València staat de eerste paar maanden in het teken van eten & drinken. Allereerst met FESTin, het Kunst- en Gastronomiefestival van Valencia, dat culinaire lekkernijen, chefs en kunstcentra met elkaar verbindt. Zo combineer je een expositie van Picasso in Fundación Bancaja met een proeverij van Michelinsterren-chef Begoña Rodrigo. Van 24 januari tot en met 2 februari 2020.

Het Clec Fashion Festival blaast het festivalconcept nieuw leven in door muziek samen te brengen met mode en gastronomie. Ontwerpers, dj’s, fotografen, stylisten, make-up artists en chef-koks gaan de catwalk op om alles wat met creativiteit en mode te maken heeft te showen. In het beursgebouw Feria Valencia op 21 en 22 februari 2020.

Bekende Valenciaanse chef-koks, sommeliers en ambachtelijke producenten doen van 24 februari tot en met 8 maart mee aan de vierde editie van het Valencia Culinary Festival. De teller staat op 18 deelnemende restaurants, waar gelauwerde nationale- en internationale chefs samen menu’s ‘a quatre mains’ bereiden. Ook met lezingen, wijnproeverijen, kookworkshops en culinaire films en La gran Noche de la Gastronomía Valenciana als uitsmijter op 1 maart.

Valencia
Restaurant El Poblet (foto: El Poblet)
Valencia
Mercado Central (foto: David Rota)
Valencia
Restaurant Pelayo Gastro Trinquet
Valencia
Puente de las Flores (foto: Pablo Casino)
Valencia
Marina de València (foto: Josep Gil)
Valencia
Mercado Central (foto: Mikel Ponce)