Review: Sony Bravia XR A80J

Review: Sony Bravia XR A80J

Sony’s Bravia-lijn heeft een lange historie van uitstekende televisies die vooroplopen in technologie. De Sony Bravia XR A80J, die ik over een langere periode in mijn huiskamer had staan, heeft me verbluft achtergelaten. Van beeldkwaliteit tot gebruiksvriendelijkheid; alles lijkt hier op zijn plek te vallen in een toestel waar ik weinig op kan aanmerken.

Wat maakt een uitstekende TV? Een moeilijk te beantwoorden vraag die voor eenieder verschilt, maar als ik zelf een lijstje op som dan heb ik paar wensen: het moet een fraai, flink beeldscherm zijn met diepe rijke kleuren. Het moet alle moderne media apps ondersteunen en hier razendsnel tussen kunnen wisselen en als het kan klinkt hij ook nog redelijk. Sony’s Bravia XR A80J doet al deze dingen en verblufte me dergelijk dat het mijn nieuwe favoriete TV-toestel is geworden – laat me je vertellen waarom.

Adembenemend mooi

We spreken hier over een haast randloos 55, 65 of  77” OLED paneel wat een 4K resolutie ondersteunt tot 120 Hz, mits de content die je toont dit aan kan. De flitsende actie van een DOOM Eternal op Xbox Series X of de Nioh Collection draaiende op PlayStation 5 komt echt tot zijn recht op een televisie als dit. Dit wordt ook ondersteunt door de uitstekende HDR10+ capaciteit die het diepste zwart kan weergeven en iedere kleur laat knallen. Mocht dat niet genoeg zijn, kan de Sony Bravia XR A80J zelfs het gloednieuwe Dolby Vision weergeven – wat het toestel direct ook toekomstvast maakt. Werkelijk waar is deze beeldbuis adembenemend en veel hiervan lijkt een gevolg te zijn van de Cognitive Processor XR welke de TV huist.

AI en waanzinnige audio

Dit is niet zomaar een buzz word, maar een daadwerkelijke toevoeging. Het is een AI gestuurd systeem wat beeld verwerkt op een manier die ons brein zou doen. De Cognitive Intelligence accentueert kleuren en punten waar op letten, waardoor het geheel spectaculair overkomt. Een voorgrond die voorbeeld net wat scherper naar voren komt en diepe, rijke kleuren die natuurprogramma’s laten voelen alsof je er bent. Dit vertaalt zich ook door naar de audio-ervaring, welke echt fenomenaal is. Ongeacht hoeveel je tegenwoordig aan de meeste TV’s uitgeeft opteren de meeste mensen toch voor een soundbar die er bij komt, zoals de recente Philips Fidelio B97. Ik durf te stellen dat de Sony Bravia XR A80J dit niet nodig heeft en naast waanzinnig luid, ook nog eens bizar goed klinkt. Fraaie volle bas en goede middens zorgen ervoor dat we geregeld de radio of andere muziekbronnen direct via de TV benaderde. De Bravia XR A80J maakt dan ook uitstekend gebruik van zijn omgeving om het geluid te versterken en het resultaat is waanzinnig.

Volwaardige media machine

Naast dat de televisie er dus briljant uitziet en waanzinnig klinkt, heeft het daarbij iedere functie onder de zon die een techenthousiasteling ook maar kan vragen. Zo is het een Google TV, wat in mijn huishouden zorgt voor het gemakkelijk delen van audio en video, maar ook ervoor zorgt dat ik niet eindeloos hoef in te loggen op services. Het ondersteunt daarbij draadloos delen van Android-apparaten of doormiddel van Airplay en komt vooraf met Apple TV, Netflix, Amazon Prime en meer geïnstalleerd evenals Sony’s eigen Bravia streamingdienst. De slanke afstandsbediening heeft vier aanwezige knoppen voor Youtube, Netflix, Prime en Disney+ en het schakelen hiertussen werkt altijd snel en zelfs vanuit slaapstand. Content opzoeken in deze services gaat gemakkelijk door middel van het spreken in de microfoon van de afstandsbediening. Daarbij voelt het bladeren door de menu’s ontzettend geoptimaliseerd, waardoor navigeren snel en bovenal moeiteloos gebeurt.

Alles aanwezig

Een van de mooiste features aan deze televisie is de waanzinnig platte beeldbuis, waar tot ongeveer halverwege aan de achterzijde de rest van de hardware te vinden is. Het is hier waar we vier HDMI aansluitingen vinden waaronder één eARC, LAN en drie USB aansluitingen. Standaard aansluitingen als de kabel, Composite en een optical out om Dolby Atmos en DTS Digital Surround naar externe audio devices te krijgen. Een CI+ Module is zo geplaatst waardoor ook digitale televisie gemakkelijk toegankelijk wordt. Met al deze functionaliteit zou je verwachten dat de Sony Bravia XR A80J vele malen duurder zou moeten zijn dan dat deze is. Het instap model van 55” begint echter bij EUR 1599 en loopt door tot EUR 3999 voor het gigantische 77” model.

Conclusie

Met de Bravia XR A80J zet Sony zijn meest complete televisie neer voor een erg schappelijke prijs. Met een 4K OLED scherm op 120HZ compleet met HDR10+ en Dolby Vision spat de actie van het scherm af en toont het prachtige diepe kleuren op een display wat alles aan lijkt te kunnen. Daarbij merk je dat de Cognitive AI  inspeelt op wat jij wilt zien door dynamisch focus aan te brengen en hierdoor echt bijdraagt aan een intensere kijkervaring. Als Google TV laat de Sony Bravia XR A80J zich gemakkelijk bedienen en blinkt het uit in gebruiksvriendelijkheid. Toch is misschien wel het meest indrukwekkende aspect het waanzinnige geluid wat deze Bravia in de huiskamer kan toveren en gemakkelijk het lagere en middensegment aan soundbars overbodig maakt.

Sander Noordijk

Review: Sony Bravia XR A80J