OnePlus N10 5G review

OnePlus N10 5G review

Waar OnePlus in het verleden een of twee toestellen op de markt zette komt het Chinese concern met de uitbreiding van de Nord-lijn in 2020 op zes! Ik ging hands-on met de OnePlus Nord N10 5G om te zien waar zijn plek in de line-up moet liggen.

Niet te verwarren met de OnePlus Nord N100, welke voor slechts EUR 199 over de toonbank, gaat maar daar wel flink wat concessies voor moet doen, zit de N10 tussen dit toestel en de OnePlus Nord. Waar ik deze laatste eerder dit jaar tot de beste waarde voor prijs betitelde, is het lastiger te verwoorden voor wie dit toestel dient. Het schaalt terug op bepaalde plekken, maar kon nog helemaal meekomen met de andere toestellen. De prijs ligt echter met EUR 349 wel erg dicht tegen de EUR 399 startprijs van de Nord aan.

Slim snijden en veel goeds

De OnePlus Nord N10 5G behoudt een hoop goeds wat zijn grote broers zulke fijne toestellen maakt. Allereerst het enorme 6,49 inch display, wat Full HD LCD is en daarmee nog steeds fraai om te zien, maar slim met resolutie omgaat en een batterij-bewuste keuze is. Belangrijker is de 90 Hz refreshrate wat een ontzettend soepele ervaring geeft in scrollen en games – zelfs naast de nieuwe iPhone 12 Pro oogt een game als Pokemon Go zoveel malen beter dat het beschamend is. Daarbij heeft het toestel met 6GB aan RAM meer dan voldoende om flinke ruimte voor multitasken te bieden en is de 128GB interne storage met een SD kaart uit te breiden tot 512 GB. Tel daar 30 Watt fast charging bij op en de ruime 4300 accu en je hebt een toestel dat lang meegaat en gedurende je lunch volledig kan worden opgeladen.

We vinden geen vingerprint sensor meer onder het glas, maar een oude, vertrouwde fysieke scanner aan de achterzijde van de N10. Het was weer even omschakelen, maar deze manier is in mijn ogen een meer dan prima alternatief omdat hij voelbaar is. Maar ook de camera is meer wat meer ingetogen, maar nog steeds meer dan prima. Van de vier camera’s is de 64MP hoofdcamera net een tikje beter dan zelfs dan zijn grote broers en kan de 8MP ultrawide meekomen, al is het verlies hier wel merkbaar. Met name depth-of-field kan deze grote sensor uitstekend aan, door een mooi onderscheid tussen voor- en achtergrond te maken. Mijn mening over 2 MP Macro camera’s is bekend, dus die kan je overslaan en ook kent de N10 dezelfde 2MP monochrome camera die we vonden op de OnePlus 8T. Deze is ondersteunend in het nemen van zwart-wit foto’s al is het verschil met een filter toepassen op gemaakte foto niet erg groot. Qua uiterlijk oogt het camera eiland als deze 8T en daarmee consistent met de nieuwe visie van OnePlus.

Maar het moet ergens vandaan komen

Tot zover zijn alle besparingen goed te verklaren en huist het meer dan genoeg goeds om mee te kunnen met de rest. Echter blijkt al gauw de achillishiel van de N10 de SnapDragon 690, welke voelbaar zwakker is dan de 765 van de Nord en mijlen achter de 865 van de OnePlus 8 lijn ligt. Ja, het geeft 5G wat hem toekomst vast maakt, maar zeker wanneer het toestel even aanstaat loop je tegen de beperkingen aan. Het openen van applicaties, berekenen van een route of het starten van muziek duurt allemaal aanzienlijk langer. Maar ook merkte ik dat de telefoon vaak onresponsief werd wanneer ik hem uit opende. Ik begrijp dat er ergens gesneden moet worden, maar als je vergelijkt met hoe competitief de Nord’s processor was ten opzichte van flink duurdere 8-serie, dan is het weinig aantrekkelijk om voor weinig minder zoveel in te leveren.

De overige feel van het toestel is prima, zij het zeker ingetogen. De glimmende achterzijde oogt faai maar is spekglad. Geen issue wanneer er een bumper omheen gaat, zoals de meeste mensen doen, maar OnePlus levert geen eigen bij de N10. Daarbij mist het de kenmerke schuif om tussen stil, trillen en vol geluid te wisslen en voelen de knoppen wat losser. Ook de haptische motor voor zachte trillen tijdens typen voelt niet erg subtiel, iets wat bij de hogere lijnen juist een heel erg sterke OnePlus troef is. De dual stereo speakers zijn dan weer wel meer dan prima, al heb ik de noisecancellation functie benoemd wordt niet kunnen testen.

Conclusie

Voor wie de OnePlus Nord N10 5G is, is mij niet helemaal duidelijk. Het toestel kent genoeg sterke kanten, zoals het fraaie scherm, fast charging, 6GB aan RAM, uitbreidbare storage en een prima hoofdcamera. De achilleshiel van dit toestel is echter zijn processor, wat voelbaar minder is dan zijn grotere broers. Is dat geen bezwaar, dan is dit zeker een te overwegen toestel, maar wil je een betere ervaring kun je beter EUR 50 meer uitgeven aan de OnePlus Nord.

Sander Noordijk

Foto’s gemaakt met de OnePlus N10 5G

Foto gemaakt met de OnePlus N10 5G

Foto gemaakt met de OnePlus N10 5G

Foto gemaakt met de OnePlus N10 5G

Foto gemaakt met de OnePlus N10 5G

Foto gemaakt met de OnePlus N10 5G

OnePlus N10 5G review
Links de N10, Rechts de OnePlus 8