Recensie: Beach House – Melkweg, Amsterdam

beach house in de melkweg1

Het Amerikaanse dreampopduo Beach House stond ter promotie van hun vierde studio-album in een uitverkochte kleine zaal van de Melkweg. Hoewel ze met Bloom een sterke plaat hebben afgeleverd, weten ze live maar matig te overtuigen. Dat komt vooral omdat ze op podium niet veel anders klinken en doen als in de studio. Hun optreden kan gerust statisch genoemd kan worden.

Als idolen worden ze onthaald, frontvrouw Victoria Legrand en gitarist Alex Scally. Jonge meisjes wringen zich in bochten om Scally op de foto te krijgen, mannen hebben het over wat ze met Legrand zouden willen doen na de show. Een opvallend jong publiek vanavond, in een goed ge-airconditionede zaal op deze zwoele zaterdagavond. Het is alweer het vijfde optreden van Beach House in Amsterdam, vermeldt de zangeres. Naast wat obligatoire bedankjes – “Waar zouden we zonder jullie zijn?” – maakt Legrand weinig contact met het publiek. Haar keyboard staat zover mogelijk tegen de achterkant van het podium aan. Haar gezicht is verscholen achter een dikke bos haar. Streng als een schoolmeesteres kijkt ze het publiek in. Ze heeft een lage sonore zang, die ze afwisselt met hoge uithalen en staccato gezucht.

Na een sterke aftrap met Wild en Norway van doorbraakplaat Teen Dream, kakt de set nogal in. De muziek van Beach House is dromerig en ingehouden. De melodieuze, gelaagde nummers zijn doorspekt met samples en synthesizer effecten. Veel fraaie liedjes, maar als die allemaal in hetzelfde tempo gebracht worden, gaat het op elkaar lijken. Het klinkt perfect, maar doordat er op het podium vrij weinig gebeurt, verslapt de aandacht. De band komt nogal schuw over. Gitarist Scally zit meerentijds op een kruk zijn lang uitgesponnen arpeggio’s te spelen, onderwijl kijkend naar zijn frontvrouw. Zelfs de meegenomen drummer slaat verveeld met zijn mallets.

beach house melkweg

Beach House wordt zelden opzwepend, een paar momenten daargelaten. Pas met Silver Soul, dat met luid gejuich wordt ontvangen, en Zebra (beiden van Teen Dream), neemt Beach House het publiek weer mee naar hogere sferen. Ze sluiten af met hun nieuwe single Myth. Toch nog een sterk einde van een ietwat saaie show. Voor de toegift heeft LeGrand haar oversizede zwarte colbert uitgetrokken, waaronder een nog grotere regenboogblouse blijkt te zitten. Ze schudt wild met haar haren tijdens het beukende 10 Mile Stereo. Eindelijk een beetje pit, maar wel pas aan het eind van de show.

De vele fans die Beach House al heeft, zijn ongetwijfeld tevreden, maar als ze ooit buiten hun niche willen treden, zullen ze toch wat meer moeten gaan brengen op het podium.

Recensie: Saskia Naafs, foto’s: Erik Bremer

beach house