Gigantische E. coli-bacterie zweeft in Schots museum

E. coli by Luke Jerram
Foto: Neil Hanna
Alle afbeeldingen: © Luke Jerram, courtesy of the artist and National Museum of Scotland

De bacterie E. coli (of voluit: Escherichia coli) heeft een negatief imago. Toch speelt deze een zeer belangrijke rol bij de vertering van voedsel in onze darmen. Kunstenaar Luke Jerram zet de E. coli is de spotlights in het National Museum of Scotland in Edinburgh.

Luke Jerram staat vooral bekend als de maker van Museum of the Moon, maar maakt ook prachtige replica’s van virussen en bacteriën. Meestal maakt hij deze van glas, maar dit keer is er gekozen voor een opblaasbare variant van plastic. Hierdoor lukt het Jerram om de E. coli maar liefst 5 miljoen keer groter te tonen dan dat deze normaal is. Dat is in dit geval dus dik 27 meter in lengte.

Vitamine K

De enorme bacterie is in het museum te zien in het kader van het Edinburgh Art Festival dat tot 31 augustus duurt. Eerder was deze gigantische E. coli al te bewonderen in museum Micropia bij Artis. Daar hebben ze ook glazen sculpturen van Luke Jerram in de collectie. Het doel van het kunstwerk is dat mensen gaan nadenken over de rol van bacteriën in hun leven. Wist je bijvoorbeeld dat we E. coli nodig hebben voor de aanmaak van vitamine K?

E. coli by Luke Jerram
Foto: Neil Hanna
E. coli by Luke Jerram
Foto: Luke Jerram
E. coli by Luke Jerram
Foto: Luke Jerram