Review: Xiaomi Mi 11

Xiaomi Mi 11

De laatste jaren is Xiaomi veranderd van de prijsvechter naar een concurrent die zijn segment ferm ontsteeg. Hun nieuwste wapenfeit de Mi 11 is hier dan ook een duidelijk teken van.

Krachtig en voorzien van een indrukwekkend scherm, kun je er niet omheen dat Xiaomi met de Mi 11 indrukwekkende toestellen maakt. Ten eerste voelt het toestel ‘net goed’ met een dunne body en een gewicht van 196 gram. Het 6,8″ scherm is groot genoeg voor mediaconsumptie, maar niet te groot zodat het onhandzaam wordt. Met een resolutie van 1440×3200 en een ultra soepele 120 Hz refresh rate oogt alles aan het toestel snel. Door HDR10+ ogen alle kleuren waanzinnig intens en komen kleurrijke bloemen foto’s en diepe zwarten abstracten uitstekend naar voren als wallpapers. Wel is het jammer dat de randen in de bovenhoeken wat afsnijden en daarmee zwarte randen tonen. Zowel voor als achter vinden we Gorilla Glass, al is het achterste paneel dergelijk frosty dat ik het even gevoel met plastic te maken te hebben – zoals we wel meer telefoonmakers hebben zien doen de laatste tijd. Niet voor Xiaomi dus, die een hoogwaardig voelend apparaat leveren. Wel maken het glas en de rondingen het toestel dergelijk glad dat deze zonder hoesje geregeld uit mijn zak gleed.

Nog één van de weinigen met de SD 888

Zeker gevoed door Qualcom’s Snapdragon 888, de meest recente opvolger van de 865+ welke vorig jaar de vlaggenschepen van de grote telefoonmakers aanslingerde, voelt het toestel razendsnel. Op de testbank zijn de verschillen duidelijk, al zal je als gemiddelde gebruiker echt het verschil niet zien met dagelijkse apps. Kies je er voor om de processor en GPU te pushen dan stelt deze zeker niet teleur: zo draaide ik met slechts enkele audio haperingen Nintendo Wii en Gamecube emulatie op drie keer de native resolutie, waardoor de 60 fps actie van Mario Kart in 1080p weergegeven wordt. Emulatie is altijd erg zwaar voor ieder apparaat en daarmee een uitgebreidere test dan de meer schaalbare moderne games die op ieder apparaat moeten kunnen draaien.

Naast de sterkste processor die nu verkrijgbaar is, vinden we er 8 of 12 GB aan RAM en in Nederland zal het model enkel met 256 GB aan interne opslag verkrijgbaar zijn. Zelfs in de lagere 8GB configuratie zal je dus gemakkelijk uit de voeten kunnen, waar ik als power user niet veel verder dan 6GB aan actief gebruik kom.

Focus op de camera

Het paradepaardje van de Mi 11, zeker als we de marketing bekijken, is zijn camera setup: een elegant, getrapt camera eiland wat hierdoor niet zo indringend overkomt als zijn concurrenten. Xiaomi gaat niet mee in de trend om het eiland te vullen met camera’s en kiest voor een drieweg setup. De eerste een hoofdcamera met een 108 MP sensor, de tweede een 13 MP Ultra Wide en als laatste een 5 MP Macro camera. Het gemis van een telefoto camera om verder ingezoomd te zijn zonder kwaliteitsverlies is zeker voelbaar. Alles wordt digitaal ingezoomd, wat korrelige beelden oplevert. Traditioneel zoomen door er naar toe te lopen is het advies.

Over de hoofdcamera ben ik erg te spreken en niet alleen in de waanzinnige 108 MP modus waarmee in 8k gefilmd en gefotografeerd kan worden. Nee, juist de standaard camera view in goed daglicht is fenomenaal om te zien. Haarscherp en met een enorme field of view, waarmee je de voorgrond scherp maakt en de achtergrond wazig. Dit zorgt voor prachtige portretten, maar ook fraaie diorama foto’s met meerdere lagen. De 20MP selfie camera aan de voorzijde maakt fraaie, scherpe en natuurlijke foto’s. Ook de groothoek camera komt in goed licht prima voor de dag, maar zwakte voel je waarschijnlijk al aankomen. Zoals zoveel camera’s op Android telefoons valt het plaatje uit elkaar zodra er weinig licht is. Tuurlijk, een toffe foto van een avondklok-lege straat gevuld met mist gaat lukken, maar in zwak licht verlies je direct zoveel van de kwaliteit. Ook duurt het lang voordat het schot genomen kan worden, wat resulteert in foto’s waarbij jouw onderwerp al lang weg is of in de waas achterblijft. Ook de kleuren knallen echt overdags, waar in minder verlichte situaties het geheel iets platter wordt gemaakt. Ondanks de 5 MP laat de kwaliteit van de super Macro te wensen over, welke erg heftig lijkt in te zoomen waardoor het moeilijk is om een stabiele foto te nemen.

Softwarematig wonder

Dit is jammer want de rest van de camera software zit goed in elkaar. Met leuke trekjes als duaal filmen (voor en achter tegelijk) of een modus speciaal om de maan in beeld te brengen. Ook de features om jezelf mooi(er) te maken zijn wat meer ingetogen dan bij andere oosterse concurrenten. Software is hoe dan ook een belangrijk onderwerp en groot deel van de Xiaomi ervaring. Hier vinden we over Android 11 MiUI 12 en ook al is dit nog altijd één van mijn geprefereerde OS’en (niets verslaat de simpelheid van OxygenOS). MiUI is cleaner dan het was en daarmee dichterbij standaard Android, al vinden we hier wel flink wat applicaties van Xiaomi zelf en velen werken goed. Zo was ik te spreken over de galerij en thema’s app, al komt de Mi 11 ook met wat bloatware in de vorm van games en andere applicaties waar je niet om vroeg. Wel had ik een aantal smetjes op de ervaring met achtergronden die teruggezet werden nadat ik een ander thema in gebruik nam. Of de overlay apps, zoals de pop out video optie van Youtube, zorgde er soms voor dat ik nergens meer op kon klikken. Wel handig is mogelijkheid om meerdere zwevende mini versies van je open applicaties te maken en het feit dat de telefoon gemakkelijk met een hand te bedienen is.

De batterijduur is prima met 4600 mAh, al was ik blij met de laadopties. Naast opladen via de meegeleverde (ja dit is iets wat we tegenwoordig kunnen prijzen gezien Apple en Samsung het weglaten hiervan willen normaliseren) 55 watt snellader die een lege Mi 11 in 45 minuten helemaal oplaadt. Maar nog mooier is dat dit toestel ook draadloos oplaadt en reverse wireless charging kan inschakelen waarmee je andere toestellen of peripherals zoals draadloze ear buds en smart watches altijd kunt bijladen.

Conclusie

Met de Mi 11 zet Xiaomi een geweldig toestel neer dat de concurrentie aan kan, zeker voor de prijs van EUR 849. Met geweldige camera’s die in goed licht echt de capaciteiten van een 108 MP sensor laten zien, maak je scherpe foto’s en fraaie portretten. In zwakker licht valt deze kwaliteit wat uiteen zoals met wel meer toestellen. Qua prestaties kun je niet veel beter op het moment met de nieuwste Snapdragon 888 en ruime geheugen opties. Het toestel is licht en voelt daarmee fijn in de hand, ook zeker door diens proporties. Gemakken als Wireless Charging en een fast charger en bumper in het doosje, maken dit een complete telefoon die zeker aan te raden is.

Sander Noordijk

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 11