Na een ultra krachtig vlaggenschip op de markt te hebben gebracht met de Find X2 Pro, is het nu tijd voor de krachtige middenmoter – één die meer tegen het hogere segment aan zit dan de onderzijde. De Oppo Reno 4 5G oogt fraai, heeft een goede balans in zijn specs en prijs en maakt misschien nog wel de meeste indruk in zijn software.
Het openen van een Oppo verpakking voelt altijd goed; de gouden accenten op de blauwe achtergrond van het doosje geeft het direct een premium feel en de box-slide voelt tot op de seconden perfect getimed. Maar ook het toestel zelf oogt indrukwekkend. De Oppo Reno 4 5G is dun en licht, terwijl het nog steeds veel power met zich mee daagt. De glazen achterzijde van mijn Space Black uitvoering heeft een gloed over zich heen wat licht opbreekt en fraaie regenboog-glows geeft – en dan subtiel, zonder dat het teveel opvalt of te schreeuwerig wordt. Hetzelfde kan gezegd worden over de camera behuizing die slechts licht uitsteekt aan de achterzijde en minder aanwezig is dan bij zijn concurrenten.
De gladde glazenachterkant en ronde rondingen van het toestel zorgden er wel voor dat ik de doorzichtige bumper prefereerde, gezien het toestel erg glad aanvoelt en dit tot een aantal slipperige incidenten leidde. Oh en uiteraard helpt dit ook met de vingerafdrukken magneet die deze achterzijde is.
Balans
In de opening noemde ik de specs in balans en dat komt vooral doordat gekozen is voor de Snapdragon 765, welke de 5G naam meegeven. Het snelste mobiele data netwerk moet nog steeds landelijk dekkend gemaakt worden (in Friesland pak je signaal op vanuit Schiphol bij voorbeeld, met als gevolg een doorvoersnelheid die niet veel hoger dan 4G is. Toch is dit een belangrijke zet, gezien het de Oppo Reno 4 5G toekomstbestendig maakt. Ook al is dit niet de 865+ vlaggenschip chipset van Qualcomm, maakt dit eerlijkheidshalve voorlopig nog niet vreselijk veel verschil. Games spelen prima, op een ander punt na waar we zo in duiken en ook qua multi tasken komt deze acht-core chip erg goed voor de dag. Eerder dit jaar zei ik dit al in mijn review van de OnePlus Nord, welke dezelfde chipset huist en voor het vergelijkbare marktsegment gaat – zij het voor een lagere prijs. De Oppo Reno 4 5G gaat over de toonbank voor EUR 599, waar de Nord in zijn zwaarste uitvoering met meer geheugen voor EUR 100 minder te krijgen is.
Fraai voorkomen
Dit gaat gepaard met 8 GB aan RAM, wat voor de meeste mensen meer dan voldoende gaat zijn en 128 GB aan opslag, welke uitbreidbaar is. Het 6,4 inch AMOLED scherm is plat, maar erg fraai. De randen aan de boven- en zijkant zijn minimaal, al lijkt er op de onderzijde wat bespaard te worden. In de linkerbovenhoek vinden we een hole punch voor twee camera’s, vergelijkbaar met de eerdergenoemde Nord, al viel het me tegen dat het geen groothoek selfie camera voor groepen heeft zoals OnePlus’ zijn tegenhanger. We vinden er wel een erg sterke 32 MP Selfie camera en een 2MP camera welke ondersteunend werkt. Het zorgde ervoor dat face unlock razendsnel en uitstekend werkte, al doet de vinger afdruk scanner onder het glas net zo goed zijn werk.
Verversingsgraad
Toch zijn we nog niet helemaal klaar met het scherm, gezien dit ‘slechts’ een refreshrate van 60 hz ondersteunt en dus niet mee kan komen in de race voor de hoogste verversingsgraad. In een wereld waar 90, 120 en 144 hz de norm gaan worden, lijkt dit over het hoofd gezien of bewust gesneden. Dat is zonde, want wanneer je een hogere refreshrate gewend bent is terug stappen naar lager erg merkbaar in de hele ervaring. Van het scrollen door Twitter of het bladeren door foto’s al, maar voornamelijk tijdens intensieve zaken zoals gamen is de Oppo Reno 4 5G beduidend hakkeliger dan zijn concurrenten.
Camera’s met highs en lows
De camera’s zijn daarentegen wel aan de sterkere kant, zeker met goed licht – en in zeer donker. Zwak licht in de woonkamer leidt nog altijd tot wat vertekend beeld, maar in de extremen zijn de Reno 4 5G’s camera’s simpelweg erg goed. De nieuwe Ultra Night mode maakt echt een heel groot verschil op een toch al sterke nacht modus. Het lichtte in vele gevallen de lucht op, accentueert verlichting en weet nog steeds kleuren als gras naar voren te brengen. In helder licht pakt de 48 MP main camera kleuren prachtig op en schiet scherp. Iets minder te spreken was ik over de soms wat extreme bewerking van kleur op foto’s. Ingebouwde AI analyseert on the fly wat het is waar je naar kijkt en past instellingen daarop aan. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld Groen Gras, Binnen of Groep in beeld ziet staan en je de kleurbalans daarop ziet aanpassen. Via de instellingen is het mogelijk om dit uit te schakelen, al pakte het vaker goed uit dan slecht. Het is echter jammer, daar ik de Find X2 Pro prees om zijn natuurlijke foto’s. De 8 MP wide angle lens lever je zichtbaar op in zwakker licht, maar volstaat overdags meer dan prima. Wat het indrukwekkend maakt is de ontzettend goed de stabilisatie op deze camera’s is, wat filmen (ook in 4K) soepel houdt.
Software-wonder
Oppo’s eigen versie van Android 10, genaamd Color OS 7.2 is weer wat dichterbij de standaard android ervaring gekomen, waar hun toevoegingen wel degelijk nut maken. Zo kun je vanuit de gallery direct foto’s en video’s bewerken, maar ook de eigen apps voor de berichten en Oppo Relax zijn daadwerkelijk fijn om te gebruiken. Gelukkig zijn alle standaard android applicaties nog steeds beschikbaar, dus Oppo dwingt je niet om hun software te gebruiken wanneer je dit niet wilt. Daarbij geeft het veel weer met kleine, niet indringende menuutjes tijdens full screen applicaties. Zoals weer geven van netwerkverbruik, notificaties etc. Oppo’s software voelt echt als een toevoeging. Ook laat het toestel zich gemakkelijk met één hand bedienen met de speciale modus hiervoor, waarmee het scherm verkleind wordt. Qua feel schiet de haptische feedback wat te kort, wat met name tijdens typen naar voren komt met niet subtiele trillingen.
Super charged
De Reno 4 5G komt met Oppo’s nieuwe Super VOOC 2.0 charger welke tot 65 watt kan leveren. Dit houdt in de eerste 60% van de batterij binnen een kwartier bijgeladen wordt en een volle charge iets meer dan een half uur op zich laat wachten. Dit zorgde ervoor dat ik enkel oplaadde voor ik vertrok, omdat enkele minuten zoveel power kan meegeven op de ruime 4020 mAh batterij dat nachten aan de kabel niet meer nodig zijn.
Conclusie
Met de Reno 4 5G maakt Oppo opnieuw een telefoon die gezichten doet draaien, zij het wat minder uitgedost dan zijn concurrenten en het eigen vlaggenschip. De camera’s zijn meer dan prima en het inleveren op de krachtigste processor, maar met behoud van 5G, is alleen maar te applaudisseren. Wel wordt een hogere refreshrate gemist en voelt het toestel hierdoor schokkeriger dan het zou moeten zijn. De software is op het toestel is indrukwekkend, van de Ultra Night mode en AI scèneherkennning tot het soepele eigen Color OS. De Oppo Reno 4 5G is een uitstekend toestel voor het hogere eind van de middenklasse.