Getest: de OPPO Enco X draadloze oordopjes

Oppo Enco X

Het lijkt erop dat elke fabrikant van smartphones ook draadloze oordopjes uitbrengt. OPPO is redelijk laat met de OPPO Enco X, maar compenseert dat door met een uitstekende set wireless oordopjes te komen.

Als je de OPPO Enco X bekijkt, zie je aan het ontwerp niet echt iets vernieuwends. De dopjes met stokjes hebben wel iets weg van de beroemde AirPods van Apple, maar dan met een dunner (en dus subtieler) stokje. Hierdoor vallen ze minder op als je ze draagt. Zeker als je kiest voor de zwarte uitvoering.

Geluidskwaliteit

Ook het doosje waarin je de oordopjes stopt als je ze niet gebruikt en waarmee je ze ook op kunt laden is simpel en doeltreffend qua ontwerp. Ook hier weet OPPO zich niet direct te onderscheiden, maar dat is ook niet echt belangrijk. Er is namelijk een aantal punten waarmee de OPPO Enco X zich wel weet te onderscheiden van de concurrentie en dat is vooral op het gebied van geluidskwaliteit en Noise Cancelling.

Voor de ontwikkeling van deze oordopjes heeft OPPO de samenwerking gezocht met de Deense luidsprekerfabrikant Dynaudio, een merk dat onder serieuze audiofielen hoog aangeschreven staat. Wat OPPO en Dynaudio samen gedaan hebben, is een best technisch verhaal. Zo hebben ze het over een coaxial dual-driver design en een magnetisch gebalanceerde membrane driver voor hoge frequenties en een drievoudig samengestelde dynamische driver voor midden- en lage frequenties.

Vol en helder

In de praktijk komt dat neer op een uitstekend geluid dat merkbaar voller en helderder klinkt dan menig concurrent. Ook de bassen klinken lekker diep, zonder overdreven vet te worden. Voor het eerst horen we een oordopje die qua geluidskwaliteit in de buurt komt van de Sony WF-1000XM3. Als je echter bedenkt dat de OPPO Enco X een stuk goedkoper zijn, dan kun je niets anders dan concluderen dat deze oordopjes qua geluid echt waar voor je geld bieden.

De vergelijking met de Sony WF-1000XM3 duikt ook weer op als we naar de kwaliteit van Noise Cancelling kijken. Ook op dit gebied is Sony al lange tijd heer en meester, maar OPPO komt wederom weer aardig dicht in de buurt. Voor veel mensen zal het verschil in kwaliteit verwaarloosbaar zijn. De OPPO Enco X biedt allerlei verschillende niveaus van onderdrukking aan. Erg fijn is de ingebouwde winddetectie die zorgt dat wind geen stoorzender is, een bekend probleem bij oordopjes en koptelefoons met ruisonderdrukking.

App

Wie de OPPO Enco X combineert met een smartphone van OPPO heeft standaard een app aan boord waarin je wat instellingen kunt aanpassen, de software kunt updaten en waarmee je kunt bepalen welke opzetstukjes het beste bij jouw oren passen. Voor andere Android-toestellen is het mogelijk om de HeyMelody te downloaden. Naast de genoemde opties biedt de app niet echt veel, dat zou nog beter kunnen. Wie de OPPO Enco X gebruikt in combinatie met een toestel van Apple moet het zonder app doen.

Met de OPPO Enco X heeft OPPO een serieuze stap gezet op de markt voor zogenaamde True Wireless Noise Cancelling Earphones. De kwaliteit van het gebruikte materiaal zou nog iets beter kunnen en ook aan de app valt het een en ander te verbeteren, maar voor de rest is de OPPO Enco X een van de beste op de markt als het aankomt op noise cancelling en geluidskwaliteit. De OPPO Enco X is te koop voor een prijs van €179,99.

Oppo Enco X