De lege blik van kinderen die televisie kijken

kind voor de televisie

Een televisie is voor veel mensen een soort altaar in het huis. Het heeft de meest prominente plek in de woonkamer en staat vaak urenlang aan.

Natuurlijk biedt een televisie veel moois: je kunt het nieuws volgen, een educatieve documentaire, spannende televisieserie of Oscarwinnende film kijken, maar vaak staat het ding gewoon aan als behang. Veel ouders zetten ook hun kinderen de hele dag voor de televisie. Lekker rustig. Dora, Thomas de Trein of de Paw Patrol vermaken het kind wel.

Idioot

Dat te vaak televisiekijken niet echt gezond voor lichaam en geest is hebben wetenschappers al regelmatig bewezen, maar beelden zeggen vaak meer dan woorden. Een goed voorbeeld is de serie Idiot Box van fotograaf Donna Stevens. Zij fotografeerde kinderen die televisie aan het kijken waren. Op het moment dat ze de foto maakte was het kind zich niet bewust van de aanwezigheid van de fotograaf.

De blik in de ogen van de kinderen zegt meer dan artikelen over de nadelen van televisie. Die blik is nou niet bepaald intelligent te noemen. De kans is groot dat volwassenen net zo uit hun ogen kijken als ze voor de televisie zitten. Kortom: zet wat vaker de televisie uit. Kijk alleen iets wat je echt wilt zien en geniet van de uren aan vrije tijd die je hierdoor krijgt.

kind voor de televisie

kind voor de televisie

kind voor de televisie

kind voor de televisie

kind voor de televisie

Foto’s: IMP Features/Donna Stevens