Klassieke stillevens met hedendaagse glitches

Still Life of Flowers, Shells and Insects” (2019), acrylic on canvas, 76.2 x 101.6 cm. All images courtesy of the artist, the Working Animals Art Projects and Yavuz Gallery
Still Life of Flowers, Shells and Insects (2019), All images courtesy of the artist, the Working Animals Art Projects and Yavuz Gallery

De Filipijnse kunstenaar Olan Ventura geeft een moderne twist aan de overbekende stillevens, zoals we die kennen van de Hollandse Meesters en de bekende musea.

Sterker nog: hij schildert ze bijna tot in detail na. Bijvoorbeeld de Bloemenvaas van Jan Davidsz de Heem, maar voegt er vervolgens iets hedendaags van zichzelf aan toe. Dat zijn strepen en druipers die doen denken aan glitches, die ontstaan als dingen niet helemaal lekker lopen op een computer. Dit is echter geen digitale kunst. Alles is echt en met acrylverf op het canvas aangepast.

Storing

Het lijkt net alsof we naar eeuwenoude schilderijen aan het kijken zijn, waarop plots een hedendaagse storing te zien is. Een onzichtbare kracht die de etenswaren uit het verleden naar de digitale wereld probeert te halen. De schilderijen waren te bewonderen in de expositie Colour Feast in Yavuz Gallery in Singapore.

Twee stillevens
Links: Still Life with a Melon and Pears (2019). Rechts: Fruit Basket (2019)
De werken in de Yavuz Gallery
De werken in de Yavuz Gallery
De werken in de Yavuz Gallery
De werken in de Yavuz Gallery
Abundant Bouquet with Pomegranate
Abundant Bouquet with Pomegranate (2019)
Fruit Still Life
Fruit Still Life (2019)
Still Life of Flowers
Still Life of Flowers (2019)
Still Life With Golden Goblet
Still Life With Golden Goblet (2019)