Ondanks dat de meeste aandacht doorgaans uitgaat naar de grote vlaggenschepen en diens Pro-versie is er toch een hoop interessants in het middensegment te vinden. Oppo bewijst met de Oppo Find X3 Lite een hoge kwaliteit toestel neer te kunnen zetten tegen een scherpe prijs.
Ja, alles Ultra is natuurlijk fantastisch en we willen altijd meer, sneller en beter. Toch moet je realiseren dat het juist de middenklassers zijn die een groot deel van de markt op zich gaan nemen. Denk aan de Oppo Reno 4 5G van vorig jaar of de Nord lijn van OnePlus, die net iets inleveren op de specs om juist op de prijs te kunnen concurreren. Zoals ik al in eerdere artikelen schreef, zijn we op een punt aangekomen waar de middenklasser net zo goed mee kan komen op het gebied van performance en camera’s. Zeker voor de gemiddelde klant die geen 900 euro plus aan een telefoon willen uitgeven. De Oppo Find X3 Lite valt in deze categorie.
Degelijk en snel
Heel snel vinden we hier specs flink geïnspireerd op Oppo Reno 4, die ik hiervoor noemde; dus een Snapdragon 765, welke 5G capable is, 8GB aan RAM, 128 GB aan interne opslag en een razendsnel 6,43 Inch AMOLED Display met 90hz refreshrate. Dit toestel voelt snel, ondanks zijn 450 EUR prijs. Snel, niet alleen in het scherm – wat nog altijd een enorm verschil maakt tegenover de 60 Hz die Apple nog altijd op zijn veel duurdere iPhones zet. Scrollen door instagram, twitter of je favoriete website voelt vele malen soepeler met een hoge verversingsgraad, maar ook een aardig potje gamen lukte uitstekend op dit toestel. Wat ik vaker zeg, is alles tegenwoordig dergelijk geoptimaliseerd dat zelfs een high end MMO als Black Desert Online op de max settings prima draaide op de Oppo Find X3 Lite. Maar naast dat die prestaties rap zijn, kun je dat ook zeggen over de Super VooC snellader die meegeleverd wordt in de doos en in iets meer dan een half uur de batterij van helemaal leeg tot compleet vol kon laden.
Glad
De vormgeving van toestel toont zaken die we hen eerder hebben zien doen, dus een gladde, glimmende achterzijde. Ondanks dat het vingerafdrukken oppikt als een malle, is het design met een lichte fade naar een lichtere kleur aan de rechterzijde wel iets fraais. Het maakt het toestel alleen wel erg glad, waardoor deze zonder bumper of hoesje uit menig zak zal glijden. Alle fysieke knoppen voelen stevig aan en ik kon het groene accent op de powerknop waarderen. Op het gebied van de haptics merk je dat er bespaart is, waardoor iedere trilling erg grof en lomp aanvoelt – zonder dat ik goede opties vond om dit te verminderen. Verder kijkend naar de achterzijde zien we een vrijwel niet opstaand camera eiland en vinden we, zoals helaas de standaard, geen headphone jack, maar enkel een USB-C aansluiting.
Goede hoofdcamera en nog een paar
Deze camera’s doen wat je er van verwacht en stellen zeker in goed licht absoluut niet teleur. Oppo’s software assisteert goed door middel van de AI en de overdreven beautification options van sommige concurrenten vind je hier niet. De hoofdcamera van 64 MP is echt degelijk, al valt hij in slecht licht (zoals te verwachten) uiteen. Dat neemt niet weg dat ik er geen fraaie foto’s met HDR contrasten mee kon maken en aardige portretten wist te schieten met het toestel. Kleuren komen dichtbij de natuur zonder al te flets of koud te voelen. Na de enorme stap die de groothoekcamera van OnePlus gemaakt heeft is de 8 MP die we op de Oppo vinden wel even slikken. Zeker wanneer je van ver naar wijd zoomt, zie je een enorm merkbare verspringing in kwaliteit. De 2 MP Macro en diepte camera’s zal ik geen aandacht aan besteden gezien mijn meningen hier inmiddels aardig over gedocumenteerd zijn.
Oppo draait op zijn eigen Color OS, een lichte schil over Android 11 waar ik eerder mijn waardering voor uitsprak in de review van de Find X2 Pro. Clean en snel, doet dit niet veel onder aan OnePlus zijn OxygenOS en komt erg dichtbij stock Android. De eigen apps voelen goed op hun plek, al wordt er wel wat bloatware mee geïnstalleerd in de vorm van Shein shopping apps, Facebook etc.
Conclusie
Wil je een goed allround alternatief voor een schappelijke prijs, dan kan de Oppo Find X3 Lite een uitstekende keuze blijken. Het toestel is snel op de plekken waar het telt met een 90 Hz refreshrate scherm en 65 Watt fast charging en is daarbij ook rap genoeg om games te draaien en te blijven multitasken. De hoofdcamera is goed, waar de overigen te wensen over laten – zeker in het donker. Voor zijn prijs, zie ik de Oppo Find X3 Lite echter nog altijd hoge ogen gooien voor de consument die geen duizend euro wil uitgeven aan nieuwe toestel.
Sander Noordijk
Deze foto’s zijn gemaakt met de Oppo Find X3 Lite.