Review: Oppo Eco Systeem

Oppo
Foto’s: Oppo

Smartphonebedrijven zijn de laatste jaren van alle markten thuis en zo ook Oppo, dat naast interessante toestellen ook goede ear buds en interessante wearables maakt. Meer dan genoeg reden om dus eens in het huidige ecosysteem van het Chinese concern duiken.

De vlaggenschip-reeks aan toestellen van Oppo is de Find serie, zoals de uitstekende Oppo Find X2 en de Lite opvolgers van diens volgende generatie in de Oppo Find X3. In het middensegment vinden we de Reno-serie, waar ik eerder al erg onder de indruk voor was in diens prijs/kwaliteit verhouding – en in het bijzonder de software. Als centrale hub voor deze ecosysteemtest gebruiken we dan ook de Oppo Reno 6 Pro, die de bovenkant van het middensegment uitstekend weet te bedienen. Ik houd er van wanneer een toestel spreekt en zoals de lederen achterkant van de Find X2 eruit sprong – doet het glinsterende patroon op de achterzijde dit voor de Reno 6 Pro. Sprankelend zou ik het haast willen omschrijven, blauw met lichte elementen die daarbij ook nog eens mat is. Geen vingerafdrukken dus op de achterzijde van dit toestel, maar altijd fraai.

Werkelijk Pro

Van binnen is die Pro-status ook zeker te bekennen. We vinden een Qualcomm SnapDragon 870 3,2 GHz Octa-Core processor die absoluut met de grote jongens mee kan komen en gebundeld wordt met een ruime 12GB aan RAM. Dit betekent dat de Reno 6 Pro moeiteloos multitaskt en het vastzetten van applicaties in het geheugen voor snelle toegang geen aanslag meer is op je performance. Zoals ik vaker noem is het lastig om echt het uiterste uit een Android-toestel te persen omdat applicaties voor het platform dergelijk geoptimaliseerd zijn, maar ook emulatoren draait dit toestel vlekkeloos. Mocht je nu echt niet genoeg hebben aan die twaalf, biedt Oppo de mogelijkheid om dit tot 7GB extra uit te breiden door interne opslag in te leveren. Deze inhoud krijgen we te zien op het fraaie 6,55” AMOLED scherm met een hoge refreshrate van 90Hz voor soepele weergave. Met 500 tot 800 nits aan helderheid gaat dit scherm nooit zo fel worden als z’n concullega’s, maar in mijn gebruik bleek dit nooit een beperking. Ook overdag in normaal zonlicht blijven de kleuren fraai en de leesbaarheid meer dan prima.

Fraaie camera’s

Dat kan ook gezegd worden over de vier camera’s aan de achterzijde. Wel, alle vier? We vinden er een 2MP macro camera die je beter kunt overslaan en een 2MP diepte camera die bijdraagt aan de portretmodus van foto’s. De 64MP hoofdlens is daarentegen zeer degelijk en schiet (zoals wel vaker) in goed belichte omgevingen, erg goede foto’s. Ze kennen een fraaie depth field door de iets wijdere opening, waardoor er meer licht de sensor raakt. Ten eerste levert dit een mooi onderscheid tussen de scherpe voorgrond en natuurlijke, zachte waas over de achtergrond. Maar ook dat ook foto’s in de schemer goed overeind blijven. De 8MP UltraWide geeft een breder zicht op de wat je fotografeert al is de stap in megapixels naar beneden wel zeer voelbaar zodra je schakelt tussen de twee. Opvallender hieraan is dat deze wel erg veel bolt aan de zijkant van de foto, waardoor je ronde muren en vreemd gevormde laptops krijgt. Daarbij moet ook gezegd worden dat de selfiecamera met zijn 32MP zeer positief te noemen is en dankzij de beautification-opties ook aardig wat extra opties meegeeft voor wie dat wil. Een dingetje wat ik met de software van ColorOS heb, is dat voor camera’s altijd de laatste instelling onthouden wordt. Zou ik dus een snelle foto van de eerste stapjes van mijn kind willen nemen nadat ik een selfie nam, dan moet ik deze dus eerst van modus omzetten.

Oppo Enco Free 2

Verbazingwekkend goede ear buds

De speakers op de Oppo Reno 6 zijn prima voor een enkele blaster naar beneden, al had een stereospeaker gewaardeerd geweest. Wil je beter geluid, dan biedt Oppo die werkelijk geweldige Oppo Enco Free 2 earbuds. Over de Enco Air-oordopjes was ik al meer dan tevreden – echt tot verbazing aan toe! De Enco Free 2 voegen nog een heleboel toe aan wat de Air Free al uitstekend deden. Softtips zorgen voor een betere afsluiting, waardoor de Active Noise Cancellation beter tot zijn recht komen en je minder omgevingsgeluid opvangt. Daarbij zorgt het ook voor een betere fit, waardoor je de ear buds moeiteloos urenlang inhoudt. Hoe dan ook zal dit gemakkelijk gaan met de 30 uur aan playback die je vindt wanneer het doosje en de buds volledig opgeladen zijn.

Het wat langere design van de staafjes laat je gemakkelijk het volume aanpassen en de media besturen, maar het is juist in combinatie met ColorOS telefoon zoals de Reno 6 Pro dat dit naar een extra niveau getild wordt. Zo pas je hier direct in de bluetooth-settings aan wat iedere aanraking doet, maar vind je ook een equalizer met pre-sets die je niet op andere Android toestellen terug vindt. Ook de opties voor het vinden van de juiste pasvorm maakten verschil in het geluid en ook de mogelijkheid om de actie voor draagdetectie aan te passen geeft meer grip op hoe jij jouw ear buds gebruikt. Qua geluid had ik persoonlijk iets meer bas gewild en dien je het volume behoorlijk omhoog schroeven om een vol geluid te creëren. Daarentegen zijn de Oppo Enco Free2 wel degelijk een solide keuze, al helemaal vanaf een toestel uit het Oppo eco systeem.

Oppo

Sporten met de Band

Als laatste onderdeel in deze ecosysteemtest, richt ik me op de wearables. Oppo heeft op dit vlak de Oppo Watch die aan de bovenzijde zit met een prijs van EUR 359. Daarmee is de Oppo Band een meer betaalbaar alternatief voor de sportfanaat. Voor nog geen EUR 50 vind je deze smalle fitbit-like om je pols om inzicht te geven op het gebied van hartslag, zuurstofgehalte en slaapkwaliteit. Het komt daarbij met een flinke range aan sporttips en tools om je sportactiviteiten mee te verbeteren. Wat ik kon waarderen was hoe het ondanks zijn kleine vorm nog altijd een volwaardig, full colour display heeft waar je meerder e-watchfaces op kunt instellen. Zo vond ik aardige voorgemaakte, maar kon ik ook eigen foto’s gebruiken en daar de weergave van datum en tijd passend bij maken. Mocht je geen baat hebben bij de sportzijde, dan toont het slanke horloge ook prima notificaties – al is het niet mogelijk hierop te acteren.

Conclusie

Na langere tijd in het ecosysteem te hebben gedoken van Oppo moet ik zeggen dat het fraaie producten zijn, die netjes op elkaar aansluiten. Ik vind het mooi om te zien hoe brand loyaliteit extra features ontgrendelt, maar dat alle componenten ook prima te gebruiken zijn op andere platformen. Verwacht niet dezelfde niveaus aan customization, maar jouw Enco Free2 werken prima op je iPhone of OnePlus telefoon. De Oppo Band werkt uitstekend dankzij de HeyTap op alle toestellen en de Oppo Reno 6 Pro is een prachtig alternatief voor diegene die net niet geld uit wil geven aan de Oppo Find X3 Pro dit jaar.

Sander Noordijk

Oppo