Wat brengt Sony Bravia in 2022?

https://youtu.be/IVyjshlXeeI

Vlak voor de jaarwisseling kreeg Mixed Grill een inkijkje in wat Sony’s televisie-afdeling in petto heeft voor ons in 2022. De Bravia-lijn staat al jaren voor hoge beeldkwaliteit en ruime features en deze nieuwe line-up lijkt hier een aardig schepje bovenop te doen.

Van alle televisies die ik in het afgelopen jaar onder handen heb mogen nemen, stak de Sony Bravia XR A80J met kop en schouders boven de concurrentie uit. Niet alleen op beeldkwaliteit, maar met name ook op de vlakken van audio en gebruikerservaring. Het deed me dan ook goed om te zien dat er doorontwikkeld wordt op al deze vlakken voor de 2022-modellen.

Quantum Dots en Mini LED

Want waar de A-series de top-of-the-line OLED modellen zijn, komen de Japanners in 2022 met vernieuwingen op de Full Array LED modellen zoals Z- en X-serie. Aan de OLED-zijde wordt de A80J opgevolgd door de A90K en A80K is het het de A95K die er als ultieme flagship uit springt. Dit toestel maakt gebruik van Quantum Dot OLED, een nieuwe techniek die voornamelijk voordeel gaat bieden aan het lichte einde van het spectrum. Waar OLED een breed kleurvolume kent aan de donkere onderzijde, wordt dit steeds minder gedefinieerd aan
de lichte bovenzijde. QD OLED, gecombineerd met de Cognitieve Processor, belooft dat zelfs de meeste heldere pixels het volledige kleurenspectrum aankunnen. Daarbij zullen alle kleuren net dat tikkeltje meer intens ogen door een verschuiving in het kleurenspectrum. Ook zorgen de Quantum Dots voor een meer diffuus of verspreid beeld wat een betere kijkhoek moet opleveren voor iedereen in de woonkamer. Aan de zijde van de Z9K en X95K series introduceert het bedrijf Mini LED, wat (zoals de naam doet vermoeden) meer, kleinere LED’s gebruikt en daardoor preciezer kan verlichten. Het resultaat is een beter contrast, hogere piek-helderheid en minder blooming.

Nog Cognitiever

De aas in de mouw van de Sony Bravia lijn is de Cognitive Processor, welke verbeterd is in de nieuwe modellen. Inspiratie nemend van hoe het menselijke brein werkt, past het focus toe op centrale voorwerpen en geeft het een zachte blur op de achtergrond. Dit subtiele effect geeft een gevoel van diepte, zonder dat het te aanwezig is, met als gevolgd een meer immersive ervaring. Naast dit effect, verbetert het ook kleuren en contrasten on the spot en houdt het rekening met waar het geluid vandaan komt. Zo kan het in een scene herkennen wie er spreekt en meer nadruk leggen op de speakers, waar die persoon staat gepositioneerd op het scherm. Dit zorgt er ook voor dat je bij je Bravia de TV speakers wilt blijven gebruiken en soundbars enkel als extra’s toe te voegen; een samenspel, geen volledige vervanging. Nieuw in de 2022-modellen is een samenwerking met Netflix wat de Adaptive Calibrated Mode wordt genoemd. De kleurexperts van Netflix hebben samen met Sony een algoritme ontwikkeld wat er voor zorgt dat kleurbalans op je Bravia exact is zoals de makers het voorzien hadden. Dit
resulteert in een dynamisch aanpasbare helderheid voor het beste beeld, hoe helder of donker de kamer ook is waar de TV zich in bevindt.

Gebruikerservaring verbeteren

Als laatste is er de Bravia Cam, wat als een simpele, maar elegante webcam gezien kan worden. Het is echter meer dan dat, want naast videobellen via Google’s Duo heeft Sony er grootste plannen mee. Denk aan gebaren om de televisie mee te bedienen, zoals Microsoft’s
Kinect ooit probeerde. Ik zie hier voor simpele start, stop en pauze commando’s wel voordelen in – zeker gezien je sneller even een hand opsteekt en naar de wc loopt, dan eerst de remote te moeten vinden. Mocht deze nu helemaal niet meer te vinden zijn, dan kun je de via Bravia Cam de nieuwe, kleinere afstandsbediening met een geluid oproepen en zo vinden. Maar ook kan het helpen op het gebied van besparing door bijvoorbeeld de helderheid ver terug te schroeven wanneer je niet in de woonkamer bent. De Bravia Cam komt gebundeld met de Z9K en A95K modellen en is als standalone via USB ook te gebruiken op de andere modellen. Voor iedereen met kinderen zal de Bravia televisie zo ook de kleine rakkers kunnen vertellen dat ze te dichtbij staan en dus naar achteren moeten stappen om Peppa Pig verder te kunnen kijken. Al met al genoeg om naar uit te kijken en een aantal interessante verbeteringen. Hoezeer al deze verbeteringen ook voor de gewone consument zichtbaar gaan zijn, is iets wat we pas echt zullen weten wanneer we de toestellen in het echt zien. Sony is echter al langere tijd de juiste weg ingeslagen en deze 2022 modellen lijken deze trend perfect voort te zetten.

Sander Noordijk