Een veelzijdige vakantie in Thüringen

Thuringen Erfurt
De beroemde Krämerbrücke in Erfurt

In het midden van Duitsland ligt de deelstaat Thüringen. Het is een prachtige regio waar heuvellandschap en eindeloze bossen worden afgewisseld met historische steden vol cultuur. Het is een ideale bestemming voor mensen die van een gevarieerde vakantie houden. Helemaal nu de bossen prachtig verkleuren en de periode van de kerstmarkten weer is aangebroken.

Het gevarieerde landschap van Thüringen leent zich uitstekend voor actieve vakanties, waarbij activiteiten als wandelen, fietsen en kanoën centraal staan. Maar ook de cultuurliefhebber kan er goed terecht. Thüringen staat bekend om de vele kastelen, forten en historische parken. Eerder dit jaat maakten we per trein een reis naar het gebied dat ook wel het groene hart van Duitsland wordt genoemd. Het eerste deel van deze reis ging naar de stad Weimar en omgeving. We maakten samen met een gids een wandeling door het oude centrum van deze bijzondere stad en ontdekten de omliggende natuur per fiets. Hiervan maakten we reeds een reisverslag.

Het heilzame plaatsje Bad Berka

Het tweede deel van onze reis leidt naar de plaats Bad Berka, iets ten zuiden van Weimar gelegen. Dit is de plek waar de natuurliefhebber z’n hart kan ophalen en waar je helemaal tot rust kunt komen dankzij de aanwezigheid van kuuroorden. Bad Berka is omgeven door sparren- en beukenbossen en het verzorgingsmerk Kneipp vindt hier z’n oorsprong. Je kunt er zelfs een wandelroute doen met als thema de gezondheidsleer van Sebastian Kneipp. Deze komt onder andere langs de Goethebronnen, waarvan het mineraalrijke water helend werkt. Verder stroomt in Bad Berka de rivier de Ilm en in de omgeving van het stadje vind je allerlei mooie wandelroutes en kun je er avontuurlijke fiets- of kanotochten doen.

Thuringen Bad Berka
Een bron in Bad Berka waar bewoners hun water halen

Bed & Bike

Tijdens ons verblijf in Bad Berka brengen we een nachtje door in de Velo-Inn. Het hostel is qua inrichting wat anders dan we gewend zijn in Duitsland. Veel moderner. De ruimte waar je binnenkomt heeft een ruwe betonvloer, een minimalistische keuken en er staan hippe stoelen en tafels. Hier gebeurt het allemaal. Eigenaar Dietmar Meijer zorgt ervoor dat je niets tekort komt. Samen met een paar mensen zorgt hij voor het avondmaal en het ontbijt. Bij laatstgenoemde heb je ook de optie Fitmacher-Frühstück. Daarmee kom je de eerste uren van de dag wel door als je samen met Dietmar op pad gaat om een intensieve fietstocht door de omgeving te maken. Het hostel heet niet voor niets Velo-Inn. Het is een zogenaamde Bed & Bike. Je kunt bij je verblijf allerlei actieve fietstochten door het Ilmtal boeken, individueel of in groepsverband. En voor één of meerdere dagen.

Thuringen Bad Berka
Fietstocht door het Ilmtal en Weimarer Land via Velo-Inn

Rudolstadt

De dag dat wij met Dietmar op pad zouden gaan voor een fiets- en kanotocht door de bossen regent het heel hard. Een deel van het reisgezelschap, waaronder ik, ziet er daarom vanaf. In plaats daarvan gaan we met de bus naar Rudolstadt. De busrit door het mooie, heuvelachtige landschap duurt zo’n 45 minuten en dan staan we in hartje Rudolstadt. De stad bevindt zich in een dal en ligt aan de rivier de Saale. Er staan, net als in Weimar, huizen in allerlei kleuren. Het centrum is niet heel groot, maar er is genoeg te doen voor een dagje.

Hooggelegen kasteel

Rudolstadt heeft veel culturele tradities behouden. De stad wordt geassocieerd met het leven en werk van beroemde dichters en geleerden, zoals Friedrich Schiller, Johann Wolfgang Goethe, Johann Gottlieb Fichte, Wilhelm en Alexander Humbold. Ook bekende muzikanten en componisten als Richard Wagner, Franz Liszt en Niccolo Paganini verbleven er. Tijdens ons bezoek aan de stad klimmen we helemaal naar boven om het imposante Slot Heidecksburg te bekijken. Het barokke residentiekasteel huisvest een grote kunstcollectie. In december vindt hier altijd een prachtige kerstmarkt plaats. De binnenplaats wordt feestelijk verlicht en er staan allerlei houten kraampjes. Verder kun je er in deze periode genieten van verschillende concerten voor jong en oud.

Thuringen Rudolstadt
Uitzicht op Rudolstadt vanaf het hooggelegen Slot Heidelburg

Aardappelgerechten

Slot Heidecksburg biedt een prachtig uitzicht op de historische oude stad met zijn renaissancistische gebouwen en het labyrint van steegjes en smalle straatjes. Na ons bezoek aan het hooggelegen slot, dalen we via de vele trappen weer af naar beneden. Inmiddels hebben we wel honger gekregen. Omdat het weer tegenzit, is eten bij de worstenkraam geen optie. In plaats daarvan brengen we een bezoek aan Das Verrückte Kartoffelhaus. Op de kaart van dit typisch Duitse etablissement staan heel veel gerechten met, je raadt het al, aardappel! Gebakken, gepureerd, gekookt of verwerkt tot knoedels: voor ieder is de juiste aardappelvariant te vinden. Ik kies voor een lekkere aardappelschotel met groente. De porties zijn trouwens groot. Het duurt echt een tijdje voordat je weer trek hebt! Daarna maken we nog een wandeling langs de winkelstraat en het multimediale Schiller Huis en verlaten we Rudolstadt weer. Tijd om terug te gaan naar Bad Berka voor onze barbecue en overnachting bij Velo-Inn.

Middeleeuwse stad Erfurt

Na een prima nacht en een lekker ontbijt worden we door Dietmar naar Erfurt gebracht. We zullen een aantal uren doorbrengen in de provinciehoofdstad. Het heeft één van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra van Duitsland. Onder begeleiding van 2 gidsen zullen we Erfurt gaan ontdekken. Het valt tijdens de wandeling meteen op dat de huizen en kerken fraai zijn gerestaureerd. Er wordt ons verteld dat hier sinds de jaren negentig veel energie in is gestoken. Als we op het plein aan de Fischmarkt staan, zien we in een oogopslag meerdere eeuwen aan architectuur. Gevels uit een periode van 6 eeuwen wisselen elkaar af. Bijzonder!

Thuringen Erfurt
De fraai gerestaureerde gevels van de Fischmarkt in Erfurt

Blauwdruk & textiel

We lopen verder om een bezoek te brengen aan de Blaudruckwerkstatt. Deze werkplaats staat in het teken van de blauwdruk. Het is een oude traditie in Thüringen. In de werkplaats krijgen we een presentatie te zien hoe textiel wordt bedrukt met blauwe verf. Oorspronkelijk werd de felblauwe kleur vervaardigd uit de wedeplant (Isatis Tinctoria). In de Middeleeuwen was Erfurt in Midden-Europa de stad van de teelt en handel in wede. De plant was de belangrijkste kleurstofleverancier in Europa tot de introductie van indigo in de 17de eeuw. Omdat Erfurt aan een rivier ligt, de Gera, is het altijd een belangrijke handelsstad geweest. Vandaar dat de industrie rond de wedeplant ook zo kon opbloeien. Mooi om deze kleurrijke geschiedenis terug te zien in de werkplaats.

De beroemde Krämerbrücke

In Erfurt wordt vandaag de dag sowieso nog veel aandacht besteed aan ambacht. Dat is ook te zien bij ons volgende bezoek aan de poppenmaker Martin Gobsch. Bijzonder om zijn atelier te zien. De werkplaats van de poppenmaker ligt aan het begin van de beroemde Krämerbrücke. Deze bebouwde brug is 120 meter lang en staat vol winkels en ateliers met bovenliggende woonhuizen. Het is daarmee de langste brug van Europa in zijn soort. Naast de poppenmaker bezoeken we er nog winkels met houtsnijwerk, glas, keramiek, lokale lekkernijen, boeken en traditionele kleding. Op de brug zijn vooral de chocolade- en ijswinkels van Goldhelm een aanrader. Erg lekker wat ze allemaal serveren!

De imposante Dom van Erfurt

Daarna lopen we verder en is het tijd voor de lunch. Dit gaan we doen bij Faustfood, een zogeheten inhouse grill. Het restaurant bevindt zich in een Middeleeuwse schuur en je komt binnen via een hoge poort. Er hangt bijzondere sfeer. Veel vlees natuurlijk, maar ook als vegetariër is het mogelijk wat maaltijden uit te kiezen. Als we klaar zijn met eten, lopen we via de Oude Synagoge naar de Dom van Erfurt. Wat een imposant gebouw is dat! De gotische St. Mariendom ligt deels op een heuvel en je moet een grote trap beklimmen om er binnen te komen.

Thuringen Erfurt
De imposante Dom van Erfurt

Mooiste kerstmarkt van Duitsland

Op het plein van de Dom vindt een kleine markt plaats als wij er zijn. Je kunt er onder andere de beroemde Thüringer braadworsten kopen. In de winter is het plein echter het decor van de traditionele kerstmarkt. De sfeervolle kerstmarkt in Erfurt is de grootste in Thüringen en wordt tot de mooiste van Duitsland gerekend. Het telt wel meer dan 200 kraampjes. Ook vind je er draaimolens, een sprookjesbos, een biologische bakkerij, een levensgrote kerststal, een kersttentoonstelling en speciale kerstconcerten. De middeleeuwse binnen stad vormt hierbij natuurlijk een prachtig decor. Het lijkt ons een unieke belevenis!

Vakantiebestemming Thüringen

Na ons bezoek aan de Dom wordt het tijd om de tram te pakken richting het station. Het wordt tijd om weer met de trein terug naar Nederland te gaan. Het bezoek aan Erfurt had veel langer mogen duren. In die paar uurtjes hebben we maar een fractie van de stad gezien. We kopen gauw weer terug te komen. Sowieso was het bezoek aan Thüringen erg verrassend. De regio is prachtig en het lijkt ons fijn om eens terug te komen als de vele bossen prachtig verkleuren in de herfst.  Thüringen kent namelijk het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland en daarnaast is er ook nog eens veel te doen op het gebied van cultuur. Ideaal. Een reisbestemming dus om aan te raden!

Thuringen Bad Berka
De bronnen van Kneipp
Thuringen Bad Berka
Boottocht via Velo-Inn
Thuringen Bad Berka
Intensieve fietstocht via Velo-Inn
Thuringen Rudolstadt
De binnenplaats van Slot Heidelburg, waar ook de jaarlijkse kerstmarkt is
Thuringen Rudolstadt
Klimmend richting Slot Heidelburg
Thuringen Rudolstadt
Het markplein in Rudolstadt, waar ook het Kartoffelhaus te vinden is
Thuringen Erfurt
Op de Krämerbrücke in Erfurt
Thuringen Erfurt
Krämerbrücke, bebouwde brug, in Erfurt
Thuringen Erfurt
Het atelier van poppenmaker Martin Gobsch