Review: Samsung Galaxy S23 Plus en Ultra

Review: Galaxy S23 Plus en Ultra

Als het aankomt op Android-apparaten is Samsung met kop en schouders de marktleider. Dit is met een reden, wanneer je kijkt naar het uiterlijk, de bouwkwaliteit en de algehele ervaring waarin het Samsung ecosysteem een grote rol speelt. De S23-lijn van toestellen volgt deze trend volledig en maakt daarmee een uitstekende indruk.

Ten opzichte van het afgelopen jaar lijkt er niet veel te zijn veranderd aan het uiterlijk van de S23 lijn van toestellen, die ditmaal bestaat uit de S23, S23 Plus en S23 Ultra. Zeker de laatstgenoemde kun je naast de uitstekende S22 Ultra leggen en je vergissen in welk toestel je in je zak stopt mee terug naar huis. Wel nieuw, is dat de twee kleinere broertjes in lijn getrokken zijn met het uiterlijk van de Ultra. Het kenmerkende en door mij geprezen camera eiland van de S21 en S22 is verruild voor de elegante camera ringen die al op de S22 Ultra zichtbaar waren. Het geeft de achterkant van de toestellen en simplistische, maar daarmee rustgevende look die zeker nog steeds herkenbaar is. Belangrijker nog is dat alle toestellen nu ogen als één duidelijke familie van high end telefoons.

Hoogwaardige techniek

Want deze toestellen zitten barstensvol hoogwaardige techniek. Meest noemenswaardig voor de upgraders zijn de nieuwe Snapdragon 8 Gen-2, welke speciaal voor Samsung nog wat extra getweaked is. Het resultaat is waanzinnig veel processorkracht in een chip die koeler draait dan zijn voorganger. Moeiteloos speelde ik grafisch intense games als Asphalt, Call of Duty Mobile en Genshin Impact op hoge resoluties zonder dat het toestel een kick gaf. Paar dat met de 12 GB aan RAM welke ik op de S23 Ultra tegenkwam en de 8GB van de S23 Plus en je hebt meer dan genoeg capaciteit van het multitasken van applicaties. Het meest in het oog springende zijn de prachtige schermen die beide toestellen kennen. Voor de S23 Ultra is dit een iets afgerond 6,8” Dynamic AMOLED scherm met een resolutie van maximaal 3088×1440. Standaard vond ik dat het toestel op 1080p staat, maar met dit scherm en de waanzinnige accu verdien je het om de volle ervaring te krijgen. Kijken we naar de S23 Plus dan vinden we een 6,6” scherm, wat een stevige klap groter is dan de 6,1” van de reguliere S23. Ook dit paneel is een Dynamic AMOLED, al blijft de resolutie hier steken bij 2340×1080. Voor een kleiner toestel is dit uiteraard meer dan genoeg en spaart het voldoende batterij uit. Voor alle telefoons in de S23-lijn geldt dat het scherm een 120Hz kent, wat van 1 tot 120Hz kan schalen afhankelijk van de situatie. De schermen zijn helder, levendig en barstensvol kleur – exact zoals we dit van Samsung gewend zijn. Het scherm is perfect voor het consumeren van video content en gaming, waar ik dan ook gretig gebruik van maakte.

Groot maar comfortabel

Waar ik van stond te kijken was hoe comfortabel deze grote telefoons zijn. De hoeken van Samsung’s S23 Plus zijn afgerond en voelen fijn en het toestel ligt daarmee lekker in de hand. De matte finish op de achterzijde, voorzien van de sterkste Gorilla Glass variant genaamd Victus 2, vangt geen vingerafdrukken en voelt prettig aan. Daarbij is het wel haast komisch hoe glad het toestel kan zijn. Meermaals gleed de 23 Plus van doosjes of andere zaken waar ik het toestel even op neergelegd had op mijn bureau bijvoorbeeld. Met de S23 Ultra gebeurde dit mij niet, zonder dat de grip op het toestel meer aanwezig lijkt. In tegenstelling tot de S23 Plus is het ontwerp van de Ultra nog altijd geïnspireerd op de oude Galaxy Note en daarmee een hoekige rechthoek. Scherp zijn de hoeken echter niet, waardoor ook dit toestel prima aanvoelt in de hand. Het is verbazingwekkend hoe snel je went aan het grote formaat van dit scherm en teruggaan naar bijvoorbeeld mijn Pixel 7 voelt in vergelijking alsof ik een iPhone 5 vasthoud. Het toestel is zo groot dat ook dit jaar een S-Pen huist in de linkeronderhoek. Deze pen voelt precies aan en gebruikte ik voor het annoteren van tekst of om een snelle handgeschreven notitie te maken wanneer het scherm ‘uit’ stond. Voor mij is de S-Pen geen reden voor aanschaf, maar met de precisie in teken applicaties en de grootte van het scherm zie ik dit voor meer artistiek-aangelegde mensen een enorme plus zijn.

Wat 200 Mega Pixels kunnen doen

Vooral een kleine evolutie dus van wat hiervoor kwam. Toch is er één onderdeel waarop de S23 Ultra een flinke stap maakt ten opzichte van zijn voorganger en dat is op het gebied van de camera’s. De hoofdsensor van de S23 Ultra verruilt de indrukwekkende 108MP f/1.8 sensor voor één van 200MP en met een aperture van f/1.7. Wat het toestel in de eerste plek alleen al kan met het binnenlaten van meer licht en het ietwat inperken van de saturatie instellingen is een wereld van verschil. Foto’s voelen niet langer als een extreme voorstelling, maar liggen veel dichterbij wat mijn oog natuurlijk ziet. Standaard schiet de camera foto’s van 12MP, wat handmatig aangepast kan worden naar 50MP of de volle 200MP. Meer pixels betekent meer detail, maar ook een explosieve groei aan benodigde ruimte. Waar een 12MP foto 4MB in beslag neemt voor een resolutie van 3000 × 4000, komt een 200MP foto uit op 32MB en een resolutie van 12240 × 16320. Dit klinkt indrukwekkend, maar tenzij je echt ver inzoomt weegt de extra grootte niet op wanneer je deze fotos op de meeste schermen bekijkt. Waar de toepassing uiteraard wel waanzinnig is, is wanneer je foto’s wilt laten afdrukken. Omdat er veel data gevangen moet worden voor het maken van deze foto’s is de shutter lag (hoe lang je de camera stil moet houden voor de foto is gemaakt) aanzienlijk. Het resultaat is er dan ook wel naar, vergelijk de foto’s van het Zweedse schip in de Spaanse haven maar eens. Ik heb erbij ingezoomd op het leeuwen boegbeeld in alle drie de foto’s en het verschil in kwaliteit is duidelijk zichtbaar. Niet alleen in het detail van de leeuw, maar kijk ook eens naar de nerven van het hout in de mast erboven; het resultaat is verbluffend.

Review: Galaxy S23 Plus en Ultra

To the moon!

De overige camera’s op de S23 Ultra zijn hetzelfde gebleven als bij zijn voorganger, dus een zeer verdienstelijke 10MP telefoto camera en een 12MP ultra wide die een hoek van 120 graden kan opnemen. Deze zelfde twee camera’s vinden we ook terug op de S23 Plus die een 50MP hoofdsensor heeft. Resultaten van de 10x vergroting op de deze telefoto vond ik verbazingwekkend goed! Zie bijvoorbeeld de rode panda in onze lokale dierentuin en je ziet dat zijn vacht nog steeds scherp is. De ster van de show, de 10 MP periscope tele foto camera die tot 100x kan inzoomen is opnieuw terug en heeft met name softwarematig de nodige verbetering gemaakt. Een mooie vergelijking van hoe waanzinnig 100x zoomen is, kun je vinden bij mijn foto vanaf de Ramblas en waar ik een toren op de berg veel verderop in beeld kreeg. Het nemen van een dergelijke foto is een aardige uitdaging, gezien de kleinste beweging een grote uitwerking heeft op jouw positie in het scherm. Handig is de kleine view finder in de rechterbovenhoek om dit toch wat soepeler te maken. De ultieme party trick van dit toestel heeft hier ook mee te maken en dat is de mogelijkheid om foto’s van de maan te maken. Waar ieder ander toestel enkel een witte bol licht oppikt, lukte het me om de kraters van de maan in beeld te krijgen terwijl ik met één hand simpel richtte en ik in de andere twee onrustige aangelijnde honden had. Dit zie je geen enkel ander toestel kunnen en zelfs als het niet helemaal scherp is, geeft het een absolute wauw factor. Veel hiervan is softwarematige trucen die in post processing het geheel zeer fraai maken. Toch merkte ik veelvuldig dat Samsung de foto’s soms net wat te scherp probeert te maken, waardoor je de zachtheid van bepaalde momenten weghaalt. Zie bijvoorbeeld de zachte uiteinden van rietpluimen die op de foto hard en zwart omrand lijken, waar ze dit in werkelijkheid niet zijn. In sommige foto’s van gezichten zag ik dit ook terugkomen, waar het bij anderen meeviel. Waar het toestel echter in schittert is in portretten, waar de achtergrond dergelijk goed gescheiden wordt dat het zelfs volledig weg te halen of te wijzigen is.

Review: Galaxy S23 Plus en Ultra

De Samsung-ervaring

Samsung voelt het meest vergelijkbaar in ervaring met wat Apple doet. Het heeft zijn eigen alternatief voor praktisch iedere dienst, die allen weer inhaken op Samsung’s eigen ecosysteem. Zo maakt het bijvoorbeeld geen gebruik van Google’s ingebouwde password manager voor applicaties, maar kent het zijn eigen. Maar ook bijvoorbeeld dat mijn Galaxy Tab verschijnt als eerste optie wanneer ik iets wil delen. Zodra je eenmaal in het ecosysteem zit dan heb je er een hoop voordeel van en geeft het net die extra soepele ervaring. Daarbij zit de nieuwe One UI 5 gebaseerd op Android 13 vol features zonder dat deze opgedrongen voelen. Kijk naar de vele camera features, zoals de director view waarmee je alle camera’s tegelijk ziet en zo kunt kiezen welke je gebruikt. Of de Single Take modus, waarmee je in een paar seconden zoveel mogelijk hoeken filmt om zo een aantal interessante fotos en videos te laten genereren. Ook hadden ik en mijn dochter plezier in de AR Zone, waar je filters kunt toepassen of zelfs in 3D kunt tekenen. Maar ook in de dagelijkse zaken als het handige zijmenu wat uitswipet met je meest gebruikte (of vooraf ingestelde apps) waardeer ik, al is het de standaard plek waar ik swipe om terug te gaan. Alles aan deze Samsung Galaxy telefoons voelt over nagedacht, premium en bovenal enorm goed. Samsung levert nog altijd geen oplaadblok bij zijn telefoons, enkel een kabel. Hierdoor zal lang niet iedereen gebruik kunnen maken van de nieuwe snellaad technologie, wat erg jammer is. Het snelste kreeg ik de uitstekende 5000 mAh batterij van 0 naar 100 in een uur, waar daar daar draadloos nog een half uur bij komt. Dit is niet snel, toch ondervond ik er weinig last van omdat 32% op deze telefoon echt een flinke buts aan lading is om die reis wel mee te halen. Ik laadde gedurende de dag wel bij, maar nooit tot 100% en heb nooit zonder gezeten.

Conclusie

Of je nu voor de Samsung Galaxy S23 Plus of de Ultra gaat, je bent sowieso verzekert van de optimale ervaring. Bomvol krachtige specs, prachtig design en die rijke Samsung-ervaring. De Ultra kent een waanzinnig scherm, welke met de waanzinnige batterijduur gemakkelijk op op 4K en 120fps gezet kan worden. Op diens camera maakt de Ultra de grootste stap van de reeks met een 200MP sensor en de waanzinnige zoomopties. Maar ook als je voor de Plus kiest ben je voorzien van een uitstekend camerasysteem, wat ditmaal meer natuurlijk oogt dan voorheen. De telefoons zijn comfortabel, ondanks hun flinke formaat, en bieden een briljante ervaring. Jammer genoeg zit er nog steeds geen oplader in doos, waardoor sommigen niet de optimale ervaring krijgen zonder gedwongen te worden meer uit te geven. Kun je daar overheen kijken, dan kun je niet fout gaan met de Samsung Galaxy S23 serie.

Sander Noordijk

Review: Galaxy S23 Plus en Ultra