Maak een culturele stedentrip naar Düsseldorf

Tomás Saraceno

Heb je zin om je een dag of weekend lang onder te dompelen in geweldige kunst? Dan moet je dit voorjaar naar Düsseldorf. In deze stad is altijd veel te doen op cultureel gebied, maar dit seizoen is het aanbod wel heel erg goed.

Wie denkt dat een museumbezoek saai is, moet dan zeker langs K21. Daar is spektakel in de vorm van het werk ‘In Orbit’ van kunstenaar Tomás Saraceno. Hij spande een labyrint van netten op 25 meter hoogte in het atrium van het museum. Wie geen last heeft van hoogtevrees, kan naar binnen in het kunstwerk. Er zijn verschillende etages van netten en enorme spiegelbollen. Het prachtige uitzicht in combinatie met de adrenaline van het klimmen zorgt voor een unieke ervaring. In Orbit was in 2014 tijdelijk te vinden in K21 tijdens de Quadriennale in Düsseldorf. Voor mij was dat toen één van de hoogtepunten. Nu is de spectaculaire installatie terug voor minimaal 5 jaar. Echt een aanrader!

Fotografie en renaissancekunst

Naast de terugkeer van In Orbit is er nog veel meer te zien in Düsseldorf. In het statige Museum Kunstpalast kun je naar een overzichtstentoonstelling van de Duitse renaissanceschilder Lucas Cranach. Hij is bekend vanwege de markante koppen op zijn schilderijen en zijn unieke kijk op Bijbelse verhalen. In NRW Forum kun je fotografie van Peter Lindbergh en Garry Winogrand bewonderen. Hun ‘Women on Streets’ laat je zien wat er gebeurt tijdens fotoshoots voor modebladen. En Kunstsammlung heeft een overzichtstentoonstelling van Otto Dix, één van de belangrijkste Duitse kunstenaars uit de 20ste eeuw. Als veteraan uit de Eerste Wereldoorlog had hij een geheel eigen kijk op de wereld om hem heen. Er is een website gemaakt over kunst in Düsseldorf, daar kun je alle actuele informatie vinden.

Behalve kunst kijken kun je in Düsseldorf ook heel erg goed winkelen, wandelen langs de Rijn en uit eten gaan. Restaurant Hausmann’s in de Altstadt is een aanrader voor lunch of diner of gewoon wat te drinken. Vooral de bierkaart is erg goed.

Tomás Saraceno

Lucas Cranach
Lucas Cranach
zelfportret
Otto Dix