Nieuwe tech uitzoeken kan tegenwoordig best wel een doolhof zijn en al helemaal in de wereld van moderne televisies. Ieder heeft zijn voorkeur en voor mij, als games- en tech redacteur van Mixed Grill, landt deze vooral in het kamp van games en media. De LG OLED48CX bleek dan ook uitstekend in mijn leven te passen.
Als eerste valt het slanke uiterlijk op. Staande op een ferme, brede voet staat deze televisie als een huis. De voorzijde is praktisch zonder zwarte rand en als we het toestel van opzij bekijken, is bovenzijde flinterdun, waar de onderkant ook niet ver uitsteekt. We vinden er vier HDMI 2.1 poorten en een drietal USB poorten, waarvan er slechts 1 de snellere USB 3.0 variant betreft. Daarnaast vond ik ruimte voor mijn CI+ module, de coax aansluiting en uiteraard een ethernet poort. Het toestel ondersteunt daarnaast de laatste draadloze standaarden en is bovenal gemakkelijk in het gebruik.
It’s in the game
Zetten we het apparaat aan dan treffen we op het 48 inch grote scherm (ook verkrijgbaar in 55 en 65 inch) een native 4K resolutie van 3840 bij 2160 pixels, 120 Hz refreshrate en HDR10. De laatste twee bleken dan ook zeker bijzonder indrukwekkend. High Dynamic Range zorgt voor een uitgebreid kleurenspectrum met extremere uitersten: denk dieper zwart, sterker blauw en een fellere wit. Alles knalt vele malen meer en zeker in games met een uitgebreid kleurenpalet. Zo vocht ik mijn weg door prachtige, maar frustrerende dungeons in Demon’s Souls, vond ik intense kleurrijke velden in Ghost of Tsushima vond ik stond ik te kijken van de indrukwekkende zonsondergangen van Nioh 2. Deze laatste ondersteunt als een van de weinige games ook 120 hz per seconde voor de verversingsgraad wat als ware waanzin voelt vergeleken met de 60 die op consoles doorgaans als gouden standaard geldt. Niet alleen de PlayStation 5 blinkt hierin uit, maar ook Microsoft’s Xbox Series S knalde van het scherm af waar ik ook met Gears 5 de 120 Hz aantikte. Gecombineerd met de snelle laadtijden van de moderne consoles voelde gamen waanzinnig goed op de LG OLED48CX.
Divers wonder
Maar niet alleen op gamend vlak kon de TV indruk maken, zeker ook op het gebied van zijn OS is LG top of its game. Draaiend op WebOS is alles razend snel. Zeker wanneer je van een ouder toestel komt, sta je versteld van hoe rap de TV apps kan starten en er tussen kan wisselen. Binnen enkele seconden in Netflix, Twitch of Disney+ ; door de snelheid en het gemak dacht ik er nauwelijks over na. Zeker toen ik de optie vond om direct vanaf het menu naar je favoriete serie in Netflix te kunnen springen – dat is toch wel een stapje comfort bovenop de toegewijde Netflix-knop op de afstandsbediening die ook aanwezig is. Hoe dan ook bleek deze afstandsbediening een succes, zij het met een kleine kanttekening. Allereerst kon ik waarderen dat er naast de traditionele knoppen ook een muispointer ingezet kan worden – al is het in het begin wennen dat deze altijd aanwezig is en dus ook als je alleen van kanaal wilde wisselen. Maar ook de mogelijkheid om direct in de afstandsbediening te praten in plaats van ellenlang typen zorgde voor veel gemak. Iedere actie is haast onder iedere hoek te doen, enkel het aan- en uitzetten niet dat toch van de IR sensor gebruik maakt onder de TV. Laat dat nu net zijn waar mijn geluidsbalk voor stond en ik capriolen uithaalde om het toestel aan te krijgen.
Audio en kunst
Een soundbar is altijd wel aan te raden bij een televisie waar de meesten toch die diepere klanken van een goede subwoofer missen. Dit geldt ook voor de LG OLED48XCX, al moet gezegd worden dat wanneer je dit niet hebt je alsnog kunt genieten van bovengemiddeld geluid. Met enkel het geluid uit de naar beneden vurende speakers kon ik prima uit de voeten voor films en series, al verbond ik mijn audio set via optische kabel of bluetooth voor net dat beetje extra oomph.
LG adverteert ook veel met de gallerij modus van hun TV’s, wat er voor zorgt dat het toestel een kunstwerk toont wanneer deze niet in gebruik is. Dit maakt indruk en er zijn bekende werken van de grote meesters te zien evenals minder bekende schilderijen, maar ook vele abstracte en fraaie landschappen. Deze stand activeert automatisch wanneer er geen signaal gevonden wordt, maar toont vervolgens wel een SIGNAL NOT FOUND melding over het scherm in een lelijke zwarte doos. Dit is te omzeilen door naar de Art Gallery app te gaan in het menu, maar dat werkt het hele rustgevende idee een beetje tegen.
Conclusie
Met de OLED48CX zet LG een uitstekend toestel neer dat zijn vraagprijs meer dan rechtvaardigt. Voor 1200 euro haal je een moderne televisie die razendsnel reageert met alle gemakken van een hedendaags toestel; uitgebreide app ondersteuning, een multifunctionele complete afstandsbediening en een snel en prettig werkend WebOS. De beeldkwaliteit is meer dan uitstekend en zeker wanneer versterkt door HDR10 technologie. Combineer dit nog eens met de 120 Hz refreshrate en je hebt een uitstekende TV voor gamen en media.