Stedentrip naar Bonn: verrassend anders

Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Lekker wandelen langs de Rijn

Duitsland heeft een flink aantal opties als het aankomt op een leuke stedentrip. Bonn is voor veel mensen wellicht niet de eerste keuze, maar de stad wist ons te verrassen met een flink aantal interessante punten. De belangrijkste pijlers tijdens ons bezoek waren geschiedenis, politiek, muziek, kunst en architectuur.

Laten we beginnen in het hart van de stad, op de Markt. Hier vind je het mooie stadhuis met zijn rijk versierde trappen. Vanaf de Markt kun je de Altstadt verkennen met volop horeca en winkels in de charmante smalle straatjes. In een van die straten om de hoek bij de Markt staat het geboortehuis van een van de beroemdste inwoners die de stad ooit kende: Ludwig van Beethoven.

Het daadwerkelijk geboortehuis vind je eigenlijk achter een poort aan de Bonngasse, maar voor de duidelijkheid hangt er aan de gevel aan de doorlopende weg een gedenksteen die je herinnert aan de componist. Het geboortehuis en het pand ernaast vormen samen het Beethoven-Haus. Aan de overkant van de straat zit een modern pand waar je je kaartje kunt kopen en waar je zeer uiteenlopende Beethovensouvenirs kunt aanschaffen.

Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Het geboortehuis van Beethoven

Het museum van het Beethoven-Haus is voor muziekliefhebbers zeer de moeite waard. Je komt niet alleen van alles te weten over het leven en werk van de wereldberoemde componist, maar je ziet ook veel originele voorwerpen. Er zijn meerdere muziekinstrumenten waarop Beethoven himself heeft gespeeld, maar ook een originele bladmuziek en aantekeningen. Ook vind je er persoonlijke brieven en zelfs de gehoorapparaten uit de tijd dat Beethoven doof begon te worden. Achter in de tuin zit de ingang naar een prachtige concertzaal waar regelmatig optredens zijn. Alleen daarom al is het Beethoven-Haus een reden om een keer naar Bonn te gaan.

Hoofdstad

Bonn is natuurlijk ook bekend vanwege het feit dat het in de tweede helft van de 20ste eeuw de hoofdstad was van West-Duitsland. Een best wel bijzondere keuze, want het nabijgelegen Keulen en Düsseldorf zijn veel grotere steden. Door een samenloop van omstandigheden en het feit dat de twee grotere steden er niet veel voor voelden om hoofdstad te worden kwam het dat het veel kleinere Bonn plots een hoofdstad was.

Deze periode is een interessant stuk geschiedenis. Plots moesten er ministeries en ambassades worden ingericht. Het zwaartepunt hiervan lag bij de omgeving van wat nu de Adenauerallee heet. Hier kun je een wandelroute volgen die Weg Der Demokratie heet. Bij elk historisch punt staat een metalen infobord met foto’s en achtergrondinformatie. Zo ontdek je hoe West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog de draad weer op probeerde te pakken en zich daarbij op het Westen richtte.

Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Konrad Adenauer

Bonn was volop in beweging als regeringshoofdstad, tot plots de geschiedenis een wending nam. Eind 1989 viel de Muur en dat zorgde er uiteindelijk voor dat Oost- en West-Duitsland weer herenigd werden en de hoofdstad zich van Bonn naar Berlijn verplaatste. Bonn bleef gelukkig niet met lege handen achter. De regering van het kersverse Duitsland compenseerde Bonn financieel op royale wijze. Een deel van dat geld ging naar een culturele injectie voor de stad.

Museumsmeile

Er verscheen een flink aantal nieuwe musea in de stad. Deze zijn allemaal dicht bij elkaar te vinden aan de zogenaamde Museumsmeile. Voor elke interesse is er wel een museum te vinden. Het dichtst bij de stad ligt het zoölogisch museum König, daarna volgt het Haus der Geschichte (recente geschiedenis),  Kunstmuseum Bonn (moderne kunst) en de Bundeskunsthalle. We kiezen voor een bezoek aan die laatste.

Dit museum richt zich op hedendaagse en moderne kunst, en doet dat door steeds drie wisselende tentoonstellingen te organiseren. Er is geen vaste collectie te vinden in de Bundeskunsthalle. Wij bezoeken de expositie Farbe ist Programm, waarin kleur centraal staat. Direct bij binnenkomst valt een prachtig werk van Hans Op de Beeck op. Verder zien we de eerste kleurenfoto ooit, de eerste film en kleur en veel kunst van onder andere Gerhard Richter, Josef Albers, Judy Chicago en Rudolf Steiner.

Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Hans op de Beeck in de Bundeskunsthalle

Liefhebbers van muziek, kunst en geschiedenis komen dus volop aan hun trekken in Bonn, maar er is meer. Wie vanuit de oude binnenstad onder het spoor gaat bij het Hauptbahnhof komt terug in de Südstadt, de mooiste wijk van de stad. Een goede start is om vanaf het station langs de Poppelsdorfer Allee te wandelen en de prachtige huizen te bewonderen. Aan het einde van de laan staat het Poppelsdorf Palace met daarnaast een zeer fraaie botanische tuin. Café-restaurant Nees heeft een mooi terras met uitzicht op die tuin, een aanrader.

Vanuit daar wandel je makkelijk de straten van de Südstadt in. Elke straat is weer anders, maar kenmerkend zijn de huizen uit de belle époque en de prachtige bomen. In het voorjaar kun je straten vol met bloeiende kersenbomen bewonderen, waarbij alles roze kleurt. In de straten vind je veel kleine winkels en horeca. Ga bijvoorbeeld voor een goede kop koffie naar Adot, waar alles in het teken van Ethiopië staat.

Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Poppelsdorfer Allee
Foto: Giacomo Zucca/Bundesstadt Bonn

Wij wandelen trouwens door de wijk met een paar van de Bonn Greeters, deze locals laten graag de stad door hun ogen zien. Zo komen we niet alleen in de mooiste straten van de Südstadt, maar bellen we ook aan bij Horst Burbulla. Hij woont in een van de grootste huizen in de wijk en laat ons vol trots de binnenkant zien. Ook mogen we de Oscar bewonderen die hij ontving voor zijn Techocrane, een telescopische kraan waarop een camera gemonteerd kan worden.

Eten, drinken en uitgaan

Natuurlijk moet er ook gegeten en gedronken worden tijdens een stedentrip. Voor Bonn hebben we een aantal leuke tips. Wie klassiek Duits wil eten kan in de binnenstad terecht bij Im Stiefel (in dezelfde straat als het Beethoven-Haus) en Em Höttche (waar Beethoven heel lang geleden nog gedanst heeft). Daar in de buurt zit ook Brauhaus Bönnsch, waar ze hun eigen bier in traditionele stijl brouwen. Dat tappen ze vervolgens in zeer opvallende glazen. Nees bij de botanische tuin noemden we al eerder, maar is eigenlijk de hele dag door een aanrader. Tot slot ligt net buiten de stad aan de Rijn een opkomende wijk waar we restaurant Rohmühle bezoeken. Hier kun je kiezen uit een enorm grote kaart vol klassiekers uit de Duitse, Oosterse en Italiaanse keuken. Normaal gesproken zijn we een beetje huiverige voor restaurants met zo’n grote en diverse kaart, maar hier pakt het heel goed uit. Vooral van de spaghetti tartufo hebben we enorm genoten.

Wie na het eten nog vertier zoekt kan natuurlijk bier of wijn gaan drinken op een van de vele terrassen in de stad of het wilde nachtleven gaan opzoeken tussen de vele studenten in Nordtstadt, maar wij kiezen voor iets totaal anders. GOP. is de naam van een variététheater in het zuiden van de stad. Hier kun je aan een tafel genieten van een zeer gevarieerde show met muziek, dans en spectaculaire acts van acrobaten. Dat we niet alle grappen van de spreekstalmeester begrijpen maakt daarbij niets uit.

Na afloop drinken we nog een cocktail in de skybar van het naastgelegen Marriott Hotel. Vanaf de 17de verdieping heb je een spectaculair uitzicht over de Rijn, de stad en de bergen in het zuiden. Zo rondkijkend kunnen we wel concluderen dat Bonn ons heeft weten te verrassen.

Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Beethoven is overal in Bonn
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Overal vind je recente geschiedenis
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
De Markt van Bonn
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Bundeskunsthalle met een glijbaan van Carsten Höller
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Sculptuur van Katharina Grosse bij Kunstmuseum Bonn
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Boven de ingang van het Beethoven Haus
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Pianoforte van Ludwig van Beethoven
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Originele gehoorapparaten van Ludwig van Beethoven
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Ethiopische koffie bij Adot
Stedentrip naar Bonn: verrassend anders
Lente in Südstadt. Foto: Stefan Widua/Unsplash