Review LG OLED C1

Review LG OLED C1
De OLED televisie voelt inmiddels niet meer weg te slaan uit de Nederlandse huiskamer en LG toont met de C1 een fraaie upgrade voor de OLED CX van vorig jaar.

Direct uit de doos valt het design van de 65” televisie (ook verkrijgbaar in 48”, 55” en 77”) direct op. Zoals met wel meer toestellen uit dit segment is het paneel uiterst plat, om enkel wat breder te worden aan de onderzijde achteraan om de elektronica te huizen. Voorzien van een wit design, voelt deze televisie fris om te aanschouwen – al helemaal in combinatie met de gigantische, haast randloze beeldbuis aan de voorzijde. Achterop vinden we ook vier volwaardig HDMI 2.1 poorten, drie USB poorten, Wi-Fi en Bluetooth. Het geheel wordt overeind gehouden met een zeer brede, zware voet die in twee delen gemonteerd dient te worden. Met het gewicht en met name de omvang, is het zaak dit goed te regelen en ook zou ik iemand uitnodigen om je te helpen met het neerzetten van deze televisie.

Prachtig beeld

Niet verrassend schittert de LG C1 4K Smart OLED TV in zijn beeldkwaliteit. Door de OLED-technologie wordt iedere pixel individueel verlicht en blijven deze bij zwart volledig uitgeschakeld. Het resultaat is diep zwart en spetterend heldere kleuren die alleen door dit contrast uitvergroot worden. Maar ook op zichzelf is het duidelijk om te zien dat alle kleuren een flinke boost krijgen ten opzichte van een regulier LCD paneel. Gecombineerd met de 4K resolutie levert dit spectaculaire beelden op en LG levert voldoende presets en mogelijkheden om kleuren handmatig te bij te stellen. Zo vond ik zelf de standaard modus wat te fel, vooral in de donkere kamer, maar dit bleek snel verholpen.

Audio

Audiotechnisch legt de LG C1 het wel af tegen Sony’s Bravia XR A80J met een vrij standaard en kaal geluid. Het mist een hoop bas en poogt ook geen surround te emuleren. Nu weet ik dat de meeste mensen in Nederland een soundbar zullen gebruiken in combinatie met hun televisie dus neem dit voor wat het is. Wanneer je geen andere optie hebt, dan kan het op momenten prima zijn maar dit is geen televisie waar je graag je radio of YouTube-playlist met muziek op afspeelt zonder hulp. Koppelen met een balk is snel genoeg gedaan door middel van bluetooth of via een directe connectie evenals wanneer je een draadloze koptelefoon hiervoor wilt gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat zelfs ear buds met bluetooth 5.2 nog altijd lichte latency hebben waardoor je een pistoolschot nooit exact op hetzelfde moment hoort als ziet. Daarentegen is dit een prima alternatief wanneer de familie slaapt en je toch een serie wilt volgen met degelijk volume.

Gebruikservaring

In de gebruikservaring voelt de LG vertrouwt ten opzichte van de LG OLED CX. Op de fijne afstandsbediening, vind je standaardknoppen voor Netflix, Disney+, Prime en het in NL amper bekende RakutenTV, maar ook om de Google Assistant te starten. Directe toegang tot YouTube had in mijn ogen gewenst geweest, maar deze zal je via de menu interface moeten openen. Dit laat zich prettig bedienen met de ronde toetsen en de centrale selectieknop. Wel moet gezegd worden dat de navigatie wat traag is. Zo duurde het geregeld een paar tellen om een volgende applicatie te starten en niet alle apps reageerde even stabiel. Met name YouTube bleek een geregelde kandidaat voor vastlopen, waarbij ik de gehele TV moest herstarten. Ook kreeg ik het niet voor elkaar om de poweroptions naar HDMI aan te passen. Hierdoor werd er altijd een powersignaal naar een console gestuurd bijvoorbeeld zodra ik naar diens kanaal wisselde. Gezien ik mijn PlayStation 5 aanzet met de controller en dan naar het kanaal wissel, zorgde dit er dus geregeld voor dat deze weer uitgeschakeld werd. Overige feedback op de software ervaring zoals de kunstwerkmodus blijven bestaan, zie mijn LG OLED CX review voor meer detail. Wel mooi zijn de opties als Picture-in-Picture waardoor je niets van de Formule 1 race hoeft te missen terwijl de kinderen Netflix kijken.

Conclusie

LG levert met de C1 een prachtige TV die met 4K en OLED echt van het scherm spat. Het toestel heeft een prachtig design, wat erg stevig op de voet staat. Audio laat zeker te wensen over en is iets waar een soundbar aan te raden is. Qua gebruikservaring volstaat dit zeker met een prettige afstandsbediening, al reageert de interface wat traag. Overall een zeer sterke televisie voor wie wil gamen of aan de buis gekluisterd zit voor zijn series.